راهیابی کشتی پهلوانی به بازی های المپیک نیازمند عزم ملی است
مطرح شدن نام «کشتی پهلوانی» در سطح بین الملل، فرصتی را برای راهیابی این ورزش کهن ایرانی به بازی های آسیایی و حتی المپیک فراهم کرده است؛ اما تحقق این هدف نیازمند وفاق، همدلی و حمایت همه جانبه داخلی است.
پس از تهدید حذف کشتی از بازی های المپیک توسط کمیته بین المللی المپیک به دلیل توسعه نیافتن این رشته در جهان، اتحادیه جهانی تصمیم گرفت، کشتی های سنتی کشورهای مختلف جهان از جمله کشتی پهلوانی، کوراش، گراپلینگ، کشتی با کمربند (آلیش) و سایر کشتی ها را تحت پوشش خود قرار داد که در میان همه اینها با توجه به اینکه کشتی پهلوانی از قدمت بسیار بیشتری برخوردار و به کشتی های آزاد و فرنگی بسیار نزدیک است، مورد توجه اتحادیه جهانی قرار گرفت. اواسط سال گذشته فدراسیون جهانی کشتی پهلوانی زیر نظر اتحادیه جهانی تاسیس و «علیرضا حیدری» به عنوان رئیس آن انتخاب شد.
با راه اندازی فدراسیون جهانی کشتی پهلوانی در سال 95، رقابت های قاره ای و جهانی این رشته برگزار شد و موقعیت خوبی را برای توسعه و پیشرفت این رشته و در نهایت راهیابی به بازی های المپیک فراهم کرد.
از سال 1383، فدراسیون بین المللی زورخانه ای و کشتی پهلوانی و بنا به تاکید مقام معظم رهبری برای رشد و توسعه این رشته، فعالیت رسمی خود را آغاز کرد و هم اکنون این رشته فعالیت خود را در بیش از 83 کشور جهان آغاز کرده که عضو این فدراسیون بین المللی هستند و تعدادشان در قاره کهن به 27 کشور می رسد و ظرفیت بسیاری خوبی را برای رشته کهن ایرانی فراهم کرده تا در کنار فدراسیون جهانی کشتی پهلوانی که زیر نظر اتحادیه جهانی و به ریاست حیدری فعالیت دارد، بیش از گذشته به جهانیان معرفی شود.
متاسفانه در یک سال اخیر بدنبال برخی اختلافات داخلی بین دو فدراسیون بین المللی و فدراسیون کشتی ایران به نظر می رسد هیچ خواست و تلاش ملی برای بین المللی شدن کشتی پهلوانی وجود ندارد که مصداق این اختلاف نظر در چهارمین دوره بازی های همبستگی کشورهای اسلامی به وقوع پیوست.
چهارمین دوره بازی های کشورهای اسلامی در حالی اردیبهشت سال 96 در شهر باکو پایتخت جمهوری آذربایجان برگزار شد که مسئولان برگزار کننده، ورزش زورخانه ای و کشتی پهلوانی را نیز به آن اضافه کرده بودند، اما متاسفانه بی برنامگی و اختلافات دو فدراسیون بین المللی و جهانی کشتی پهلوانی که هر یک خود را متولی اصلی این رشته می دانند، سبب شد که کشتی پهلوانی که راه تازه ای را برای جهانی شدن آغاز کرده است، از بازی های همبستگی کشورهای اسلامی حذف شود.
حذف این رشته از بازی های کشورهای اسلامی به طور حتم، راهیابی رشته کشتی پهلوانی و زورخانه ای را به بازی های آسیایی که پیش درآمد حضور آن به بازی های المپیک است، با مشکل مواجه خواهد ساخت.
عضویت 27 کشور آسیایی در فدراسیون بین المللی زورخانه ای و کشتی پهلوانی، فرصت مغتنمی است که با همت ملی و حمایت دولت، کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش، راهیابی این رشته را به بازی های آسیایی هموار خواهد ساخت.
راهیابی رشته هایی همچون جودو و کاراته از کشور ژاپن و تکواندو از کره جنوبی به بازی های المپیک، اقدامی یک شبه یا یک ساله نبود، چرا که این کشورها چندین دهه برای توسعه رشته های سنتی خود و جهانی کردن آن تلاش کردند تا به هدف خود رسیدند.
کاراته نیز پس از چندین دوره حضور آزمایشی در بازی های المپیک، قرار است برای نخستین بار در بازی های المپیک 2020 توکیو، برگزار شود.
از سوی دیگر، کشتی پهلوانی از رشته هایی است که کشورهایی همچون ترکیه، روسیه، جمهوری آذربایجان آن را متعلق به خود می دانند. با آنکه آیین های ورزش پهلوانی و زورخانه ای توسط جمهوری اسلامی ایران در 16 نوامبر 2010 (25 آبان سال 1389) در اجلاس کنیا به عنوان میراث معنوی بشریت به ثبت سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد (یونسکو) رسید، اما این اختلافات داخلی و فقدان برنامه ریزی مدون و ملی برای این رشته و ادعای کشورهای ذکر شده می تواند به اتفاقاتی ناخوشایند برای آینده این ورزش منجر شود.
در چهارمین دوره بازی های همبستگی کشورهای اسلامی که اردیبهشت سال 96 در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان برگزار شد، قرار بود کشتی پهلوانی و ورزش زورخانه ای برگزار شود که همان اختلاف ذکر شده موجب شد کشتی پهلوانی از مسابقات حذف شود. از طرف دیگر میزبان مسابقات در اقدامی یک طرفه و در سایت بازی ها، مبدا ورزش زورخانه ای را به جمهوری آذربایجان نسبت داده و در گزارش اعلام کرده بود که طبق واقعیتهای تاریخی منبع ورزش ملی آذربایجان ورزش زورخانهای است که اساس آن به 700 سال قبل برمیگردد که توسط «پوریای ولی» چارچوب مشخصی گرفت.
به گزارش ایرنا، هر چند این موضوع با اعتراض کشورمان اصلاح شد، اما به نظر می رسد این کشورها برای تاریخ سازی، دست به هر اقدامی می زنند، که ادعای مالکیت چوگان توسط جمهوری آذربایجان نیز از همین دست بود.
در روزهایی که فدراسیون کشتی به دلیل استعفای «رسول خادم» دستخوش تغییرات و چالش هایی شده است، برخی خبرها حاکی از آن است که ترکیه با حمایت «احمد آییک» عضو سابق هیات رییسه اتحادیه جهانی و از حریفان جهان پهلوان تختی تلاش دارد تا کرسی ریاست فدراسیون جهانی کشتی پهلوانی را که طی این سال ها زیر نظر اتحادیه جهانی فعالیت می کرد، از کشورمان بگیرد.
حال با توجه به اتفاقات اخیر به نظر می رسد که در سال 97، وزارت ورزش و جوانان، کمیته ملی المپیک با کمک و حمایت دولت، باید عزم خود را برای ایجاد هماهنگی در سطح بین المللی بکار گیرند تا ضمن کنار رفتن موازی کاری ها با تجمیع همه ظرفیت ها و امکانات، این رشته را با نام و هویت ایران اسلامی بیش از گذشته به جهانیان شناسانده و مقدمات حضور آن را در بازی های آسیایی و المپیک فراهم کنند.