کشتی و ژیمناستیک سبب کوتاهی قد نمیشود
عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم ورزشی معتقد است: رشتههایی همچون ژیمناستیک و کشتی سبب کوتاهی قد نمیشود، بلکه فشار پیش از حد تمرینات ورزشی به کودکان موجب آسیب به صفحات رشد و استخوان قدی میشود و در نتیجه کوتاهی قد را به دنبال خواهد داشت.
دکتر امین غلامی با بیان اینکه شروع زودهنگام ورزش تخصصی قبل از سن ۱۰ سالگی امکان دارد آسیبهای جبران ناپذیری را به صفحات رشد و استخوان قدی کودک وارد کند، افزود: شروع زودهنگام فعالیتهای ورزشی در برخی رشتهها همچون ژیمناستیک، اسکیت و شنا قبل از سن ۱۰ سالگی چون سبب نشاط کودک میشود و جنبه تفریحی دارد، توصیه میشود اما در رشتههای سنگین همانند کشتی و وزنهبرداری که هنوز رشد شناختی کودک تقویت نشده و نیاز به یکسری آمادگی بدنی خاص دارد. به هیچ عنوان قبل از سن ۱۰ سالگی توصیه نمیشود و احتمال دارد فشار پیش از حد تمرینات به صفحات رشد و استخوانهای بلند کودک آسیب بزند.
وی گفت: اینکه گفته میشود کشتی یا ژیمناستیک سبب کوتاهی قد میشود و یا والیبال و بسکتبال در افزایش قد تاثیر دارد منطق اشتباهی است و از نظر علمی ثابت شده نیست. آنچه که در رشد قدی کودک تاثیرگذار است، انجام فعالیتهای ورزشی هدفمند در دوران کودکی است. همان طور که کودک برای ورود به مدرسه نیاز دارد تا رشد شناختی او تقویت شود در ورزش نیاز برای ورود به ورزش حرفه ای و تخصصی باید یکسری آموزشهای بنیادین را سپری کرده باشد.
غلامی اضافه کرد: شروع زودهنگام ورزش حرفهای و تخصصی نه تنها به صفحات رشد کودک آسیب میزند بلکه از نظر روانی و اجتماعی نیز آسیبهای جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت. زیرا کودک با انجام ورزش به دنبال یکسری هیجانات است و ورزش حرفهای به صورت رسمی برگزار میشود نه تفریحی و این مساله از نظر بعد روانی و اجتماعی تاثیر نامطلوبی بر روی کودک میگذارد و سبب میشود تا به حداکثر رشد قدی نرسد.
مسوول کانون علمی بازی و ورزش در کودکان در پایان افزود: در رشتههای سنگین همانند کشتی و وزنهبرداری که قدرتی و فشار تمرینات سنگین است و کودک با توجه به سنش چون قادر به تحمل تمرینات سنگین نیست، این فشارها میتواند روی استخوان قدی کودک تاثیر نامطلوبی بگذارد و رشد او را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین طراحی و فشار تمرینات از سوی مربی در کوتاهی یا افزایش قد کودک تاثیر زیادی دارد و ماهیت هیچ رشته ورزشی در این زمینه تاثیرگذار نیست.