اقتصاد ما لیبرالی نیست/از مردم ترکیه الگو بگیرید
رییس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه اقتصاد ما لیبرالی نیست، گفت: اقتصاد ما دولت_بازار است و بنا به شرایط، میزان سهم دولت و یا بازار تغییر می کند.
به گزارش مهر، مرکز پژوهشهای توسعه و آیندهنگری سازمان برنامه و بودجه کشور، امروز در سازمان برنامه و بودجه نشست علمی – تخصصی در خصوص «الگویی مناسب برای توسعه ایران» برگزار کرد.
محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه که سخنران اصلی این نشست بود، بیان اینکه در فرادست ترین سند یعنی سند چشم انداز موضوعی تحت عنوان «ایران در افق ۱۴۰۴ کشوری توسعه یافته» مطرح شده است، اظهار کرد: توسعه بر خلاف رشد بعد از جنگ جهانی دوم خلق شد.
وی افزود: در سند ۲۰ ساله وقتی صحبت از توسعه یافته شدن ایران می شود. مشخصات جزیی این جامعه دوری از تبعیض، فقر، فساد، برخوردار از سلامت و … از طریق برابری فرصت ها، بازتوزیع درآمدها، تامین اجتماعی و … است.
معاون رییس جمهور ادامه داد: فقط توسعه رشد اقتصادی، توسعه رشد اقتصادی همراه با عدالت و توسعه انسانی مدنظر ما نیست بلکه جمهوری اسلامی به توسعه انسانی دین محور نزدیک است.
وی گفت: توسعه انسانی دارای سه مولفه تولید سرانه، امید به زندگی و آموزش است که البته فرهنگ مبتنی بر دین نیز در این حوزه مدنظر است.
نوبخت در ادامه با اشاره به اینکه اقتصاد ما نه لیبرالیستی و نه برنامه ای تمام دولتی است، گفت: اقتصاد جمهوری اسلامی مبتنی بر اسناد فرادستی یک اقتصاد دولت_بازار است.
وی افزود: اقتصاد دولت_بازار مبتنی بر ۵ مولفه مالکیت، مدیریت، محیط، جایگاه دولت و سازوکارهای بازار است.
نوبخت با اشاره به نقش دولت در توسعه ایران، اظهار کرد: یکی از نقاط اختلاف بین مکتب های مختلف در همه عرصه ها دولت است.
وی افزود: مهم ترین سند بالادستی ما قانون اساسی است که قانون اساسی به یک دولت با اختیارات وسیع و مسئولیت گسترده اعتقاد دارد.
معاون رییس جمهور افزود: در جمهوری اسلامی دولت مبتنی بر اصول مختلف قانون اساسی، مسئولیت سنگین و گسترده ای دارد.
وی با بیان اینکه البته نقش دولت گاهی متفاوت می شود، گفت:به عنوان مثال دولت دوازدهم و یازدهم با هم تفاوت دارند زیرا در دولت یازدهم تعادل بیشتری داشتیم و محیط کسب و کار آرام تر بود به گونه ای که در شهریور سال ۹۲، ۳۴ مصوبه برای عدم دخالت دولت در عرصه کسب و کار دادیم و قانون رفع موانع تولید را به مجلس دادیم.
نوبخت ادامه داد: اما امروز نمی توان مثل دولت یازدهم رفتار کرد. با توجه به شرایط کنونی دولت نمی تواند کنار بکشد.
وی گفت: مبنای پول ما ریال است اما حتی لبوفروش هم، خود را با قیمت ارز تنظیم می کند. متاسفانه دلار ارز جهان شمولی است که بر همه چیز سایه افکنده است.
نوبخت افزود: امروز صاحب آن ارز تصمیم گرفته اقتصاد ما را فروبپاشاند. نمی شود در این شرایط دولت کنار رود و توقع داشته باشد دست نامرئی آدام اسمیت بازار را تنظیم کند.
رییس سازمان برنامه و بودجه با یادآوری اینکه ور نظام اقتصادی دولت_بازار، میزان سهم دولت در اقتصاد بستگی به شرایط دارد، اظهار کرد: در ایران مردم چقدر تیم ملی را تقدیس می کنند و مورد حمایت قرا می دهند اما حالا که نوبت حمایت از پول ملی است به پول ملی حمله می برند و به سمت دلار می روند.
وی افزود: در این صورت پول ملی بس ارزش و تبدیل به کاغذ می شود. اگر می خواهید پول ملی ارزش داشته باشد نباید انقدر پول ملی را با ارز عوض کنید.
نوبخت گفت: ما اعلام کردیم حمایت کنید اما نگاه کنید که چه کمپین هایی برای تمسخر تشکیل شد. می گفتند بفرمایید این دلارهای ما را بگیرید به آقازاده هایتان بدهید. به واقع انسان متاسف می شود.
وی تصریح کرد: اما در کشور همسایه ما ترکیه دیدیم که چه اتفاقی افتاد مردم حتی به صورت سمبلیک اقدام به اتش زدن و پاره کردن دلارهایشان کردند زیرا می خواهند پول ملی شان ارزش داشته باشد.