پشت پرده مسکوت ماندن لایحه کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم
روز یکشنبه، مجلس شورای اسلامی تصمیم به «مسکوت ماندن» لایحه الحاق ایران به کنووانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم (CFT) به مدت دو ماه گرفت. این لایحه که یکی از بخشهای اجرای مقررات گروه ویژه اقدام مالی (FATF) برای حذف ایران از لیست سیاه این گروه مبارزه با پولشویی است، از سی ام اردیبهشت توسط نمایندگان و فراکسیونهای مجلس ایران بررسی میشود.
به گزارش تابناک؛ پس از کشمکشها و اعتراضات، بررسی این لایحه دو ماه به تأخیر افتاد. روز یکشنبه، نمایندگان مخالف لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم، با ارائه طوماری ـ که به گفته آنان توسط هزاران تن امضا شده بود ـ خواستار توقف رأیگیری شدند.
حسین نقوی حسینی، عضو فراکسیون رهروان ولایت در مخالفت با پیوستن به این کنوانسیون، آن را باعث هدف قرار گرفتن ایران برای تحریمهای آمریکا خواند و گفت: «بیش از ۵۰ هزار امضای مردم پای این طومارهاست که آنها از نمایندگان خواستهاند به این لایحه رأی ندهند.»
با وجود این، مسکوت ماندن دو ماهه این لایحه به پیشنهاد غلامرضا تاجگردون در صحن علنی مجلس به رأی گذاشته و با ۱۳۸ رأی موافق و ۱۰۳ رأی مخالف، تصویب شد.
غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس و عضو فراکسیون امید، پیشنهاد کرد، لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم تا زمان مشخص شدن نتیجه مذاکرات ایران و اروپا برای حفظ برجام مسکوت بماند.
با این حال ایران برای قرار نگرفتن در لیست سیاه پولشویی، از سوی گروه ویژه اقدام مالی که از جمله نهادهای بینالمللی ناظر بر فعالیتهای مالی ایران، پس از برجام بوده است، چهار ماه فرصت دارد با اصلاح ساختار مالی علیه پولشویی و تأمین مالی گروههای تروریستی مقابله کند. نام ایران از سال ۱۳۹۵ از فهرست کشورهایی که لازم است علیه آنها اقدام متقابل شود، حذف شده بود. اگر مجلس ایران نتواند در این مدت اقدام عاجل کند، دوباره ایران به لیست سیاه اضافه خواهد شد و در نتیجه آن، سیری از مراودات با ایران به مشکل خواهد خورد.
محمدرضا بادامچی، نماینده مردم تهران در گفت وگو با تابناک در خصوص دلایل مسکوت ماندن این لایحه مهم در مجلس اظهار داشت: متأسفانه با اینکه همه چیز در مجلس برای تصویب لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم فراهم بود، با حاشیه هایی که برخی نمایندگان منتقد در مجلس ایجاد کردند، مسکوت ماند.
این نماینده مجلس در پاسخ به این که چرا دولت از لایحه خود دفاع نکرد، گفت: یکسری از نمایندگان که با خود طومار وارد مجلس کرده بودند، جو را متشنج کردند و با ایجاد سر و صدا باعث شدند، اوضاع از کنترل خارج شود. سرانجام مجلس و نماینده دولت هم شل شدند و تصمیم گرفتند، لایحه را قدری مسکوت بگذارند تا نماینده ها اتفاق رأی داشته باشند.
وی در پاسخ به این که چرا تاجگردون این کار را انجام داد، گفت: من اتفاقا با وی صحبت کردم. وی گفت: حدود 50 نماینده قصد عقب نشینی دارند و پیشنهاد آورده اند که لایحه امروز مسکوت بماند. متأسفانه دولت هم عقب نشینی و با مسکوت ماندن لایحه موافقت کرد.
این نماینده افزود: نمایندگان هنگامی بیشتر عقب نشینی کردند که دولت با مسکوت ماندن لایحه موافقت کرد، اما دولت باید روی این لایحه اصرار می کرد. همان طور که عراقچی توضیح داد و کاملا اوضاع را تبیین کرد، نماینده دولت هم باید همین کار را می کرد، ما فرصت چندانی نداریم و کوتاه آمدن دولت باعث شد که قضایا پیچیده شود.
این نماینده در پاسخ به این پرسش که دلیل این عقب نشینی چه بود، گفت: متأسفانه پشت پرده یک نیروی قوی است که مانع پیشرفت کار می شود و همین باعث شد دولتی که با جدیت وارد کار شده بود، از مواضع خود کوتاه بیاید.
این نماینده در پاسخ به این که فشارها از کجا وارد می شود، گفت: این را باید از رئیس مجلس پرسید؛ اما استارت این کار از داخل مجلس زده شد. در آن زمان لاریجانی به خاطر انتخابات هیأت رئیسه موافقت کرد که لایحه به کمیسیون بازگردد و بعد از آن فشارها زیاد شد و الان هم مجبور شدند، لایحه را مسکوت بگذارند.
این نماینده در ادامه گفت: فشارهای دیگری هم از بیرون بود، مثلا در 24 ساعت گذشته بیش از 600 پیام کوتاه برای نمایندگان ارسال شده که برخی از این پیام ها نیز از سوی تشکل های دانشجویی شکل می گرفت. البته مشخص است که از کجا خط می گیرند اما به هر حال، روی هیأت رئیسه و هیأت دولت فشار زیادی بود، نماینده دولت هم که عقب نشینی کرد، حکایت از این موضوع دارد.
وی در پاسخ به این که منبع این اقدامات پشت پرده کجاست، گفت: من نمی توانم این موضوع را بگویم اما تیمی که این کار را می کرد دقیقا مثل همان تیمی است که در مجلس پارچه پهن و شانتاژ می کردند. از این بیشتر نمی شود توضیح داد. رئیس مجلس باید این سؤالات را پاسخ دهد.
بادامچی در پایان یادآور شد: گویا هماهنگی هایی هم از قبل بین پیشنهاد دهندگان مسکوت ماندن لایحه و رئیس مجلس وجود داشت، وگرنه با این سرعت نمی شد طرحی را که این میزان روی آن کار شده است، مسکوت گذاشت.