توصیههای لوبلاگ به ترامپ درمورد ایران: نباید به نتانیاهو اجازه دهی که سیاست خارجی آمریکا را هدایت کند
لوبلاگ نوشت: دولت بنیامین نتانیاهو در روزهای اخیر دست به چندین حمله نظامی در نقاط مختلف خاورمیانه زده است. حوادث اخیر نشان دهنده تشدید تنش بین اسرائیل و نیروهای نزدیک به ایران هستند، زیرا ارتش اسرائیل دامنه حملات خود را به داخل خاک لبنان و حتی عراق گسترش داده است. هم زمان، در روزهای اخیر گزارش های زیادی در مورد گفت و گوی مستقیم بین تهران و واشنگتن منتشر شده اند. این احتمال وجود دارد که حسن روحانی، رئیس جمهور ایران و دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در هفته های آینده با یکدیگر ملاقات کنند.
به گزارش بازتاب، در ادامه این مطلب آمده است: مقامات اسرائیلی به ندرت مسئولیت عملیات های اطلاعاتی و نظامی خود در کشورهای خارجی را می پذیرند. با وجود این، نتانیاهو به طور صریح در مورد حملات اخیر در منطقه صحبت کرده است. او این هفته در مصاحبه با خبرنگاران گفت: «ما هر کجا و هر زمان که نیاز باشد علیه نیروهای ایرانی اقدام خواهیم کرد. آن ها در هیچ نقطه ای از حملات ما مصون نخواهند بود». نتانیاهو در پاسخ به سوال خبرنگاران در مورد انفجارهای اخیر در عراق گفت: «ما از ا لحاظ مقیاس عملیات های نظامی محدودیتی برای خود قائل نیستیم». اسرائیل همچنین به عنوان عامل حملات اخیر در لبنان در نظر گرفته می شود.
اما صراحت مقامات اسرائیلی در پذیرفتن این حملات می تواند به گسترش تنش و درگیری ها در منطقه منجر شود. در روزهای آینده رهبران ایران و متحدان منطقه ای آن ها برای واکنش نشان دادن به اقدامات اسرائیل تحت فشار قرار خواهند گرفت. اما باید به این نکته مهم اشاره کنیم که بر خلاف باور عمومی گروه هایی همچون حزب الله در لبنان و نیروهای بسیج مردمی در عراق عروسک خیمه شب بازی ایران نیستند. این گروه ها هواداران زیادی در داخل کشورهای خود دارند و به طور فعال در سیستم سیاسی کشور مشارکت می کنند. در واقع، قدرت آن ها از حمایت داخلی بخش قابل توجهی از مردم در این کشورها نشات می گیرد.
امانوئل مکرون ، رئیس جمهور فرانسه در هفته های اخیر تلاش زیادی برای میانجیگری بین تهران و واشنگتن انجام داده است. مکرون بعد از دیدار با ترامپ و جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در طول برگزاری اجلاس سران جی-7 گفت: «نقشه راهی برای یک فرایند دیپلماتیک ترسیم شده است. بر اساس گفت و گوهای انجام شده امیداوریم که در هفته های آینده ملاقاتی بین رهبران دو کشور برگزار شود. هدف از این دیدار کاهش تنش در خلیج فارس و دست یابی به یک راه حل مناسب برای بن بست کنونی خواهد بود».
به نظر می رسد که یکی از اهداف حملات اخیر اسرائیل جلوگیری از فراهم شدن شرایط مناسب برای ملاقات بین رهبران ایران و آمریکا بوده است. دولت نتانیاهو تمایلی به گفت و گوی مستقیم بین تهران و واشنگتن ندارد. نتانیاهو در بین معدود رهبران دنیا قرار داشت که با مذاکرات دولت اوباما با ایران و توافق برنامه جامع اقدام مشترک مخالفت کرد. نتانیاهو برای ایجاد اختلال در فرایند مذاکرات حتی با نادیده گرفتن رسوم دیپلماتیک در سال 2015 در جلسه مشترک نمایندگان مجلس آمریکا حضور پیدا کرد تا مخالفت خود با مذاکرات بین اوباما و دولت روحانی را اعلام کند.
مقامات اسرائیلی در گذشته بارها به طور صریح مخالفت خود با گفت و گوی مستقیم بین ایران و آمریکا را اعلام کرده اند. موشه یعلون، وزیر دفاع سابق دولت در سال 2015 گفته بود: «هر توافقی که بین غرب و ایران شکل بگیرد به ضرر منافع و امنیت ملی ما خواهد بود». دولت نتانیاهو نتوانست در دوره ریاست جمهوری اوباما به اهداف خود دست پیدا کند. اما تلاش اسرائیل برای هدایت کردن سیاست خارجی ترامپ تاکنون موفقیت آمیز بوده است.
اما در سال های گذشته خروج از باتلاق های نظامی در خاورمیانه به یکی از محورهای اصلی استراتژی امنیت ملی آمریکا تبدیل شده است. ترامپ بارها در گذشته از جنگ های کشورش در عراق و افغانستان انتقاد کرده بود. سیاست های آمریکا در گذشته نتیجه چندانی به همراه نداشتند. به همین خاطر واشنگتن در شرایط کنونی برای حل مناقشات منطقه ای باید یک فرایند دیپلماتیک را با حضور همه کشورهای ذینفع در خاورمیانه شروع کند. اما اسرائیل اعتقادی به این موضوع ندارد و حضور نظامی آمریکا در منطقه را در راستای منافع خود می بیند.
بروز یک درگیری جدید بین اسرائیل و ایران احتمال برگزاری هر گونه مذاکره بین تهران و واشنگتن را از بین خواهد بود. برخی مقامات دولت ترامپ اخیرا در مصاحبه با روزنامه نیویورک تایمز تایید کردند که اسرائیل مسئول حملات اخیر در عراق بوده است. آن ها به طور غیر مستقیم به اسرائیلی ها هشدار دادند که نباید از خطوط قرمز عبور کنند. دولت ترامپ نمی تواند به نتانیاهو اجازه دهد که سیاست خارجی آمریکا را در منطقه هدایت کند. با وجود مخالفت های نتانیاهو و برخی کشورهای عربی خلیج فارس، ترامپ باید مسیر دیپلماسی با تهران را ادامه دهد.