نقیبزاده: وزیر علوم دولت روحانی هم ردیف با وزیر علوم احمدینژاد است

احمد نقیب زاده استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران که از وزیر شدن منصور غلامی ناخرسند است، ضمن ابراز نگرانی از وضعیت دانشگاه ها گفت: اینکه روحانی معامله کرده یا تعامل فرقی ندارد. به هرحال وزیری را معرفی کرد که مقبول نیست. اکنون در عمل انجام شده قرار گرفته ایم و چاره ای جز صبر نداریم.
موج انتقادهای جامعه دانشگاهی از معرفی منصور غلامی به عنوان وزیر نیرو کار را به جایی رساند که حسن روحانی تریبون مجلس و جلسه رای اعتماد را مغتنم شمرده و از به نحوی از آنان دلجویی کند. روحانی با تاکید بر اینکه تعامل کرده است و نه معامله خواست برای جامعه نخبگان توضیح دهد که در فضای موجود بهترین انتخاب را داشته است. حرفهای او اما از میزان نارضایتی دانشگاهیان نکاسته است. این را احمد نقیب زاده استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران به نامه نیوز میگوید که در ادامه مشروح آن آمده است؛
*آقای روحانی در جلسه رای اعتماد دیروز و هنگام دفاع از منصور غلامی بیش از آنکه برای قانع کردن نمایندگان مجلس بکوشد، جامعه دانشگاهی را مخاطب قرار داده بود. به نظر شما چرا آقای روحانی این ضرورت را احساس کرده است؟
روحانی وزیری را معرفی کرد که جامعه دانشگاهی و به عبارتی نخبگان کشور او را نمیشناسند و بعضا قبول ندارند. به همین خاطر نگران هستند و این نگرانی حتما کار و فکر آنها را تحت تاثیر قرار خواهد داد. به همین خاطر است که روحانی احساس ضرورت کرده برایشان توضیح دهد. به هر حال در مساله انتخاب وزیر با دانشگاهیان خیلی بد رفتار شده است.
*منظورتان از بد رفتار شد، دقیقا چیست؟
باید صلاح و مشورتی با دانشگاهیان کرده و چهرهای را انتخاب می کردند که مقبولیت عام دارد یا اکثریت با او موافق هستند اما این کار را نکردند. اگر فردی مثل فرجی دانا معرفی میشد، این انتقادات شکل نمیگرفت و این ضرورت نیز احساس نمیشد که آقای روحانی توضیح دهد که تعامل کرده است یا معامله.
*اصلیترین نگرانی شما که موجب انتقاد از غلامی میشود، چیست؟
برخورد سیاسی با دانشگاه. از هر طرف با مقاصد و اغراض سیاسی دانشگاه را تحت فشار قرار می دهند و این برای ما نگران کننده است. در دوره احمدی نژاد واقعا دانشگاه را از هم پاشاندند. تمام اختیارات را از اساتید و دانشجویان گرفته و خودشان دانشجو و استاد وارد کردند. در نتیجه اکنون سطح علمی دانشگاه بسیار نزول کرده است. اگر این روند ادامه یابد به زودی دانشگاههای جهان از شناسایی مدارک ایران خودداری میکنند. قبلا مدارک دانشگاه تهران خیلی سریع مورد پذیرش قرار میگرفت اما اکنون مثل کشورهای کمونیست با ما رفتار میکنند. اگر این روند ادامه یابد وضع از این نیز بدتر خواهد شد و به سمتی میرویم که اصلا مدارک دانشگاههای ایران را قبول نداشته باشند.
*پس معتقدید، آقای روحانی از نگرانی جامعه دانشگاهی مطلع است و به همین خاطر در جلسه رای اعتماد سعی داشت که مقبولیت غلامی در میان دانشگاهیان را افزایش دهد.
بله، به همین خاطر سعی میکند جامعه دانشگاهی را قانع کند که انتخاب خوبی داشته است.
*فکر میکنید موفق بود؟ یعنی حرفهای او در صحن علنی مجلس تاثیری در تغییر نگاه دانشگاهیان داشت؟
اصلا موفق نبود.
*میفرمایید که روحانی نگرانیهای جامعه دانشگاهی را به خوبی میشناسد و به همین خاطر برای این قشر توضیح میدهد. فکر میکنید چرا رئیس جمهور علیرغم شناخت درست از فضای دانشگاه و خواستههای دانشگاهیان اقدام مناسب و انتخاب مقبول نظر آنها نداشته است؟
چون نمیگذارند که او کار خود را کند. چه اقدام مناسبی میتواند انجام دهد وقتی در کار او دخالت میکنند. جالب است که رضایت دانشگاهیان اصلا برایشان مهم نیست. این بیاعتنایی نسبت به جامعه دانشگاهی پیامدهای خیلی منفی خواهد داشت. نمی دانم چرا به این نکته توجه نمیکنند. در جامعه ما که رضایت مردم مهم است باید رضایت جامعه دانشگاهی یعنی نخبگان در اولویت قرار بگیرد.
*برخی دیگر از تحلیلگران معتقد هستند که روحانی ناگزیر شد منصور غلامی را به عنوان وزیر علوم انتخاب کند و این بیست و یکمین انتخاب او بود. خود روحانی تاکید کرد که برای رسیدن به این مجلس تعامل کرده است اما مجلسیها میگویند که تعاملی در کار نبوده و غلامی نخستین گزینه پیشنهادی روحانی است. کدام را باور کنیم؟
به اعتقاد من اجازه ندادند که او کار خود را کرده و انتخاب بهتری داشته باشد. ضمن اینکه خودش نیز اصراری برای این کار نداشت.
*یعنی به ضرورت معرفی وزیر علوم مقبول دانشگاه باور و ایمان ندارد؟
کلیتر گفتم. به وعده های انتخاباتی خود ایمان ندارد و شاهدیم که ذره ذره از مواضع سیاسی خود عقب نشینی میکند.
* میفرمایید اجازه ندادند او کار خود را انجام دهد و از طرفی شاهدیم که او تریبون مجلس را فرصتی میداند تا جامعه دانشگاهی را قانع کند که نمیتوانست تصمیم بهتری بگیرد. این یعنی او بین وعدههای انتخاباتی اش و کسانی که نمیخواهند این وعده های محقق شود، گرفتار شده است؟
بله، دقیقا همین اتفاق افتاده است.
*اکنون منصور غلامی وزیر علوم است، جامعه دانشگاهی به گفته شما نگران و مخالف او چه چشماندازی برای وزارت علوم دارد؟
اکنون دانشگاهیان در مقابل عمل انجام شده قرار گرفته اند لذا باید صبر کنند و ببینند که در عمل چه چیزی از این اتفاق حاصل میشود. چاره دیگری نیست. دانشگاهیان که نمیتوانند تظاهرات کنند یا اقدامی شبیه به آن. نارضایتی آنها درونی و قلبی است. ضمن اینکه آنها نیز با وزیر شدن غلامی نتیجه خوبی نخواهند گرفت.
*تلاش روحانی در جلسه رای اعتماد از میزان نارضایتی قلبی آنها کم نکرد؟
حرفهای روحانی این نارضایتی را از بین نمیبرد چون تاثیری در عمل ندارد. معامله کرده است یا نه ، فرقی ندارد. بالاخره وزیری را برگزیده که مطلوب دانشگاهیان نیست. به هر صورت ما در این سالها در دانشگاه انتخابهای عجیب و غریب زیادی دیدیم. مثلا آقای احمدی نژاد آن آقای زاهدی که اصلا قبولش نداشتیم، وزیر علوم کرد.
*غلامی را با زاهدی مقایسه میکنید؟
بله . او تقریبا با زاهدی در یک ردیف است. به هرحال اکنون باید صبر کرده و ببینیم در عمل چه خواهد شد.