پرش به محتوای اصلی

پارس‌خودرو در مسیر بازگشت؛ موتور تغییر روشن شد؟

کد خبر 1234042
خط تولید پارس خودرو 1405

شاید برای قضاوت درباره بازگشت پارس‌خودرو به روزهای پرکار سال های قبل خیلی زود باشد، اما کنار هم گذاشتن خبرهایی که طی فصل گذشته از این خودروساز قدیمی منتشر شده، نمایی امیدوارکننده از شرکتی نشان می‌دهد که تا همین چندی پیش، با کاهش شدید تیراژ و تولید، محدودیت سبد محصول و مشکلات مالی فراوان دست و پنجه گرم می کرد.

حالا به نظر می رسد ورق دست‌کم در بخشی از ماجرا در حال برگشتن است. پارس‌نوآ آرام آرام به یکی از محورهای اصلی برنامه تولید برمی گردد، نسخه دوگانه‌سوز سهند به خط محصول اضافه شده، برنامه تکمیل خودروهای ناقص ادامه پیدا کرده و در سطح مالی نیز پیشنهاد افزایش سرمایه سنگین از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها روی میز قرار گرفته است. مجموعه این اتفاقات هنوز به معنای پایان بحران پارس‌خودرو نیست، اما نشان می‌دهد این شرکت برای نخستین‌بار پس از یک دوره دشوار و پرچالش، هم‌زمان روی سه جبهه «محصول، تولید و اصلاح ساختار مالی» حرکت می‌کند.

نخستین نشانه را باید در هفته های اخیر جست‌وجو کرد. خطوط تولید پارس‌خودرو با تیراژ بیشتری نسبت به ماه قبل تر فعالیت خود را از سر گرفتند و در برنامه اعلام‌شده، توسعه بیشتر جریان تولید و پاسخ‌گویی به تعهدات قبلی در اولویت قرار دارد.

پارس‌خودرو  اعلام کرده که این شرکت برنامه تولید انبوه پارس‌نوآ را به جدیت بیشتری دنبال می‌کند؛ محصولی که می‌تواند ترکیب تولید پارس‌خودرو را از وابستگی بیش از اندازه به خانواده کوییک و محصولات اقتصادی قدیمی‌تر خارج کنند.

اعلام بخشنامه فروش جدید پارس نوآ نشان می دهد این مدل خودور رسماً در کنار سهند و خانواده کوییک به یکی از محصولات اصلی سبد تجاری شرکت تبدیل شده است.

در هفته های اخیر تیم‌های عملیاتی پارس‌خودرو فرآیند تکمیل خودروهای ناقص کوییک و سهند را به جدیت بیشتر ادامه دادند. هدف اعلام‌شده کاهش آمار خودروهای معوق مشتریان، افزایش عرضه و رفع گلوگاه‌هایی بود که اجازه تجاری‌سازی خودروهای تولیدشده را نمی‌داد.

جزئیات منتشرشده درباره این برنامه قابل توجه بود. بخشی از مشکلات به تأمین و نصب قطعاتی مانند دینام، پمپ هیدرولیک و کمپرسور مربوط می‌شد و شرکت تلاش کرد با تمرکز مستقیم روی همین نقاط، تعداد بیشتری از خودروهای متوقف‌شده را تکمیل و آماده تحویل کند. از این زاویه تمرکز اخیر پارس‌خودرو بر تکمیل‌کاری را می‌توان نشانه‌ای از حرکت مدیریت شرکت از آمار تولید اسمی به سمت خروجی واقعی خط دانست.

حرکت بعدی در شهریورماه انجام شد؛ جایی که پارس‌خودرو از تولید نسخه دوگانه‌سوز سهند خبر داد.

سهند CNG بر پایه پلتفرم X200 توسعه یافته و طبق اطلاعات اعلام‌شده، از موتور ۱.۵ لیتری، گیربکس دستی پنج‌سرعته، باک بنزین ۴۱ لیتری و مخزن CNG با ظرفیت ۵۲ لیتر بهره می‌برد. معاون مهندسی پارس‌خودرو گفته است ترکیب دو سوخت می‌تواند پیمایش این خودرو را به حداقل ۷۰۰ کیلومتر برساند؛ در حالی که برای نسخه بنزینی حدود ۵۰۰ کیلومتر عنوان شده است.

اگر تولید این نسخه از سطح محدود فراتر رود، سهند برای پارس‌خودرو از یک محصول تک‌مدلی به یک خانواده محصول تبدیل خواهد شد؛ موضوعی که برای اقتصادی‌تر شدن تولید اهمیت دارد.

در کنار همه این خبرها، بخش سخت ماجرا را نباید کنار گذاشت.

گزارش فعالیت پنج‌ماهه شرکت نشان می‌دهد درآمد فروش پارس‌خودرو تا پایان مرداد ۱۴۰۵ حدود ۴۴ هزار میلیارد ریال بوده که نسبت به دوره مشابه سال قبل ۴۹ درصد کاهش داشته است. با این حال درآمد مرداد به حدود ۱۲.۸ هزار میلیارد ریال رسید و نسبت به تیرماه جهش محسوسی پیدا کرد.

در گزارش شش‌ماهه نیز درآمد فروش به حدود ۶۱.۸ هزار میلیارد ریال رسیده است؛ رقمی که همچنان ۴۴ درصد پایین‌تر از مدت مشابه سال قبل گزارش شده، اما درآمد شهریور به حدود ۱۷.۸ هزار میلیارد ریال افزایش یافته است.

با این حال شرکت هنوز از نقطه مطلوب فاصله دارد، ولی سرعت درآمدزایی ماه‌های اخیر نشانه‌هایی از حرکت رو به جلو نشان می‌دهد.

در واقع اگر قرار است روایت «بازگشت پارس‌خودرو» جدی گرفته شود، باید طی ماه‌های آینده همین روند در تیراژ تولید، تعداد خودروهای تجاری‌شده و درآمد فروش نیز قابل مشاهده باشد.

در شهریورماه اتفاق مهم دیگری نیز در کدال ثبت شد. هیئت‌مدیره پارس‌خودرو پیشنهاد افزایش سرمایه ۱۰۷۲ درصدی از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها را تصویب کرد؛ برنامه‌ای که در صورت طی مراحل قانونی، سرمایه ثبت‌شده شرکت را به شکل قابل توجهی افزایش خواهد داد. هدف اعلام‌شده اصلاح ساختار مالی و خروج از شمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت است. لیکن اجرای آن همچنان به موافقت سازمان بورس و تصویب مجمع فوق‌العاده نیاز دارد.

البته تجدید ارزیابی به خودی خود پول تازه‌ای وارد کارخانه نمی‌کند و نباید آن را با افزایش نقدینگی اشتباه گرفت، اما برای شرکتی با مشکلات انباشته مالی، اصلاح ساختار ترازنامه می‌تواند بخشی از مسیر بازسازی باشد و زمینه تصمیم‌های بعدی را فراهم کند.

پارس‌خودرو دوباره می‌تواند «پارس‌خودرو» شود؟

در بازار خودرو کشورمان، نام پارس‌خودرو هنوز سرمایه‌ای دارد که حتی دو خودرو ساز بزرگ جاده مخصوص هم از آن بی‌بهره‌اند. چند نسل از خریداران ایرانی این شرکت را با خودروهایی به یاد می‌آورند که در زمان خود در رده محصولات معتبر بازار قرار داشتند.

با وضعیت موجود و محدودیت های مختلف، پارس‌نوآ باید در تیراژ قابل قبول تولید شود، سهند باید خانواده محصول گسترده‌تری پیدا کند، پروژه‌های جدید نباید در مرحله خبر باقی بمانند و مهم‌تر از همه، فاصله تولید تا تحویل باید کوتاه شود. اگر هم‌زمان اصلاح ساختار مالی نیز پیش برود، پارس‌خودرو فرصت خواهد داشت دوباره به یک خودروساز دارای سبد محصول مشخص تبدیل شود.

به نظر می رسد این خودرو ساز قدیمی آرام آرام در حال خارج شدن از یک پیچ دشوار است. اما تفاوت مهم اینجاست که حالا چند نشانه هم‌زمان هم مانند محصول تازه، توسعه محصول، تلاش برای افزایش تجاری‌سازی، رشد درآمد ماهانه و برنامه اصلاح ساختار مالی دیده می‌شود .

بازتاب را در گوگل بیشتر ببینید

نظرات کاربران

نخستین دیدگاه را درباره این خبر ثبت کنید

0 دیدگاه ثبت دیدگاه

یادآوری: نشانی ایمیل منتشر نمی‌شود و دیدگاه‌های حاوی توهین، تهمت، افترا یا واژگان نامناسب تأیید نخواهند شد.

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است

نظر شما می‌تواند شروع یک گفت‌وگوی سازنده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

از درج اطلاعات شخصی، شماره تماس و پیوندهای تبلیغاتی خودداری کنید.