توصیه هیل به بایدن: راه ریگان را برو و با روحانی دیدار کن
نشریه آمریکایی هیل به جو بایدن توصیه کرده است برای ملاقات با حسن روحانی مثل ترامپ تلاش کند و الگوی ریگان را به کار بگیرد.
هیل در یادداشتی به ماجرای مک فارلین در دوران ریگان اشاره کرده و یادآوری کرده است که روحانی در آن زمان به عنوان رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نقش آفرینی می کرد.
به گزارش همشهری آنلاین، سی و سه سال قبل ، رئیس جمهور رونالد ریگان دستیاران خود را برای ملاقات با گروهی از مقامات میانه رو ایرانی اعزام کرد. روحانی که در آن زمان 37 ساله بود ، هدایت هیات ایرانی را بر عهده داشت، زمان آن رسیده که بایدن هم صفحه ای از کتاب ریگان-ترامپ را برداشته و برای دیدار با روحانی اعلام آمادگی کند
هیل نوشته است: دونالد ترامپ نیز بارها به دنبال ملاقات با رئیس جمهور ایران حسن روحانی بود و سرانجام این دو رهبر در اواخر سال 2019 به طور چشمگیری حداقل در سخنان به ملاقات با یکدیگر اظهار تمایل می کردند
ملاقات بایدن-روحانی می تواند بهترین راه برای کاهش تنش های خاموش در خاورمیانه باشد، تنها راه کاهش درگیری های منطقه ای، گفت وگو درباره برنامه موشکی ایران و گفت وگو درباره پایان دادن به حضور گروه های حامی ایران در منطقه است، این گروه ها عناصر اصلی استراتژی دفاعی و بازدارندگی تهران هستند و از حمایت گسترده مردم ایران برخوردار هستند.
این نشریه آمریکایی ادعا کرده است دیدار بین بایدن و روحانی می تواند به تضعیف موقعیت محافظه کاران ایران که مانند جمهوری خواهان کنگره مخالف تعامل دیپلماتیک هستند، منجر شود
نویسنده هیل مدعی است: ریگان در اواسط دهه 1980 این فرصت را به خوبی درک کرد و بایدن اگر عاقل باشد باید از الگوی ریگان پیروی کند، به ویژه اینکه روحانی این بار نسبت به 37 سال قبل که آینده سیاسی خود را در ماجرای مک فارلین و دیدار مخفیانه با تیم ریگان به خطر انداخت، نفوذ بیشتری دارد
فراتر از این، دیدار بایدن و روحانی می تواند بر انتخابات ریاست جمهوری ایران تاثیر بگذارد و طیف محافظه کاران ایرانی از همین چشم انداز ترس دارند.
به لطف سیاست شکست خورده فشار حداکثری ترامپ ، جایگاه محافظه کاران ضد آمریکایی در ایران در انتخابات آینده که برای جانشینی دولت میانه رو روحانی برگزار می شود قوت گرفته است، اما کاهش تنش ناشی از ملاقات بایدن-روحانی می تواند فرصت را برای پیروزی نامزدهای معتدل تر فراهم کند.
اگرچه این مقایسه خوبی نیست اما تعامل دیپلماتیک ریگان با رهبر شوروی میخائیل گورباچف در اینجا می تواند الگو باشد. گورباچف ، مانند روحانی ، اصلاح طلب و به ظاهر میانه رو به نظر می رسید. طی سه سال و پنج نشست اجلاس سران ، ریگان و گورباچف دوستی عمیقی برقرار کردند و برای از بین بردن موشک های هسته ای میان برد و کوتاه برد به توافق رسیدند ( اشاره به پیمان سالت بین شوروی و آمریکا )
درباره ایران نیز بایدن یک فرصت فوق العاده برای تقلید از الگوی ریگان-گورباچف دارد. در واقع بایدن با داشتن سابقه ای از قدرت دیپلماتیک، می تواند به روحانی کمک کند تا برنامه خود را در زمینه اصلاحات اجتماعی و اقتصادی ادامه دهد.