گیت لب با کارمندان دورکار موفق به کسب درآمد ۱۰.۵ میلیون دلاری شد
آیا همکاری نیروی دورکار میتواند باعث موفقیت یک شرکت یا مجموعهی کاری شود؟ گیتلب توانست با همکاری کارمندان دورکار خود ۱۰.۵ میلیون دلار درآمد کسب کند.
همیشه شنیدهایم که شرکتهای فناوری در انکوباتور سیلیکونولی مستقر میشوند و با داشتن طرح و برنامهای مشخص، مشهور میشوند و رشدی انفجاری را تجربه میکنند. اما در میان تمام شرکتهایی که این مسیر را پیمودهاند، یک شرکت روشی متفاوت و استثنایی را طی کرده است. استارتاپ گیتلب (GitLab) نه تنها در منطقهی خلیج سانفرانسیسکو (Bay Area) مستفر نیست؛ بلکه تمام کارهای شرکت توسط پرسنل دورکار انجام میشود.
سیتسه سیبراندی مدیرعامل گیتلب، از وضعیتی که در آن قرار گرفته است، احساس رضایتمندی میکند. وی این احساس آرامش را هم در محل زندگی و هم در محل کار خودش دارد. او صاحب شرکتی است که با روشی متفاوت راهبرد میشود.
تمامی پرسنل استارتاپ سانفرانسیسکویی گیت لب که ابزارهایی برای توسعهدهندگان نرمافزار ارائه میدهد، از راه دور و در خانههای خودشان کار میکنند. در حدود سه سال قبل، این استارتاپ تنها ۹ نفر کارمند داشت. اما اکنون ۳۵۰ نفر از ۴۵ کشور جهان با استفاده از تماسهای ویدئویی و اسلک چت با گیتلب در ارتباط هستند. گیتلب در طی این بازهی زمانی بسیار گسترش یافته است. سرمایهی ۱۰۰ میلیون دلاری این شرکت در ماه سپتامبر به یک میلیارد دلار رسیده است. همچنین، سال گذشتهی میلادی، درآمد این شرکت به حدود ۱۰.۵ میلیون دلار افزایش یافت. این رقم رشد ۶.۲۱۳۳ درصدی درآمد گیتلب را از رقم ۱۶۵۰۰۰ دلار در سال ۲۰۱۴ نشان میدهد. گیتلب رتبهی ۴۴ام را از میان ۵ هزار شرکتی که سریعترین رشد در آمریکا را داشتهاند، از آن خود کرده است.
سیتسه سیبراندی مدیرعامل گیتلب ادعا میکند که این رشد اتفاقی نبوده است. وی معتقد است که برای هر مرحلهی ایجاد کد کامپیوتری، از برنامهریزی و نوشتن تا انتشار آن به جهان، اپلیکیشنهای بسیاری وجود داشتهاند که به سادهسازی این فرایند کمک کردهاند. گیتلب قصد دارد همهی این سیستم را به پلتفرمی واحد تبدیل کند. گیتلب، دسترسی محدود و رایگانی در اختیار توسعهدهندگان منفرد قرار میدهد؛ ولی شرکتهای سرمایهگذاری با پرداخت هزینه، دسترسی کاملی دارند که منجر به افزایش ۲۰۰ درصدی سرعت فرآیند توسعه میشود.
اگر بخواهیم غیرفنی صحبت کنیم باید بگوییم: دوبرابر کردن کارایی تیم کاری، تقریبا شبیه به این است که مجموعهای از نرمافزارهای توسعهدهنده را بهکار گرفتهاید و نیازی به صرف هزینه برای پرداخت حقوق و دستمزد بیشتر ندارید. در جهانی که همهی امور بهصورت آنلاین رخ میدهد، هرچه سریعتر این کار را انجام دهید بهتر است.
محلی مناسب برای برنامهنویسان
اولین نسخهی پلتفرم در سال ۲۰۱۱ توسط دیمیتری زاپروژتس، همبنیانگذار گیتلب و مدیر فنی فعلی استارتاپ ایجاد شد. وی یکی از برنامهنویسان شرکتی مشاورهای در اوکراین بود که میخواست پلتفرمی بهتر برای ۲۰۰ نفر کارمند شرکت خود ایجاد کند. از آنجایی که بهترین گزینهها بسیار گرانقیمت بودند، بنابراین خودش پلتفرمی را ایجاد کرد.
بهلطف ابزارهای متنباز و پستی در Hacker News که وبسایتی متعلق به انکوباتور استارتاپ Y-Combinator است، وی موفق به انجام این کار شد. سایر توسعهدهندگان نیز کدهای خود را اضافه کردند که در بین آنها سیتسه سیبراندی، کارآفرین هلندی که در هلند نیز زندگی میکرد حضور داشت. در سال ۲۰۱۲، سیتسه سیبراندی، ایمیلی برای دیمیتری زاپروژتس ارسال کرد و گفت:قصد دارم شرکتی را در زمینهی فعالیت گیتلب افتتاح کنم. از ایجاد چنین فضایی سپاسگزارم. شما برای این کار چیزی دریافت نمیکنید. امیدوارم از نظر شما مشکلی نداشته باشد.
یک سال بعد دیمیتری زاپروژتس، کار خود را ترک کرد و بهصورت تماموقت به همکاری با سیتسه سیبراندی پیوست. هر کدام از این دو نفر در کشور خودشان مشغول فعالیت بودند و در سال ۲۰۱۴ بهصورت رسمی شرکت را افتتاح کردند. در سال ۲۰۱۵ شرکت به Y-Combinator پیوست. شرکت سانفرانسیسکویی توانست نیاز آنها را در زمینهی آموزش دورهی فروش، بازاریابی، امور مالی و استخدام مرتفع سازد. آنها بدون درنظر گرفتن وضعیتی که در آن قرار داشتند، خیلی زود توانستند محصولات خود را عرضه کنند و از بازخوردهای مشتریان برای اصلاح شرایط استفاده کردند. گیتلب، ۲۲ام هر ماه ویژگی جدیدی را ارائه میکرد و فرقی نمیکرد ویژگی آماده باشد یا نباشد، به هر صورت این کار را انجام میداد.
در ماه ژوئن گذشته، مایکروسافت با رقمی درحدود ۷.۵ میلیارد دلار گیتهاب را تصاحب کرد. بعضی از کاربران نسبت به چشمانداز کنترلی مشکل داشتند و به سمت گیتلب آمدند که ۲۰۰ هزار پروژه کد داشت و توانسته بود افزایش هفت برابری در سفارشها داشته باشد.
سیتسه سیبراندی امیدوار است که این آگاهی به سایر شرکتهای مشابه نیز انتقال پیدا کند تا همین رویکرد را در پیش بگیرند. وی اعلام کرده است که شرکتش از سال ۲۰۱۱، بهصورتی گسترده ارائه خدمات مشابهی را توسعه داده است و هدفگذاری دهبرابر بزرگتر از گیتهاب دارد.
کارمندان دورکاری که تنها نیستند
در حالی که زاپروژتس در دنیای کدنویسی، بسیار باز عمل میکند، اما در زندگی شخصی فردی بسته است و حتی از وبکم برای برگزرای جلسات نیز امتناع میورزد. وقتی سیتسه سیبراندی از زاپروژتس خواست عکسی از خودش برایش بفرستد، در کمال تعجب وی عکسی با عینک آفتابی فرستاد که تمام صورتش را پوشانده بود.
اما شرایط تغییر کرده و یکی از ویژگیهی مثبت شرکت، شفافیت آن است. جلسات GitLab در یوتیوب آپلود میشود. دفترچهی اطلاعات کارمندان شرکت که بیش از ۱۰۰ صفحه محتوا دارد، بهصورت آنلاین و بهعنوان یک منبع در اختیار عموم قرار دارد. در نتیجه کارمندان میتوانند سوالات خودشان را از سایر همکارانشان در سایر نقاط جهان و بدون توجه به تفاوتهای زمانی در هر ساعتی از شبانهروز بپرسند.
یکی از بزرگترین مزیتهای این تیم دورکاری، وضوح آن است. در این مجموعه، افرادی با مهارتهای بالا فعالیت میکنند. گیتلب نیاز ندارد تا افراد با استعداد را متقاعد کند تا با این شرکت وارد همکاری شوند. این افراد خودشان جذب گیتلب میشوند. کیفیت درخواستهای شغلی در گیتلب مشابه سایر شرکتها است. تعداد استخدامهای شرکت نشاندهندهی تعداد تقاضاهای کاری است که به شرکت ارائه شده است. تنها در فصل دوم سال ۲۰۱۸، گیتلب در حدود ۱۳ هزار درخواست کار دریافت کرد.
استارتاپ گیتلب
از سوی دیگر، حفظ فرهنگ کاری در چنین شرایطی دشوار بهنظر میرسد. دیو مونیکلیو، یکی از همکاران شرکت سرمایهگذاری آلفابت که در سال ۲۰۱۷ در گیتلب سرمایهگذاری کرد معتقد است:
صادقانه بگویم، ابتدا نگران بودم. واقعا چطور امکان دارد که جلسات از راه دور برگزار میشود و پرسنل شرکت از راه دور با مدیرعامل شرکت و ماموریتها و چشماندازهای شرکت در ارتباط هستند؟
مدیران گیتلب بهصورت مستمر به این موضوع فکر میکنند. سیتسه سیبراندی، باربی بریور، معاونت بخش استعدادیابی نتفلیکس را از راه دور بهعنوان مدیر ارشد مدیران گیتلب استخدام کرد. کارمندان GitLab، در تایمهای استراحت در مورد زندگی خودشان در بیرون از گیتلب صحبت میکنند و این کار یکی از برنامههای هر فردی است که با شرکت همکاری میکند. مدیران ارشد ساعات اداری را در اتاقهایی با امکان ویدئوچت حضور دارند و در کنار بقیهی اعضا مشغول فعالیت هستند. زمانی که گیتلب به اهداف ماهیانهی خودش دست پیدا میکند، هر یک از کارمندان میتوانند برای صرف شام مهمان شرکت باشند. دیو مونیکلیو معتقد است:
ما در گیتلب یاد گرفتهایم که وقتی تیم مدیریت از راه دور، تیمی اهل ارتباطات باشد که عملکردی شفاف و روشن دارد و در مورد مستندات شرکت اصولی را میکند، شما میتوانید بهراحتی بهصورت دورکار با این مجموعه کار کنید.