مازندران، دارنده رتبه نخست چاقی در کشور
یک کارشناس تغذیه با اشاره به اینکه ۸۰ درصد زنان و مردان بالای ۴۵ سال،مبتلا به چاقی و اضافه وزن هستند، گفت: مازندران رتبه یک چاقی در کشور را دارد.
به گزارش ایسنا، هر سال بسیج ملی تغذیه با هدف فرهنگسازی و اصلاح الگوی تغذیه جامعه همایشی در سطح کشور برگزار میکند که هدف از اجرای آن کاهش شیوع عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر از جمله کاهش مصرف قند، نمک و چربی، افزایش مصرف سبزی و میوه و حبوبات و پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی است.
یکی از کارشناسان ارشد تغذیه شبکه بهداشت و درمان نوشهر در اینباره در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: در سال جاری مانند سالهای گذشته، بسیج ملی با شعار «چاقی یا سلامتی، انتخاب با شماست» از تاریخ 15 دی تا 15 بهمن در سراسر کشور در حال برگزاری است.
«ریحانه شهرستانیفر» با بیان اینکه حدود 2 میلیارد نفر در دنیا(30 درصد جمعیت جهان) اضافه وزن دارند یا از چاقی مفرط رنج میبرند، افزود: این آمار تا سال ۲۰۳۰ به نیمی از جمعیت جهان افزایش مییابد.
وی با اشاره به اینکه بر اساس این گزارش «هزینه گزاف مالی»چاقی رو به افزایش است و این هزینه شامل خدمات بهداشتی، غیبت از کار و افت بازده میشود، گفت: گزارشها حاکی از این است که یک سوم جمعیت ایران یعنی حدود ۲۵ میلیون نفر دارای اضافه وزن یا چاقی هستند و حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد زنان و مردان بالای ۴۵ سال به چاقی و اضافه وزن مبتلا به چاقی و اضافه وزن مبتلا هستند.
کارشناس ارشد تغذیه شبکه بهداشت و درمان نوشهر با بیان اینکه روند افزایشی بروز اضافه وزن و چاقی نه تنها در بزرگسالان بلکه متأسفانه در کودکان نیز دیده میشود، تصریح کرد: این امر سبب بروز مشکلاتی از قبیل بروز دیابت نوع دو، در کودکان شده است.
شهرستانیفر یکی از مهمترین علل بروز اضافه وزن و چاقی را داشتن تغذیه ناسالم دانست و گفت: مصرف کم سبزی و میوه تازه، مصرف زیاد قند و شکر و انواع شیرینیها، مصرف زیاد روغن و نمک همچنین شیوه زندگی نشسته و کمتحرکی منجر به چاقی و اضافه وزن میشود.
وی با بیان اینکه مازندران در میان استانها رتبه یک چاقی را در کل کشور دارد، تصریح کرد: بهدنبال صنعتی شدن جوامع در عصر حاضر که منجر به کاهش فعالیت بدنی و تغییر الگوی غذایی افراد شده است، افزایش وزن و چاقی روند صعودی گرفته است.
کارشناس ارشد تغذیه افزود: شاید چاقی و اضافه وزن به تنهایی بهعنوان یک بیماری قلمداد نشود، اما از آنجا که بسیاری از بیماریهای مزمن بهدنبال افزایش وزن و چاقی در افراد بروز میکند بهعنوان یکی از معضلات اصلی سلامت مطرح میشود.
شهرستانیفر یادآور شد: بررسیهای انجام شده در خصوص علل زمینهای موثر در بروز و شیوع بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت، سرطانها نشان میدهد که چاقی از عوامل بسیار مهم و جدی در بروز این مشکلات بشمار می ید.
وی گفت: چاقی با عوارضی چون افزایش فشارخون، بیماریهای قلبی، دیابت، سنگهای صفراوی، واریس، بواسیر، افزایش چربی خون، نقرس، آرتروز، کمردرد، تنگی نفس، بیماریهای کبد و کیسه صفرا، سرطانهای کولون و رکتوم، پروستات در مردان و سرطان سینه، تخمدان و مشکلات باروری در زنان و نهایتاً کاهش عمر انسان مرتبط است.
این کارشناس تغذیه با اشاره به اینکه تغذیه ناسالم و مصرف بیرویه فست فودها، نوشابههای گازدار و سایر نوشیدنیهای شیرین، شیرینی و شکلات، چیپس و غذاهای سرخ شده، مصرف کم سبزی و میوه و منابع غذایی حاوی فیبر در کنار تحرک بدنی ناکافی مهمترین علل بروز اضافه وزن و چاقی در کشور بشمار میروند، اظهار کرد: کودکان دارای اضافه وزن به احتمال زیاد در آینده بزرگسالان چاقی خواهند بود و نسبت به کودکان بدون اضافه وزن به احتمال زیاد به دیابت و بیماریهای قلبی و عروقی در سنین جوانی، که به نوبه خود با شانس بالاتر مرگ زودرس و ناتوانی بزرگسالی همراه است، مبتلا میشوند.
شهرستانیفر گفت: در واقع کودکان و نوجوانان چاق هم از پیامدهای کوتاه مدت و هم از پیامدهای بلندمدت چاقی رنج میبرند.
وی با بیان اینکه راههای مختلفی برای پیشگیری و درمان چاقی وجود دارد، خاطرنشان کرد: موثرترین و سالمترین آنها رژیم غذایی اصولی در کنار فعالیت بدنی مناسب است.
وی افزود: حداقل فعالیت بدنی که متخصصین تغذیه توصیه میکنند سه روز در هفته و هر بار به مدت 45 دقیقه است.
شهرستانیفر ادامه داد: برای انتخاب رژیم کاهش وزن، از متخصصان تغذیه کمک گرفته شود و از رژیمهای غیر معمول و داروهای کاهش وزن که عوارض جانبی بسیار زیادی دارند(بدون تجویز پزشک)استفاده نشود.
وی تصریح کرد: متأسفانه اکثر افرادی که چاق هستند همیشه بهدنبال این هستند که چه بخورند تا لاغر شوند، در صورتی که افراد باید بدانند که برای لاغر شدن هیچ راه درستی جز کم خوردن وجود ندارد.
این کارشناس ارشد تغذیه یادآور شد: هرگاه رژیم کاهشدهنده وزن موثر اما با سبک زندگی طبیعی فرد ناسازگار باشد، عادات غذایی او به حالت اول برمیگردد.
شهرستانیفر خاطرنشان کرد: رژیمهای سخت و خودسرانه ممکن است در کوتاه مدت پاسخ بدهد و فرد به کاهش وزن چشمگیری نیز برسد، اما در طولانی نه تنها وزن کم شده بر میگردد، بلکه آسیبهای جبرانناپذیری به اندامهای داخلی فرد نظیر قلب ، کبد و کلیه وارد میآید