آیا عربستان درصدد بازنگری سیاست های خود در قبال ایران است؟

روابط ایران و عربستان به رغم چالش های گذشته و احتمالا پیشرو و با توجه به تحولات منطقه ای در حال تغییر وضعیت است.
به گزارش خبرگزاری آریا، اسپوتنیک روسیه در تحلیلی آورده است عربستان سعودی در صدد ورود مجدد به عرصه سیاسی عراق است و از آن جهت که این اقدام به تقابل مستقیم این کشور و ایران در عراق منجر خواهد شد، برای جلوگیری از حرکت تلافی جویانه ایران در کشورهای واقع در شبه جزیره عربستان، یا به اعطای امتیاز به تهران پرداخته که سفر حجاج ایرانی به مکه میتواند نمونهای از آن باشد یا در صدد رفع نگرانیهای تهران برآمده که عادل الجبیر در این راستا به مذاکره احتمالی با جواد ظریف پرداخته است.
سفر مقتدی صدر در زمانی رخ داده که احزاب سیاسی عراق در حال یارگیری داخلی و منطقهای در جهت شرکت در انتخابات آتی عراق هستند. سعودیها در این دیدار خواستار گسترش روابط با عراق، ایجاد کنسولگری در نجف و ایجاد خط هوایی مستقیم از عربستان به نجف شدهاند و در مقابل با درخواست ۱۰ میلیون دلاری صدر به بهانه کمک به آوارگان عراقی موافقت کردهاند.
در بحبوحه چند دستگی نیروهای شیعه عراق یعنی عمار حکیم، نوری مالکی، حیدر العبادی و مقتدی صدر، محمد بن سلمان با نزدیکی به مقتدی صدر در صدد نفوذ میان طیفی از شیعیان عراق، کم کردن نفوذ ایران در میان شیعیان عراق و کم رنگ کردن نقش تهران در انتخابات آتی عراق است، نه نزدیکی و عادی سازی روابط با تهران! عراق یکی از صحنههای نبرد حداکثری هژمونی ایران و عربستان است که در سالهای اخیر برتری جریان نزدیک به ایران در ابعاد سیاسی، نظامی و اجتماعی در عراق باعث تضعیف شدید عربستان سعودی در شامات شده و ریاض نیز از مهره مقتدی صدر در جهت نفوذ مجدد به عراق و کاهش هژمونی ایران در عراق بهره میجوید.
خبرگزاری آریا در خصوص موضع نرم عربستان در قبال ایران و امکان بهبود مناسبات ایران و عربستان با کارشناسان به گفتگو پرداخته است.
روابط ایران و عربستان در حال تغییر وضعیت است
مصیب نعیمی، تحلیلگر مسائل خاورمیانه، در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی آریا در تحلیل خود از برخی مواضع نرم عربستان در قبال تحولات منطقه و ایران گفت:روابط ایران و عربستان به رغم چالش های گذشته و احتمالا پیشرو و با توجه به تحولات منطقه ای در حال تغییر وضعیت است اما به معنای بازگشت به وضعیت اولیه نیست؛ چون عربستان در برخی جنگ ها و بحران های خودساخته درگیر است و اکنون که در شرایط دشواری به سر می برد تلاش می کند از این مسیر پیروز خارج شود که غیر ممکن است. آنچه که اکنون مورد اختلاف است، اصل رابطه با عربستان نیست بلکه اختلاف در خصوص خط مشی دو کشور است. عربستان خط مشی متناقضی اتخاذ کرده و تا زمانی که وضعیت این امر مشخص نشود، شاید شرایط به حالت اولیه باز نگردد. سعودی ها علامت داده اند که در حال بازنگری در گذشته خود هستند و در رابطه با موضوعات می خواهند که از بحران خارج شوند. همچنین پیام های دیگری توسط مسئولین بلندپایه عراقی به عربستان داده شده است اما آنچه که اکنون مانع این ارتباط است عدم اعلام موضع جدید عربستان در ارتباط با مسائل منطقه است. حتما باید عربستان یک مسیر آشکار را در حل و فصل مسائل بپذیرد. همه این موارد نیاز به مرحله ای از مبادلات فکری- سیاسی است. به رغم اینکه رابطه مستقیم برقرار نیست اما می توان از این طریق امیدوار بود که احیانا عربستان با بازنگری و تغییر مسیر گذشته خود، راه به سوی ایران باز می کند.
روابط ایران و عربستان شکننده است
حسین کنعانی مقدم، تحلیلگر مسائل سیاسی، در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی آریا در تحلیل خود از برخی مواضع نرم عربستان در قبال تحولات منطقه و ایران گفت: روابط ایران و عربستان در چند زمینه باید متحول شود تا یقین پیدا کنیم که روابط دو کشور رو به بهبود است. نخست آنکه تغییر لحن سیاستمداران عربستان نسبت به ایران می تواند نشان هایی در این زمینه باشد. سعودی ها در نقاطی که جنگ های نیابتی از سوی آنها در حال شکل گیری است مانند یمن، سوریه، بحرین و نقاطی که در واقع با ایران تقابل دارد، باید تحولاتی ایجاد کند که اکنون تغییراتی را در این مواضع مشاهده نمی کنیم. متاسفانه عربستان همچنان به اقدامات خود در یمن، بحرین و سوریه ادامه می دهد. موضوع دیگر مسئله حج است که دادن ویزا و اعزام حج به مکه می تواند گامی در عادی سازی روابط باشد. مسئله دیگر در روابط ایران و عربستان مسائل مشترک در خلیج فارس است. عربستان تبدیل به پایگاه نظامی آمریکا شده و به طور مرتب اقدام به تهدید می کنند که باید پروژه ایران هراسی کاهش پیدا کند تا روابط دو کشور به حالت عادی برگرداند. همچنین باید در خصوص موضوع اوپک و رفتاهای ماجراجویانه عربستان در خلیج فارس و در مسئله کشتیرانی، تغییراتی صورت گیرد.
عربستان به دنبال فتنه شیعه ایرانی- شیعه عربی در عراق است
دکتر حسن هانی زاده،تحلیلگر مسائل خاورمیانه،در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی آریا در تحلیل خود از برخی مواضع نرم عربستان در قبال تحولات منطقه و ایران گفت: موضع گیری عربستان نسبت به بشار اسد مبنی بر حفظ بشار اسد در قدرت موضع گیری سخیفی است چون بشار اسد منتخب مردم سوریه است و هیچ کشوری نمی تواند درباره امور سوریه تصمیم گیری کند، حتی ایران و روسیه نمی توانند بر سرنوشت کشور دیگری نظر خود را تحمیل کند. عربستان سعودی به لحاظ حجم سیاسی و جغرافیایی و تاریخی کوچکتر از آن است که بخواهد درباره مسائل کلان سوریه و باقی ماندن رئیس جمهور سوریه در قدرت اظهارنظر نماید. این تغییر موضع اساسا تاکتیکی است چون پس از این اظهارات، مقتدا صدر طی روزهای گذشته به عربستان سفر کرد و با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان دیدار کرد. این دیدار در حالی صورت گرفت که دستان محمد بن سلمان به خون مردم مستضعف یمن آلوده است و همچنان عربستان به کشتار مردم یمن و بحرین ادامه می دهد. سفر مقتدی صدر به عربستان و دیدار با محمد بن سلمان در چارچوب ایجاد فتنه جدید شیعه-شیعه در عراق است، به این مفهوم که عربستان سعودی پس از شکست های خود در حوزه نظامی-سیاسی در یمن، سوریه، عراق و لبنان اکنون درصدد ایجاد فتنه جدید در عراق است تا شیعیان عراق را به دو شیعه ایرانی و شیعه عربی تقسیم نماید و نوعی تقابل میان این دو جریان شیعه ایجاد کند. همچنین ماموریت جدیدی که به مقتدی صدر واگذر شده این است که با فشار بر دولت حیدر العبادی، بسیج مردمی عراق یا الحشد الشعبی را منحل کند. لذا این یک دیدار بسیار خطرناکی است و عراق در آینده با فتنه جدیدی مواجه می شود و آن فتنه شیعه-شیعه و درگیری میان جریان های شیعه است که توسط عربستان طراحی شده است.