هند پای فرزاد می ایستد؟

    کد خبر :291504

هندی‌ها از همان ابتدا پای ثابت مذاکره برای توسعه میدان گازی فرزاد با ایران بودند. مذاکراتی که ۱۰ سال زمان برد تا به نتیجه برسد و گره آن که نوع گاز این میدان بود باز شود و بالاخره ایران که اعلام کرده بود گاز میدان فرزاد را نمی‌خواهد حاضر به برداشت این گاز شد. البته هنوز مهر تایید زیر قرارداد بین ایران و هند نخورده است و سوال اصلی این است که آیا هند بعد از خروج ترامپ از برجام پای فرزاد می ایستد یا خیر؟

فرزاد به دلیل مشترک بودن با عربستان، همانند دیگر میدان‌های مشترک، از اهمیت ویژه‌ای برای ایران برخوردار است،اما با اینکه مذاکرات برای توسعه این میدان بین ایران و هند پیشینه‌ایی تقریبا ۱۰ ساله دارد چراغ‌های توسعه این میدان هنوز روشن نشده است.

به گزارش ایسنا، ماجرای هند و ایران و میدان گازی فرزاد از این قرار است که مسئولان وقت از امضای طرح جامع توسعه میدان گازی فرزاد B تا پایان سال ۱۳۸۷ خبر دادند و ماجرای امضا نشدن‌های این قرارداد از همان سال کلید خورد. گاهی دو طرف تا یک قدمی اضمای قرارداد رفتند و گاهی بر سر میدان گروکشی کردند و تلافی میدان را بر سر نفت ایران و پالایشگاه‌های هند دراوردند. حتی ایران به فکر راه‌های دیگری برای توسعه فرزاد مانند مذاکره با شرکت‌های دیگر و آماده‌سازی اسناد برای توسعه میدان گازی فرزاد B به صورت EPCF نیز افتاد.

البته موضوع مناقشه نحوه توسعه میدان فرزاد نبود بلکه نوع گاز این میدان بود. درواقع ایران و هند مدت۲ها بود که بر سر کلیات به تفاهم رسیده بودند اما گویا کسی خریدار گاز میدان فرزاد نبود زیرا گاز فرزاد B غنی نیست و در مقایسه این میدان با میدان گازی پارس جنوبی باید گفت پارس جنوبی کاندینست دارد و کاندینست آن نیز برای بازپرداخت هزینه‌های سرمایه‌گذاری کافی است، اما یکی از مشکلات برای توسعه فرزاد B این است که گاز آن غنی نیست و طرف هندی باید گاز تولیدی آن را ال‌ان‌جی کند یا به صورت خط لوله بفروشد.پیشنهاد هندی‌ها این بود که ایران گاز فرزاد B را بخرد اما ایران از یک سو منابع مورد نیاز خرید گاز فرزاد را نداشت و از سوی دیگر نیازی به گاز فرزاد B حداقل تا پنج سال آینده ندارد.

توسعه میدان فرزاد در سفری که بیژن زنگنه، وزیر نفت کشورمان در اواخر فروردین‌ماه سال جاری به هند داشت باز هم روی میز قرار گرفت و این بار اخبار حاکی از رفع اختلاف بودند. زنگنه ۲۲ فروردین‌ماه در حاشیه شانزدهمین مجمع بین‌المللی انرژی (IEF) با دارمندرا پرادهان، وزیر نفت هند دیدار و گفت‌وگو کرد.

یکی از محورهای این دیدار توسعه میدان گازی فرزاد B بود و که طبق گفته‌های زنگنه مشکلات و اختلافات برطرف شد.

در این دیدار قرار شد پیشنهاد طرف‌های هندی تا ۲ ماه آینده به ایران ارائه شود.همچنین ارزش این قرارداد چهار میلیارد دلار اعلام شد.
تکلیف گاز میدان فرزاد چه شد؟

این گره در نهایت با پذیرش ایران برای خرید گاز میدان فرزاد باز شد. آنطور که مسئولان گفته‌اند قرار شد هندی‌ها گاز ترش میدان را به ما تحویل بدهند و ایران جابه‌جایی و سوآپ را انجام دهد. همچنین مقرر شد یک بخش از گاز این میدان به میادین نفتی و بخش دیگر با توجه به ظرفیت خالی در پارس جنوبی به پارس جنوبی تزریق شود.
قرارداد چه زمانی امضا می شود؟

آنطور که غلامرضا منوچهری،معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور مهندسی و توسعه در حاشیه نمایشگاه نفت گفت قرار است قرارداد توسعه میدان فرزاد تا مهرماه امضا شود.

وی در این نمایشگاه که در اردیبهشت‌ماه برگزار شد از امضای قرارداد توسعه میدان گازی فرزاد تا پنج ماه آینده با شرکت ONGC هند خبر داد و اظهار کرد: همچنین خط لوله ۴٠ اینچ اتان در پارس جنوبی اجرا می‌شود. اتان از فاز دو به فاز یک منتقل می‌شود و می‌تواند کمبود اتان طرح‌های پتروشیمی را جبران کند. این طرح تا سه ماه آینده تکمیل می‌شود.

این درحالی است که مقامات وزارت نفت هند اظهار کرده اند هنوز زود است درباره پیامدهای اقدام دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا برای بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران و تاثیر آن بر قراردادهای خرید آینده هند با شرکت ملی نفت ایران اظهارنظر کرد.

بر اساس این گزارش، میدان گازی فرزاد بی در مجموعه‌ای مشهور به نام بلوک فارسی قرار دارد که حوزه‌ای سرشار از منابع گاز و میعانات گازی واقع شده در غرب میدان پارس شمالی و شمال غرب میدان‎های ‌گلشن و فردوسی در آب‌های خلیج فارس است.حجم گاز درجای میدان گازی فرزاد B ، بیش از ۲۱ تریلیون فوت‌ مکعب برآورد شده که ۱۲.۵ تریلیون آن قابل استحصال است و طبق برنامه قرار است با توسعه میدان در فاز نخست از این میدان روزانه ۱.۱ میلیارد فوت مکعب گاز تولید شود.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید