مقابله با تراکنش های مشکوک، علت 24 ساعته شدن تسویه حساب ها در شاپرک
در حالی که کسبه و صاحبان مشاغل از 24 ساعته شدن تسویه حساب ها در شرکت شبکه الکترونیکی پرداخت کارت (شاپرک) گلایه دارند، مسئولان بانک مرکزی می گویند که این اقدام را برای جلوگیری از تراکنش های مشکوک انجام می دهند.
سیستم شاپرک که حدود هفت سال از تاسیس آن بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار می گذرد، طی سنوات گذشته توانسته است ضمن، متمرکز سازی سیستم پرداخت های غیرنقد، از مبادلات غیرایمن در نظام پولی کشور نیز جلوگیری کند.
در این سال ها تبادل اطلاعات در شاپرک چندین بار در روز انجام می شود و فروشندگان کالاها و خدمات به دلیل اطمینان از تسویه آنی، با نصب کارتخوان های متعدد، کار دریافت وجوه از مشتریان را از شیوه نقد به شکل الکترونیک تغییر دادند.
اما بتازگی بانک مرکزی تصمیم گرفته است تسویه حساب ها در نظام شاپرک را به صورت یک بار در روز و 24 ساعته انجام دهد، موضوعی که سبب شده تا بویژه کسب و کارهای خرد در امور حسابداری خود دچار مشکل شوند و به همین دلیل برخی دوباره به سمت پرداخت های سنتی و نقد روی بیاورند.
در این پیوند محسن قادری مدیرعامل شاپرک در گفت و گو با ایرنا، هدف از این اقدام را استانداردسازی نظام پرداخت ها دانست و تاکید کرد: باید برای نقل و انتقال پول زمان کافی در اختیار داشت تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
وی این اقدام را بر پایه تصمیم بانک مرکزی دانست و گفت: در استانداردهای جهانی شاهدیم که گاهی تسویه حساب ها در نظام پرداخت الکترونیکی 48 ساعت پس از فروش رخ می دهد و اینکه در ایران این تسویه ها 24 ساعته انجام شود، امر عجیبی نیست.
قادری خاطر نشان کرد که برای مقابله با اتفاقاتی چون خطا در پرداخت ها، تقلب و کلاهبرداری نیاز به زمان داریم تا جلوی پرداخت ها گرفته شود.
ناصر حکیمی معاون فناوری های نوین بانک مرکزی نیز درباره افزایش زمان واریز انتقال وجه به حساب انجام خرید، آن را با گزارش نهادی مسئول درباره برداشت های غیرمجاز از حساب های مردم مرتبط دانست و گفت: این کار با هدف مقابله با این سوء برداشت ها انجام شده است.
وی به ایرنا توضیح داد: با افزایش زمان واریز وجه در حساب خریدار، مالباختگان فرصت بیشتری در اختیار دارند تا موارد کلاهبرداری را پیگیری کنند.
حکیمی با یادآوری اینکه در هیچ کجای دنیا تسویه حساب های خرید به صورت آنی انجام نمی شود، گفت: این اقدام با هدف شناسایی تراکنش های مشکوک انجام می شود.
معاون بانک مرکزی تاکید کرد: در همه جای دنیا 2 روز زمان برای تسویه حساب ها در نظر گرفته شده در حالی که این میزان در ایران حداکثر یک روز (24 ساعت) است.
به گفته حکیمی، هر ساعتی که تراکنش انجام شود وجه آن ساعت 5 صبح روز بعد واریز می شود و این زمان الزاما 24 ساعت نیست یعنی اگر قبل ساعت 12 شب کارت کشیده شود، وجه آن ساعت 5 صبح روز بعد به حساب واریز می شود.