وحشت در لندن/ کرونای انگلیسی فاجعه آفرین میشود؟
وحشت مقامات پزشکی و سیاسی جهان به علت گزارشی است مبنی بر پیدا شدن ویروس جهش یافته مشابه در آفریقای جنوبی. طبق برخی گزارشها ویروس جهش یافته آفریقای جنوبی تا 90 درصد با کد ژنتیکی ویروس انگلیسی مشابهت دارد.
شیوع ویروس جهش یافته کرونا در انگلیس باعث ترس و حیرت بسیاری از رسانههای جهان شده است. ترس اصلی بیشتر این رسانهها این است که جهش ویروس به حدی زیاد باشد که کارایی واکسنها را هم از بین ببرد. این اتفاق اگر رخ دهد به جز ضرر مالی هنگفتی که به شرکتهای دارویی، دولتها و بازار بورس میزند، منجر به افسردگی عمومی مردم دنیا هم میشود. از این رو، بسیاری از رسانههای خارجی به شدت حرکت این ویروس را پیگیری میکنند.
لندن، شهر مردگان
برخی از رسانهها از شرایط دوزخی لندن مینویسند. طبق گزارش شاهدان عینی، لندن حالا تبدیل به شهر مردگان شده است. تقریبا به جز صدای پرندگان هیچ صدای دیگری در این شهر شنیده نمیشود. طبق گزارشها، سنگین ترین ممنوعیت رفت و آمد تاریخ انگلستان بر این شهر اعمال شده است. فعالیتهای عمومی تعطیل و حتی اتوبوسها نیز از کار افتاده اند.
اروپای وحشتزده
این فقط بخشی از ماجرا است. مساله دیگر وحشت در سایر کشورهای اروپایی است. نفس پاریس، برلین، بروکسل و حتی ژنو در سینه حبس شده است. طبق گزارش برخی پزشکان، سرعت انتقال این ویروس ده شده است. آلمان هرگونه ارتباط با انگلیس و رفت و آمد به این کشور را تعطیل کرده است. محدودیتها در فرانسه از آلمان هم سنگینتر است. تقریبا تمام مسافران انگلیسی برای مدت مشخصی در خود فرودگاهها قرنطینه میشوند. این شرایط در شهرهای سوئیس و بلژیک نیز قابل مشاهده است.
ویروس آفریقایی و وحشتی که مضاعف شده
وحشت دیگر مقامات پزشکی و سیاسی جهان به علت گزارشی است مبنی بر پیدا شدن ویروس جهش یافته مشابه در آفریقای جنوبی. طبق برخی گزارشها ویروس جهش یافته آفریقای جنوبی تا 90 درصد با کد ژنتیکی ویروس انگلیسی مشابهت دارد. گویا ویروس جهش یافته آفریقایی در اواسط نوامبر پیدا شده و هیچ ارتباطی هم با ویروس انگلیسی نداشته و به صورت مستقل، جهش ژنتیکی داشته است. از این رو بسیاری نگرانند که این جهش ژنتیکی امری مرتبط به خود ویروس باشد و به زودی همه کووید 19 های سراسر جهان دچار چنین جهشی شوند.
ویروس انگلیسی یادآور طاعون سیاه
برخی نیز این شرایط را با طاعون قرن 14 اروپا مقایسه میکنند. در دوران شیوع “مرگ سیاه” که کشنده ترین اپیدمی تاریخ هم است، باکتری ایجاد کننده طاعون ابتدا در چین شایع شد و بعد از عبور از خاورمیانه وارد اروپا گشت. برخی مورخان معتقدند که این باکتری در اروپا دچار تغییراتی شد و به چنان کشندگی رسید که تقریبا پاریس و میلان را خالی از سکنه کرد.
آیا ویروس کرونا نیز با چنین شرایطی مواجه خواهد شد؟ نیویورک تایمز در گزارشی به این موضوع پرداخته است. طبق گفته نویسنده، متخصصین در این باره دو نظر دارند. برخی چون دکتر بلوم معتقدند که نباید نگران جهش وحشتناک ویروس بود. این متخصص بیماریهای عفونی معتقد است برای اینکه ویروس کرونا به چنان قدرتی برسد که واکسنهای ساخته شده را از کار بیندازد باید جهشهای متوالی شش ماهه تا یک ساله داشته باشد و در غیر این صورت، بعید است مشکلی برای آنتیبادی حاصل از تزریق واکسن به وجود بیاید.
از آن سو، برخی پزشکان دیگر معتقدند باید همچنان مراقب بود و رفتار ویروس را به شدت رصد کرد. دکتر کویک، متخصص بیماریهای عفونی در دانشگاه “سنت اندروز” اسکاتلند معتقد است که ویروس انگلیسی تا کنون 20 جهش داشته است و همین جهشها هم میتوانند برای نفوذ بر سلولهای انسان حتی بعد از تزریق واکسن کافی باشد. کویک معتقد است به همین دلیل، باید محدودیتهای شدیدی را بر شهرها اعمال کرد و مشاهدات آزمایشگاهی را نیز بیشتر کرد تا ویروس جهش یافته منجر به یک فاجعه نشود.
قرنطینه، تنها راه حل در کوتاه مدت
آنچه مشخص است این است که مطالعات و دانستهها در مورد ویروس جهش یافته انگلیسی هنوز بسیار کم است. آنطور که نیویورک تایمز نوشته، غالب متخصصین در مورد کرونای انگلیسی فقط یک چیز میگویند: “باید آزمایش بیشتری روی آن کرد”. کسی نمیداند کرونای جهش یافته چه تفاوتی با نمونه چینی یا آفریقایی دارد و آیا میتواند کارایی واکسن فایزر و مدرنا را از بین ببرد یا نه. از این جهت فعلا احتیاط بهترین کار است. آنطور که بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس گفته : “ویروس حمله جدیدی را آغاز کرده، پس ما باید دفاع جدیدی را طراحی کنیم”. این دفاع جدید شامل ممنوعیت رفت و آمد حداکثری و حتی قرنطینه شهرهای بزرگ است. تا پایان موج حملهی این ویروس خطرناک باید در لاک دفاعی فرو رفت، چرا که فعلا این، تنها راه چاره به نظر میرسد.
منبع: خبر فوری