چه کسانی در معرض کمبود ید قرار دارند؟
ید یک ماده معدنی اساسی است که معمولاً در غذاهای دریایی یافت میشود. غده تیروئید شما از ید برای ساختن هورمونهای تیروئید استفاده میکند. هورمون تیروئید وظیفه کنترل رشد، ترمیم سلولهای آسیب دیده و حمایت از متابولیسم سالم را بر عهده دارد.
افرادی که در معرض خطر کمبود ید قرار دارند شامل موارد زیر هستند:
زنان باردار
افرادی که در آسیای جنوبی، آسیای جنوب شرقی، نیوزلند و کشورهای اروپایی زندگی میکنند
افرادی که نمک یددار استفاده نمیکنند
افرادی که رژیمهای گیاهی یا وگان را دنبال میکنند
کمبود ید میتواند باعث ایجاد علائم ناراحت کننده و حتی شدید شود. این علائم شامل تورم در گردن، مسائل مربوط به بارداری، افزایش وزن و مشکلات یادگیری است. علائم کمبود ید بسیار شبیه به علائم کم کاری تیروئید یا هورمونهای تیروئید کم است. بدن شما از ید برای ساختن هورمونهای تیروئید استفاده میکند.
کمبود ید بدین معنی است که بدن شما نمیتواند به اندازه کافی از آن تولید کند. این امر منجر به کم کاری تیروئید میشود. در ادامه به برخی از علائم و نشانههای کمبود ید در بدن اشاره شده است.
علائم کمبود ید
تورم در گردن
تورم و التهاب در قسمت جلوی گردن، شایعترین علامت کمبود است که به آن گواتر گفته میشود. غده تیروئید غده کوچک و پروانهای شکل در قسمت جلوی گردن شما است. این هورمونهای تیروئید را با دریافت سیگنال از هورمون تحریک کننده تیروئید تولید میکند. با افزایش سطح هورمون تحریک کننده تیروئید خون، غده تیروئید از ید برای ساختن هورمونهای تیروئید استفاده میکند.
با این حال هنگامی که سطح ید در بدن شما کم است، غده تیروئید نمیتواند به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید کند. برای جبران این، غده تیروئید تلاش بیشتری میکند. این امر باعث رشد و تکثیر سلولها و در نهایت منجر به گواتر میشود. خوشبختانه بیشتر این موارد با افزایش مصرف ید قابل درمان است. اما اگر گواتر درمان نشده باقی بماند، ممکن است باعث آسیب دائمی تیروئید شود.
افزایش ناگهانی وزن
افزایش ناگهانی وزن نشانه دیگری از کمبود ید بدن است. این امر به این دلیل است که هورمونهای تیروئید به کنترل سرعت متابولیسم شما کمک میکنند. متابولیسم فرایندی است که بدن شما غذا را به انرژی و گرما تبدیل میکند. وقتی سطح هورمون تیروئید پایین باشد، بدن در هنگام استراحت کالری کمتری میسوزاند.
متاسفانه این بدان معنا است که کالری بیشتری از غذاهایی که مصرف میکنید به عنوان چربی ذخیره میشوند. اضافه کردن ید بیشتر به رژیم غذایی شما ممکن است به معکوس کردن اثرات متابولیسم کند کمک کند. زیرا میتواند به بدن شما کمک کند هورمونهای تیروئیدی بیشتری تولید کند.
خستگی و ضعف
خستگی و ضعف یکی دیگر از علائم شایع کمبود ید هستند. ۸۰ درصد از افراد با سطح هورمون تیروئید پایین، که ناشی از کمبود ید میباشد، احساس خستگی، لاغری و ضعف میکنند. این علائم به این دلیل رخ میدهند که هورمونهای تیروئید به بدن کمک میکنند تا انرژی بگیرد. وقتی سطح هورمون تیروئید کم باشد، بدن نمیتواند به اندازه معمول انرژی بگیرد. این ممکن است باعث شود سطح انرژی شما کاهش یابد و احساس ضعف کنید.
ریزش مو
هورمونهای تیروئید به کنترل رشد فولیکولهای مو کمک میکنند. هنگامی که سطح هورمون تیروئید شما پایین است، ممکن است فولیکولهای مو بازسازی خود را متوقف کنند. با گذشت زمان این سبب ریزش مو میشود. به همین دلیل افرادی که کمبود ید دارند معمولاً از ریزش مو رنج میبرند. اگر به دلیل کمبود ید ریزش مو داشته اید، مصرف ید کافی به اصلاح سطح هورمون تیروئید کمک کرده و ریزش مو را متوقف میکند.
خشکی و پوسته پوسته شدن پوست
بسیاری از افراد مبتلا به کمبود ید ممکن است پوست خشک و پوست پوسته را تجربه کنند. بر اساس تحقیقات تا ۷۷ درصد از افراد با سطح هورمون تیروئید کم ممکن است دارای پوستی خشک و پوسته پوسته باشند. هورمونهای تیروئید که حاوی ید هستند به بازسازی سلولهای پوست کمک میکنند. هنگامی که سطح هورمون تیروئید پایین باشد، این بازسازی به دفعات رخ نمیدهد. این منجر به پوستی خشک و پوسته پوسته شدن آن میشود. علاوه بر این هورمونهای تیروئید به بدن کمک میکند تا تعریق را تنظیم کند.
افرادی که سطح هورمون تیروئید پایین تری دارند، نسبت به افرادی که سطح هورمون تیروئید طبیعی دارند، کمتر عرق میکنند. عرق به پوست شما کمک میکند که مرطوب بماند. کمبود عرق ممکن است یکی دیگر از دلایلی باشد که پوست خشک و پوسته پوسته یکی از نشانههای شایع کمبود ید باشد.
احساس سرماخوردگی یکی دیگر از علائم کمبود ید است. بیش از ۸۰ درصد از افراد با سطح هورمون تیروئید پایین ممکن است بیش از حد معمول به سرما حساس باشند. هورمونهای تیروئید به کنترل سرعت متابولیسم شما کمک میکنند. سطح پایین هورمون تیروئید ممکن است باعث کند شدن متابولیسم شود. متابولیسم آهسته گرمای کمتری تولید میکند.
این ممکن است باعث شود شما سرما را بیش از حالت معمول احساس کنید. همچنین هورمونهای تیروئید به تقویت فعالیت چربی قهوهای کمک میکند. چربی قهوهای نوعی چربی است که تولید گرما میکند. این بدان معنی است که سطح پایین هورمون تیروئید، میتواند از انجام عمل کرد چربی قهوهای جلوگیری کند.
منبع:صدا و سیما