رمزگشایی از مطالبات ایران در وین

  • سیاسی
  • شنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۰ ۱۰:۲۳
    کد خبر :861179
رمزگشایی از مطالبات ایران در وین

مذاکره کننده ارشد ایران که به اروپا سفر کرده است در جریان سفر خود از مطالبات ایران در آستانه از سرگیری مذاکرات رمزگشایی کرد

مذاکره‌ کننده ارشد ایران که در تور اروپایی به سر می‌برد در سومین مرحله سفر خود به لندن رفت تا درباره موضوعات مهم ازجمله برجام تبادل نظر کند. بنابر آنچه باقری در حاشیه این برنامه‌ها گفته ایران کماکان بر گرفتن تضمین از آمریکا اصرار دارد. علی باقری کنی در لندن با «جیمز کلورولی» در ساختمان وزارت خارجه انگلیس در لندن دیدار کرد و در این دیدار دو طرف پیرامون مسائل دوجانبه و دیگر موضوعات رایزنی و گفت‌وگو کردند. علی باقری معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان در سفر به مادرید با «انریکه مورا»معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا دیدار و رایزنی می کند.

او پیش از این به فرانسه و آلمان نیز سفر کرده بود. طرفین تاکنون نسبت به مذاکرات انجام شده ابراز خشنودی کرده‌اند، اما معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان در گفت‌وگو با گاردین مختصاتی از گره‌های موجود در وین را تشریح کرد: ایران تعهدی می‌خواهد که آمریکا دوباره از توافق هسته‌ای امضا شده توسط قدرت‌های جهانی خارج نمی‌شود. باقری افزود: در مذاکرات وین میان ایران و دیگر امضاکنندگان، طرفین توافق، نتوانستند بر سر وسیله‌ای برای راستی آزمایی این که تحریم‌های آمریکا لغو شده‌اند و تأثیری عمل‌گرایانه روی تجارت با ایران داشته‌اند، به توافق برسند. معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در این‌باره گفت: ما به راستی آزمایی احتیاج داریم و این موضوع هنوز حل نشده است. یکی از موضوعاتی است که هنوز نهایی نشده، کافی نیست که فقط در توافق ذکر شود. او این موضوع را که هیأتی مستقل، مسئول این راستی آزمایی باشد، غیرمحتمل ندانست.

این دیپلمات ارشد کشورمان با دفاع از خواسته‌اش مبنی بر اینکه آمریکا تضمین بدهد به توافق پایبند خواهد بود، بیان کرد: موضوع یک توافق در میان است، نه یک سیاست. اگر توافق و صلحی میان دو کشور باشد، تأثیر یک معاهده را دارد. موضوع، قوانین بین‌المللی است. قرار نیست قوانین داخلی آمریکا بر یک توافق بین‌المللی غالب شود. چنین چیزی خلاف قوانین بین‌المللی است.

او از قدرت‌های اروپایی خواسته است آنها هم از طرف خودشان تضمین بدهند، فارغ از اینکه موضع آمریکا چه باشد، با ایران تجارت خواهند کرد؛ احتمالا از طریق به کارگیری قانونی بازدارنده که تأثیر تحریم‌های آمریکا روی شرکت‌های اروپایی تجارت‌کننده با ایران را خنثی کند. معاون سیاسی وزیر امور خارجه این ادعا را که ایران با تلاش در راستای توسعه برنامه هسته‌ای‌اش در از سرگیری مذاکرات وین، وقت کشی می‌کرده است، رد کرد و گفت: این برای یک دولت جدید امری عادی بوده است که موضع مذاکراتی خود را آماده کند و با دیگر شرکا مذاکراتی دوجانبه داشته باشد. این مذاکره‌کننده ارشد تیم ایران در مذاکرات وین درخواست لغو تحریم‌های مرتبط با توافق هسته‌ای را تکرار کرد.

باقری علاوه بر این، هرگونه مذاکره درباره برنامه موشکی و امنیتی ایران و گنجانده شدن آنها در توافق هسته‌ای را رد کرد و گفت: برجام چارچوب شفافی دارد و موضوعات دیگر مرتبط نیستند. ما قصد نداریم درباره توان دفاعی یا امنیت‌مان مذاکره کنیم. او افزود: روابط ایران با دیگر کشورها نیاز به مراقب ندارد. معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان این موضوع را که گفته می‌شود موضع مذاکراتی او آن قدر سرسخت است که رسیدن به توافقی در وین غیرممکن است، رد کرد و توضیح داد: ما فقط می‌گوییم طبق برجام، تحریم‌ها باید لغو شوند. ما یک توافق انجام داده بودیم و دیدگاهمان این است که باید اجرایی شود.

او در پاسخ به این که آیا از نظر او لازم است مذاکرات وین از نقطه شروع از سرگرفته شود، گفت: این که از کجا شروع کردیم مهم نیست، بلکه آنچه اهمیت دارد این است به توافقی برسیم که نتایجی عمل‌گرایانه برای طرفین داشته باشد. هدف اصلی ما رفع تحریم‌های غیرقانونی است که آنها با تخطی از قطعنامه‌های سازمان ملل بر ملت ایران اعمال کردند. هرگونه تحریم مغایر با برجام که در دوره ریاست‌جمهوری اوباما و ترامپ از سوی آنها اعمال شده بود، باید لغو شود. این توافقی است که برجام را شکل داد. پایگاه اینترنتی وزارت امور خارجه انگلیس با انتشار بیانیه‌ای درباره سفر علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران به این کشور نوشت: نمایندگان وزارت امور خارجه تأکید کردند ایران باید از فرصت به نتیجه رساندن موضوع توافق هسته‌ای که اکنون روی میز مذاکرات است، استفاده کند.

بلومبرگ هم گزارش داد معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان گفت‌وگوهایی جدی با مقامات دولت انگلیس درباره پرداخت بدهی این کشور به ایران داشته است و ابراز امیدواری کرد این بدهی «به‌زودی» پرداخت شود.

او افزود: بدهی ۴۰۰ میلیون پوندی (۵۳۵ میلیون دلاری) دولت انگلیس به ایران بابت یک قرارداد قدیمی نظامی «به‌زودی» پرداخت خواهد شد و ۲ کشور در تلاشند ببینند پرداخت این مبلغ چطور می‌تواند انجام گیرد.

جرمی هانت، وزیر امورخارجه پیشین انگلیس در گفت‌وگو با شبکه اسکای نیوز تأکید کرد که این کشور باید بدهی ٤٠٠ میلیون پوندی خود به ایران را بپردازد.

روایت اینستاگرامی امیرعبداللهیان از مذاکره

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه در صفحه اینستاگرامش نوشت: با نهایی شدن زمان برگزاری گفت‌وگوها در وین، ضروری بود که یک‌بار دیگر مواضع و نظرات جمهوری اسلامی ایران را به دیگر طرف‌های برجام ابلاغ کنم. به همین دلیل، طی هفته گذشته در گفت‌وگوهای تلفنی مفصل و جداگانه با وزرای خارجه ۵ کشور عضو برجام (چین، روسیه، انگلیس، آلمان و فرانسه) بر چند نکته تأکید کردم، ازجمله اینکه دولت جمهوری اسلامی ایران با رویکردی عملگرایانه و نتیجه محور وارد گفت‌وگوها می‌شود و مصمم به دستیابی به یک «توافق خوب» است، اما این امر مستلزم لغو مؤثر و قابل راستی‌آزمایی تحریم‌ها و بازگشت طرف‌های مقابل به تعهدات کامل است. ضمنا یادآوری کردم که اقدامات و قانون‌شکنی‌های آمریکا از جمله تحریم‌های تازه این کشور ارائه تضمین‌های عینی از سوی آمریکا را به یک ضرورت غیرقابل چشم‌پوشی تبدیل کرده است.

در این راستا، معاونم دکتر باقری نیز در پایتخت‌های اروپایی دیدارهایی صریح، شفاف و مفید را انجام داده است. جمهوری اسلامی ایران قصد ندارد در بن‌بست‌های باقیمانده از گفت‌وگوهای پیشین، بماند. ضمن این که آن‌ را در دسترس خود دارد. معتقدم اگر طرف‌های مقابل با رویکردی جدی و مثبت وارد وین شوند، دستیابی به یک توافق خوب آن هم در کوتاه‌مدت امکان‌پذیر است.

همانطور که بارها تأکید کرده‌ام، دولت جمهوری اسلامی ایران سیاست توسعه روابط متوازن با کشورها براساس احترام متقابل و منافع مشترک را با جدیت تداوم می‌بخشد و مصمم است گسترش همکاری‌های اقتصادی دو و چندجانبه به موضوع برجام گره زده نشود.

روزنامه همشهری

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید