لوازمالتحریر ۲۰ درصد گران شد
کمتر از یک ماه به آغاز سال تحصیلی جدید مانده است و در عین حال بسیاری از خانوارها و دانشآموزان با چالش گرانی قیمت لوازمالتحریر دستوپنجه نرم میکنند. با گشتوگذاری در بازار نوشتافزار متوجه خواهیم شد اقلام مصرفی این مجموعه همچون (مدادنوکی، مداد، خودکار، دفتر و پاککن) با رشد چشمگیر نرخها همراه شده است. بسیاری از مردم نسبت به وضع پیشآمده ناراضی هستند و فرزندان خود را متقاعد ساختهاند برای سال تحصیلی جدید از باقیمانده لوازمها در سالهای گذشته استفاده کنند. این در حالی است که رئیس انجمن نوشتافزار کشور در مصاحبهای کاهش تقاضا در این قسمت به علت شیوع بیماری کرونا را عامل مهمی در گرانتر شدن نرخ نوشتافزار تا ۲۰ درصد دانسته است. لازم به ذکر است دود چنین وضعیتی بیشتر از همه در چشم خانوارهای کمدرآمد خواهد رفت. بهخصوص آنکه تعداد بسیاری از همین خانوادهها بیش از یک فرزند مدرسهای دارند.
همزمان با نزدیک شدن به آغاز سال تحصیلی، افزایش محسوس نرخ لوازمتحریر در مقایسه با سال گذشته به چشم میخورد. به عبارت دقیقتر والدینی که بار گرانی شهریه مدارس، لباس، خوراک و پوشاک را به دوش میکشند، با نزدیک شدن به اول مهر متحمل پرداخت هزینههای هنگفتی برای تهیه لوازمتحریر خواهند شد. لازم به ذکر است بر اساس یک مشاهده میدانی میتوان به این نکته پی برد که قیمت نوشتافزار طی یک دوره مشابه با افزایش چشمگیر چندبرابری همراه شده است. به طور مثال قیمت مدادنوکی که شهریور سال قبل پنج هزار تومان بود، اکنون به نزدیک پنج برابر افزایش نرخ به ۲۵ هزارتومان رسیده است. گفتنی است، آتش تند قیمتها در بازار لوازمالتحریر زمینه بروز شوخیهایی را از جانب کاربران محقق ساخته است، تا جایی که تعدادی از آنها در پیامی اذعان کردهاند «امسال به جای خودکار با پر مینویسیم».
افزایش قیمت ۲۰ درصدی
انواع لوازمالتحریر تقسیمبندی تولید داخل و وارداتی دارد و افزایش قیمت در هر دو قسمت به شکل قابل توجهی به چشم میخورد. گفتنی است بسیاری از لوازمالتحریر وارداتی و بخشی هم که شامل واردات نمیشود مواد اولیه آن وارداتی است که در نتیجه با تحریمها و نوسان قیمت ارز نسبت به سال قبل شاهد افزایش قیمت در این محصولات بودهایم. در همین خصوص محمودرضا صنعتکار، رئیس انجمن تولیدکنندگان نوشتافزار، هم در گفتوگویی با ایسنا از افزایش قیمت ۲۰ درصدی قیمت لوازمالتحریر نسبت به سال گذشته به دلیل افزایش هزینههای تولید و کاهش ۶۰ تا ۷۰ درصدی تقاضای این محصولات در پی شیوع ویروس کرونا خبر داد. او همچنین با بیان اینکه صادرات برخی اقلام دپوشده از قبیل مداد و دفتر ممنوع است، افزود: مداد سال ۱۳۹۷ در یک مقطع زمانی کوتاه مقدار جزئی ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت کرد و واردات کاغذ هم قبلا با ارز دولتی انجام میشد. اما با وجود اینکه هر دو مورد یاد شده دیگر ارز دولتی دریافت نمیکنند، همچنان مشمول ممنوعیت صادرات هستند. به طور کلی صادرات نوشت افزار حجم زیادی ندارد و شیوع ویروس کرونا هم منجر به افت بیشتر آن شده است. صنعتکار با بیان اینکه در این میان تحریمهای داخلی از طرف بانک مرکزی تولیدکنندگان را با مشکلات بسیاری مواجه کرده بود، تصریح کرد: حدود ۱۵ تا ۲۵ درصد مواد اولیه تولید نوشتافزار وارداتی است که ما برای تامین آنها مشکلی نداریم، اما بانک مرکزی در سال جاری نتوانست ارز مورد نیاز ما را تامین کند. این مساله باعث شد مواد اولیه برخی تولیدکنندگان نوشتافزار حدود سه ماه در گمرک بماند که حداقل ۲۵ میلیون تومان دموراژ کانتینر (جریمه دیرکرد عودت کانتینر) پرداخت کردند؛ بنابراین تحریم اصلی ما بانک مرکزی است. شایان ذکر است شرایط در بازار لوازمتحریر به گونهای است که بسیاری از خانوادهها مجاب شدهاند تا از باقیمانده نوشتافزارهای سال آینده استفاده کنند. این در حالی است که طی سالهای نه چندان دور بسیاری از دانشآموزان با کیسههای پر از مغازههای لوازمتحریرفروشی خارج میشدند، اما در سال جاری تنها اقدام به خرید ضروریات میکنند و دیگر شور و شوق خرید لوازمتحریر در میان آنها به چشم نمیخورد.
منبع: آرمان ملی