استرس چه بلایی بر سر شما می‌آورد؟

    کد خبر :347774

رئیس یک مرکز روانی جامع توانبخشی در گیلان گفت استرس، موجب اختلال در سلامت روانی خانواده می‌شود و نتیجه استرس برای اشخاص، خانواده‌ها، جامعه و سازمان‌هایی که دچار استرس سازمانی هستند، بسیار زیان آور است.

دکتر رضا بهشتی در گفت‌وگو باایسنا، اظهار کرد: هرگونه اختلال که سلامت روانی و آرامش جسمی افراد را بر هم بزند استرس نام دارد و این اختلال زمانی رخ می‌دهد که بدن باید کارهایی بیش از حد توانایی خود انجام دهد. نتیجه استرس برای اشخاص، خانواده‌ها، جامعه و سازمان‌هایی که دچار استرس سازمانی هستند، بسیار زیان آور است.

وی با اشاره به تاثیر استرس بر جامعه، افزود: خسارات اجتماعی ناشی از استرس تاکنون بسیار بالا بوده، به طوری که همچنان سیر صعودی خود را طی می‌کند. جامعه، هزینه‌های خدمات اجتماعی (همچون ارائه خدمات پزشکی برای افرادی که در اثر استرس شدید دچار بیماری می‌شوند، حقوق بازنشستگی زود هنگام برای افرادی که به علت بیماری‌های ناشی از استرس شدید از کار افتاده‌اند و هزینه‌های معلولیت ناشی از حوادث که به علت استرس بالا به وجود آمده اند مانند تصادفات) را متحمل می‌شود؛ علاوه بر آن استرس اغلب مردم را تند مزاج می‌کند و این امر روی کیفیت کلی زندگی افراد تأثیر می‌گذارد.

بهشتی در خصوص تأثیر استرس بر محیط کار، گفت: سالانه مبالغ زیادی صرف هزینه‌های ناشی از عواقب استرس محیط کار می‌شود که می‌توان به کارگریزی (غیبت از کار) و کاهش میزان عملکرد افراد اشاره کرد که در محل کار خود تنها حضور جسمی دارند، لذا هر چیزی که بتواند از تأثیرات مخرب استرس بکاهد، کارگران را شادتر و شرکت‌ها را ثروتمندتر می‌کند.

وی با بیان اینکه استرس می‌تواند روی تمام بدن بخصوص روی سیستم قلبی و تنفسی تاثیر مخرب بگذارد، گفت: استرس بلند مدت، یکی از شایع‌ترین علل بیماری‌هایی مانند فشار خون بالا و سایر بیماری‌های قلبی، شناخته شده است.

رئیس مطب پزشکی امام صادق(ع) رشت تصریح کرد: امروزه اعتقاد بر این است که استرس بلندمدت می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های روحی – روانی را افزایش دهد و همچنین تغییرات رفتاری که به واسطه استرس ایجاد می‌شوند با کاهش میزان مشخص سلامت جسمی ارتباط دارند که از جمله این تغییرات افزایش و زیاده روی در مصرف مواد مخدر است.

استفاده از آرام بخش‌ها، درمان واقعی استرس نیست

این پزشک متخصص ادامه داد: وقتی تحت تأثیر استرس بسیار بالا قرار داریم، خطر وابستگی به مواد مخدر بسیار بالا می‌رود که این امر باعث اختلال در روابط شخصی فرد می‌شود، به گونه‌ای که رفتار شخص در منزل و محیط کار بسیار پرتنش و استرس زا خواهد شد. داروهای مجاز همچون آرام بخش‌ها اگرچه در کوتاه مدت باعث از بین بردن علائم نگرانی می‌شود اما مصرف مداوم آن اعتیاد آور است و تأثیرات جانبی مثل عدم تمرکز، هماهنگی ضعیف دستگاه‌های بدن و حتی گیجی را به همراه دارد.

بهشتی با تاکید بر اینکه استفاده از آرام بخش‌ها، درمان واقعی استرس نیست، گفت: زندگی بدون استرس امکان پذیر نیست لذا مهم این است که با اتخاذ شیوه‌های مناسب، میزان استرس را به حداقل برسانید.

وی با بیان اینکه استرس، موجب اختلال در سلامت روانی خانواده می‌شود، خاطرنشان کرد: آمار بالای طلاق در جوامع غربی بیشتر به علت میزان استرس بالا در محیط کار است، بخصوص مکان‌هایی که دو همکار تمام وقت با یکدیگر مشغول کار هستند، چنانچه کار بسیار مشکل باشد یا موقعیت شغلی فرد در خطر باشد، تمام انرژی او صرف مقابله با استرس محیط کار می‌شود و دیگر انرژی مثبتی برای خانواده و دوستان باقی نمی‌ماند. چنانچه فرد شاغل دارای فرزند باشد، استرس می‌تواند باعث ایجاد تضاد بین نگهداری کودکان و حفظ شغل شود زیرا نگهداری کودک مستلزم صبر، حوصله و بردباری والدین است، در حالی که والدین، انرژی مثبت خود را در محیط کار از دست داده‌اند؛ همین امر موجب استرس مضاعف والدین خواهد شد به گونه‌ای که گاه به تصمیم‌های غلط مانند جدایی از یکدیگر، جدا کردن کودک از خود و… روی می‌آورند.

رئیس مرکز روانی جامع توانبخشی فجر آرامش دکتر بهشتی در خصوص ارتباط استرس و عدم سلامت روانی گفت: بروز اختلالات روانی همچون اضطراب و وسواس، با تجمع بلند مدت استرس افزایش می‌یابد و نگرانی‌ها می‌تواند به حدی برسد که با علائم ظاهری مانند ترس و احساس درد جسمی بروز کند که ممکن است با حمله قلبی اشتباه گرفته شود. افرادی که تحت استرس بلندمدت هستند بیشتر در معرض ترس‌های بی دلیل، تغییرات مزاجی و اضطراب می‌باشند، حتی ممکن است یأس و ناامیدی، عصبانیت و تندمزاجی را نیز تجربه کنند.

تاثیرات مخرب استرس روی تصمیم گیری افراد

رئیس مطب پزشکی امام صادق(ع) با بیان اینکه افرادی که دچار استرس هستند، برای رهایی از استرس به رفتارهای مخرب روی می‌آورند که این رفتارها برای آنها، همکاران و جامعه بسیار گران تمام می‌شود، گفت: این افراد دچار عدم تعادل رفتاری و آشفتگی فکری می‌شوند که باعث کاهش اعتماد به نفس می‌شود و در نتیجه آن، مشکلات روحی جدی‌تری از جمله یأس ایجاد می‌کند.

وی با اشاره به تاثیرات مخرب استرس روی تصمیم گیری افراد، افزود: افرادی که تحت استرس هستند، به سرعت توانایی خود را برای اتخاذ تصمیم درست از دست می‌دهند، بخصوص زمانی که اعتماد به نفس خود را از دست داده باشند. استرس روی سلامت فردی، خانواده، شغل و سایر جوانب زندگی انسان تأثیر می‌گذارد. افرادی که از استرس مزمن (مداوم و طولانی) رنج می‌برند ممکن است با علائم جسمی این بیماری مواجه نشوند، بلکه تأثیرات جانبی استرس در آنها بروز کند؛ تصمیمات غلطی که در محیط کار و خانه گرفته می‌شود، ممکن است به حادثه، دعوا، ضرر مالی یا حتی از دست دادن شغل منجر شود.

بهشتی با تاکید بر اینکه افراد توجه کنند که استرس می‌تواند کشنده باشد در همین راستا ژاپنی‌ها به طور رسمی یک حالت مشخص به نام «کاراشی» دارند که به معنی «مرگ از کار زیاد» است، دارند، گفت: استرس مزمن نباید نشانه ضعف شخصیتی فرد به حساب آید. استرس قابل انتقال است، زندگی و کار با افرادی که دچار استرس هستند بسیار تنش زا است؛ استرس بر اثر عواملی چون فشار بالای زندگی، محدودیت‌های شدید، عدم حمایت خانواده و همکاران ایجاد می‌شود.

وی تاکید کرد: خسارات اجتماعی ناشی از استرس بسیار بالاست و در صورتی که همچنان سیر صعودی خود را طی کند، بار هزینه‌های خدمات اجتماعی از جمله ارائه خدمات پزشکی برای افرادی که در اثر استرس شدید دچار بیماری می‌شوند، حقوق بازنشستگی زود هنگام برای افرادی که به علت بیماری‌های ناشی از استرس شدید از کار افتاده‌اند و هزینه‌های معلولیت ناشی از حوادث که به علت استرس بالا به وجود آمده‌اند، مانند تصادفات بر جامعه تحمیل می‌شود.

استرس بلند مدت، یکی از شایع‌ترین علل بیماری فشار خون و سایر بیماری‌های قلبی است

بهشتی با بیان اینکه استرس اغلب مردم را تند مزاج می‌کند و این امر بر روی کیفیت کلی زندگی افراد تأثیر می‌گذارد، گفت: سالانه مبالغ زیادی صرف هزینه‌های ناشی از عواقب استرس محیط کار می‌شود که می‌توان به کارگریزی و کاهش میزان عملکرد افراد اشاره کرد. به هرحال هر عملی که بتواند از تأثیرات مخرب استرس در جامعه بکاهد، جامعه‌ای سالم‌تر و شادتر را به دنبال دارد که در زمینه‌های پیشرفت آن جامعه نقش چشمگیری دارد.

رئیس مرکز روانی جامع توانبخشی فجر آرامش بیان کرد: استرس بلند مدت، یکی از شایع‌ترین علل بیماری فشار خون و سایر بیماری‌های قلبی است، امروزه اعتقاد بر این است که استرس بلند مدت می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های روحی و روانی را افزایش دهد و همچنین تغییرات رفتاری که به واسطه آن ایجاد می‌شوند با کاهش میزان مشخص سلامت جسمی ارتباط دارد که از جمله این تغییرات افزایش و زیاده‌روی در مصرف مواد مخدر است.

وی با بیان اینکه کورتیزول یکی از هورمون‌های بدن است که توسط غده آدرنال یا فوق کلیه ترشح می‌شود، گفت: ترشح کورتیزول در جریان واکنش بدن به استرس، در سطح بالایی صورت می‌گیرد و نیز به دلیل آن که کورتیزول مسئول چند تغییر مربوط به استرس در بدن است به آن، هورمون استرس گفته می‌شود.

بهشتی یادآور شد: تحقیقات محققان بیانگر آن است که میزان بالای کورتیزول یا هورمون استرس بر مرگ در اثر بروز عوارض قلبی تاثیرگذار است، چرا که کورتیزول به منظور کمک به بدن برای رفع استرس و بازیابی ثبات بدنی ترشح می‌شود، اما میزان بالای این هورمون با بروز عوارض قلبی و عروقی از جمله سندروم متابولیک که از علل آن چاقی و فشار خون بالا است، مرتبط می‌شود. همچنین این هورمون خطر تصلب شرایین را نیز به شدت افزایش می‌دهد. وجود سطح بالا و طولانی مدت کورتیزول در جریان خون دارای تأثیر منفی از جمله اختلال در عملکرد شناختی، اختلال در عملکرد غده تیروئید، عدم تعادل میزان قند خون، کاهش تراکم استخوان، کاهش بافت عضلات، افزایش فشار خون و تضعیف سیستم دفاعی و واکنش‌های تحریکی بدن دارد.
انتهای پیام

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید