وام فرزندآوری چقدر است و به چه کسانی تعلق می گیرد؟

    کد خبر :907491

در پی تشویق خانواده ها به فرزندآوری، مجلس قانونی تحت عنوان وام فرزند آوری مصوب کرده است که به موجب آن خانواده ها در ازای هر فرزند می توانند از بانک های کشور وام قرض الحسنه دریافت کنند.

بازتاب- در پی مصوبه مجلس، خانواده هایی که از ابتدای سال ۱۴۰۰ صاحب فرزند شده اند، می توانند وام فرزند آوری دریافت کنند. اما این که این وام به چه خانواده هایی تعلق می گیرد، نحوه بازپرداخت آن چگونه است، و … سوالاتی است که در این گزارش به آن ها پاسخ داده ایم.

هدف از اجرا

مهم‌ترین دلیل پرداخت وام فرزندآوری، تشویق زاد و ولد است. در واقع در راستای اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، در قانون بودجه امسال تسهیلاتی تحت عنوان تسهیلات قرض‌الحسنه فرزندآوری در نظر گرفته شد که به موجب آن بانک مرکزی، دستورالعملی را به بانک‌ها ابلاغ کرد تا به واحدهای اجرایی سراسر کشور برسانند.

تاریخ تصویب در مجلس

دستورالعمل وام فرزندآوری، در اواخر فروردین ماه ۱۴۰۱ به شبکه بانکی ابلاغ شد. طبق دستورالعمل این وام برای فرزندانی است که از سال ۱۴۰۰ به بعد به دنیا آمده‌اند و مبلغ تسهیلات به ازای فرزند اول ۲۰ میلیون تومان و به ازای فرزند دوم ۴۰ میلیون تومان و به ازای فرزند سوم ۶۰ میلیون تومان و به ازای فرزند چهارم ۸۰ میلیون تومان و به ازای فرزند پنج به بعد ۱۰۰ میلیون تومان است.

جزئیات طرح

متقاضیان وام فرزندآوری می توانند برای فرزند اول، دوم، سوم و چهارم به ترتیب ۲۰، ۴۰، ۶۰ و ۸۰ میلیون تومان وام قرض‌الحسنه دریافت کنند. در این میان خانواده‌هایی که پنج فرزند یا بیشتر دارند هم مشمول وام ۱۰۰ میلیون تومانی می‌شوند.

دوره بازپرداخت هر یک از این تسهیلات نیز به ترتیب ۳۶، ۴۸، ۶۰، ۷۲ و ۸۴ ماهه است.

همچنین، کارمزد تسهیلات فرزندآوری حداکثر ۴ درصد به صورت سالانه است و پرداخت آن مبتنی بر اعتبارسنجی متقاضیان، با اخذ سفته از متقاضی و یا یک ضامن معتبر است.

در مورد تولد فرزندان دوقلو و بیشتر نیز به ازای هر فرزند یک وام تعلق می‌گیرد و ترتیب تولد لحاظ می‌شود.

شرایط دریافت

باید به این نکته توجه داشت که تسهیلات تولد فرزند به افرادی تعلق می‌گیرد که نرخ باروری شهرستان محل زادگاه پدر یا فرزند، بالای ۲.۵ نباشد.

طبق آنچه در خبرگزاری ایسنا آمده است، شرایط دریافت تسهیلات وام فرزندآوری در دستورالعملی که بانک مرکزی به بانک‌ها ابلاغ کرده به شرح زیر ذکر شده است:

– دارا بودن تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران

-تسهیلات براساس قانون به پدر اطفالی که تاریخ تولد آنان از ۱۴۰۰/۱/۱ به بعد و در داخل ایران متولد شده‌اند، پرداخت می‌شود.

-تسهیلات فرزند بدون الزام به سپرده‌گذاری و با شش ماه دوره تنفس برای شروع اقساط پرداخت می‌شود.

-متقا ضیان واجد شرایط برای متولدین مورخ ۱۴۰۱/۱/۱ به بعد، و حداکثر تا ۲ سال پس از تولد فرزند، می‌توانند نسبت به ثبت درخواست خود در سامانه تسهیلات قرض‌الحسنه فرزند اقدام کنند.

-ارائه اصل شناسنامه فرزند و پدر وی در زمان مراجعه به بانک الزامی است.

-به هر فرزند متولد شده تنها یکبار تسهیلات فرزند به پدر تعلق می‌گیرد.

-در صورتیکه حین دوره بازپرداخت تسهیلات تولد فرزند، فرزند دیگری از متقاضی به دنیا آمد، پرداخت تسهیلات مذکور طبق ضوابط این دستورالعمل به کودک بعدی امکان پذیر است.

-تسهیلات تولد فرزند به افرادی تعلق می‌گیرد که نرخ باروری شهرستان محل زادگاه پدر یا فرزند، بالای ۲.۵ نباشد. در واقع نرخ باروری شهر محل تولد از شرایط دریافت وام فرزندآوری است؛ به طوری که برخی از متقاضیان هنگام ثبت‌نام با این پیام مواجه می‌شوند: «بر اساس اعلام مرکز آمار، نرخ باروری شهر محل تولد پدر ۲٫۶۱ و نرخ باروری شهر محل تولد فرزند ۲٫۶۱ است. مطابق قانون مصوب مجلس، تسهیلات قرض‌الحسنه فرزندآوری فقط به فرزندانی تعلق می‌گیرد که نرخ باروری شهر محل تولد پدر و فرزند هر دو کمتر از ۲٫۵ باشد.»

-تسهیلات حسب مصوبات شورای پول و اعتبار با کارمزد حداکثر ۴ درصد به صورت سالانه است.
همچنین، طبق بند (الف) تبصره (۱۶) قانون بودجه، تسهیلات قرض‌الحسنه تولد فرزند مبتنی بر اعتبارسنجی متقاضیان، با اخذ سفته از متقاضی و یا یک ضامن معتبر پرداخت می‌شود.

بیشتر بخوانید:

مراحل دریافت

متقاضیان تسهیلات وام فرزندآوری ابتدا باید از طریق سامانه ثبت‌نام کرده و فرم مربوطه را تکمیل کنند. به گزارش خبرگزای صدا و سیما، محمد رضا هاشمی نژاد در این باره گفت: ثبت نام وام فرزند آوری، صرفا از طریق سامانه اینترنتی ve.cbi.ir صورت می‌گیرد و شهروندان از مراجعه حضوری به شعب بانکی خودداری کنند.

در صورت موفقیت آمیز بودن مراحل ثبت نام، کد رهگیری ۱۰ رقمی که کاملا محرمانه بوده و مربوط به متقاضی است به شماره تلفن همراه ثبت شده در فرم ثبت‌نام از طریق پیامک برایشان ارسال می‌شود.

علاوه براین، آن‌ها برای اطلاع از وضعیت ثبت نام خود و همچنین مشخصات شعبه تعیین شده از سوی بانک عامل و پیگیری روند دریافت تسهیلات مذکور، با کد ملی و کد رهگیری خود به قسمت «مشاهده وضعیت» در سامانه فرزند مراجعه کنند. در صورتی که شعبه بانک عامل اعطای وام برای متقاضی تعیین شده باشد، موضوع از طریق پیامک به ایشان اعلام شده و متقاضی باید با در دست داشتن مدارک مورد نیاز، ظرف حداکثر ۱۲ روزکاری، به شعبه مربوطه مراجعه کرده و نسبت به تشکیل پرونده اقدام کنند.

لازم به ذکر است که در صورت مراجعه نکردن متقاضیان در زمان تعیین شده، ثبت نام آنها کان لم یکن تلقی و از سامانه حذف شده و باید مجددا ثبت‌نام کنند.
در ادامه، پس از تعیین شعبه از سوی بانک و مراجعه متقاضی به شعبه تعیین شده، پذیرش متقاضی از سوی بانک انجام می‌شود که متقاضیان ۴۵ روزکاری مهلت دارند تا نسبت به تکمیل مدارک و ارائه ضمانت مورد پذیرش بانک اقدام کنند.

در صورت گذشت زمان مذکور و تکمیل نشدن مدارک از سوی متقاضیان، متقاضی از سامانه حذف شده و باید در مهلت مقرر شده در قانون نسبت به ثبت‌نام مجدد در سامانه اقدام کنند. البته، متقاضیان می‌توانند تا قبل از تعیین شعبه نسبت به ویرایش اطلاعات خود در سامانه از طریق گزینه «ویرایش ثبت نام قبلی» اقدام کنند.

علاوه بر این، می‌توانند تا قبل از تعیین شعبه نسبت به تغییر بانک عامل اقدام کنند. بدین صورت که با استفاده از گزینه «حذف ثبت نام» ثبت نام قبلی خود را حذف کرده و با استفاده از گزینه «ثبت نام جدید» و تکمیل مراحل ثبت نام اقدام به تغییر و انتخاب بانک دیگری کنند.
بر اساس مصوبه مجلس، بانک‌ها باید اعتبار فرد متقاضی دریافت وام را بررسی کنند. در صورتی که اعتبار فرد تایید شد، بانک با اخذ یک سفته یا یک ضامن معتبر مکلف به پرداخت وام فرزندآوری است.

دوره بازپرداخت

مدت زمان بازپرداخت این وام،‌ بین ۳ تا ۷ سال است. دوره باپرداخت وام ۲۰ میلیونی فرزند اول ۳ سال است و دوره بازپرداخت وام ۱۰۰ میلیونی فرزند پنجم هم ۷ سال است. دوره بازپرداخت وام ۴۰ میلیونی فرزند دوم ۴۸ ماه، وام ۶۰ میلیونی فرزند سوم ۷۲ ماه و وام ۸۰ میلیونی فرزند چهارم ۷۲ ماه است.

وام فرزندآوری در قالب قرض‌الحسنه پرداخت می‌شود. بر این اساس کارمزد تسهیلات این وام بانکی، حداکثر ۴ درصد به صورت سالانه است. از طرف دیگر، بازپرداخت اقساط این وام بانکی، از ماه هفتم دریافت آن آغاز می‌شود. یعنی بازپرداخت وام فرزندآوری دارای یک دوره تنفس شش ماهه است.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید