سیگار ارزان است؛ قیمتش را بالا ببرید تا مصرف کاهش یابد

    کد خبر :1143868
سیگار

کارشناسان معتقدند سیگار و دیگر محصولات دخانی، مسیر اولیه‌ای هستند که بسیاری از مصرف‌کنندگان مواد مخدر از آن عبور کرده‌اند. اگرچه همه سیگاری‌ها الزماً به اعتیاد مواد مخدر دچار نمی‌شوند، اما تقریباً تمام کسانی که به مواد مخدر روی آورده‌اند، از سیگار شروع کرده‌اند.

بهزاد ولی‌زاده، رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت، تأکید می‌کند که افزایش مالیات بر سیگار می‌تواند مصرف آن را کاهش دهد. به گفته او، در کشورهای در حال توسعه، افزایش ۱۰ درصدی مالیات دخانیات منجر به کاهش ۵ درصدی مصرف می‌شود. سازمان بهداشت جهانی نیز میزان مؤثر مالیات را ۷۵ درصد از قیمت خرده‌فروشی اعلام کرده است.

وی افزود: نرخ مالیات محصولات دخانی تولید داخل در سال جاری باید به ۴۵ درصد و برای محصولات خارجی به ۶۰ درصد برسد. این در حالی است که واردات رسمی دخانیات نداریم و عمده محصولات موجود، تولید داخلی هستند.

در رابطه با قیمت تنباکو نیز ولی‌زاده گفت: در سال گذشته، هر بسته ۵۰ گرمی تنباکوی تولید داخل ۲۰ هزار تومان قیمت داشت و در سال جاری به ۲۸ هزار تومان رسیده است. همچنین قیمت تنباکوی وارداتی از ۳۵ هزار تومان به ۷۳ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش یافته است.

با این حال، به گفته ولی‌زاده، قیمت پایه محصولات دخانی آن‌قدر پایین است که این افزایش مالیات تأثیر چندانی بر کاهش مصرف ندارد، مگر اینکه قیمت‌گذاری اساسی اصلاح و با قاچاق نیز به طور جدی برخورد شود. همچنین فروش نخی سیگار یکی از معضلات مهم در بی‌اثر شدن سیاست‌های مالیاتی است.

وی همچنین به ضعف سیستم نظارت سنتی بر مراکز فروش و نیاز به سامانه‌های آنلاین کنترل اشاره کرد و گفت: «تا زمانی که فروش نخی ادامه داشته باشد، حتی افزایش قیمت هم نمی‌تواند مصرف را کنترل کند.»

از سوی دیگر، دکتر فرشید رضایی، سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، هشدار داد که مافیای دخانیات با تبلیغات گسترده، جوانان را به مصرف ترغیب می‌کنند. وی گفت: پشت آرامش ظاهری شهرها، بیمارستان‌هایی پر از بیماران مبتلا به بیماری‌های ناشی از دخانیات قرار دارد و قربانیان این بحران، اغلب همان‌هایی هستند که فریب تبلیغات را خورده‌اند.

به گزارش روزنامه ایران، رضایی تأکید کرد که با وجود نفوذ و قدرت بالای مافیای سیگار، امید به آینده‌ای سالم برای نسل جوان تنها با اراده‌ای قوی در برابر سودجویی این صنعت امکان‌پذیر خواهد بود.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید