ماده ۱۸قانون بهبود فضای کسبوکار سه سال معطل امضای وزیر
رئیس انجمن کارگران ساختمانی با اشاره به معطلی ۳ساله آیین نامه اجرایی ماده۱۸قانون بهبود فضای کسب و کار برای امضای وزیر کار، از اشغال ۳۰درصد بازار کار ساختمان توسط استادکاران غیرایرانی خبرداد.
اکبر شوکت در گفتگو با مهر، با اشاره به تدوین آیین نامه اجرایی ماده ۱۸ قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار گفت: در این ماده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف شده به منظور ارتقاء کیفیت خدمات، شفاف سازی و شکل گیری بازار کار در زیربخشهای مختلف بخش ساختمان و ایجاد سهولت و امنیت برای متقاضیان نیروی کار، زمینه شکلگیری تشکلهای صنفی شاغلان در بخش ساختمان را فراهم کند.
وی ادامه داد: بر اساس ماده مذکور، این تشکلها باید مسئولیت تعیین هویت، طبقه بندی مهارتی، کاریابی، معرفی کارجویان به کارفرمایان، معرفی کارگران و استادکاران به مراکز فنی و حرفهای و پیگیری امور بیمه درمان، بازنشستگی و امور رفاهی شاغلان در بخش ساختمان را بر عهده بگیرند.
رئیس هیئت مدیره کانون انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی کشور افزود: آیین نامه اجرایی ماده ۱۸ قانون مذکور در سال ۹۴ با دستور نهاوندیان مسئول دفتر وقت رئیسجمهور با مساعدت مرحوم نوربخش، رئیس وقت سازمان تامین اجتماعی توسط موسسه عالی پژوهش سازمان تامین اجتماعی با همکاری کارشناسان وزارت کار، وزارت راه و شهرسازی، سازمان تامین اجتماعی و کانونهای کارفرمایی و کارگری تدوین و به وزارت کار ارسال شد اما اکنون پس از سه سال همچنان در این وزارتخانه خاک می خورد.
شوکت با تشریح مزایای آیین نامه اجرایی ماده ۱۸ قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار گفت: یکی از مهمترین مشکلات در مشاغل مربوط به ساخت و ساز، فعالیت تعداد زیادی از کارگران و استادکاران غیرماهر اتباع بیگانه در این حوزه است به طوریکه استادکاران غیرایرانی در صنعت ساختمان ۳۰درصد از نیروی کار را این بخش را تشکیل میدهند.
وی، نبود امنیت شغلی را یکی از مهمترین معضلات کارگران ساختمانی عنوان کرد و گفت: امنیت شغلی این کارگران با اجرایی شدن این آیین نامه افزایش می یابد و قراردادهای این کارگران نیز شفاف می شود. علاوه بر این نحوه به کارگیری نیرو در ساخت و ساز سیستمی میشود؛ به این نحو که حتی رزومه گچ کار و سیمان کار در سامانه ثبت خواهد شد و کارفرمایان و استادکاران می توانند نیروهای ماهر را برای افزایش کیفیت ساختمان جذب کنند.
رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی کشور، همچنین درباره پیگیریهای صورت گرفته از وزارت کار برای نهایی کردن آیین نامه اجرایی ماده ۱۸ قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار ادامه داد: پیگیریهای متعددی در این حوزه صورت گرفته اما پاسخ مشخصی دریافت نکردیم. ضمن اینکه اجرایی شدن آن نیازمند دستور صریح شخص وزیر است که از سه سال پیش همچنان معطل مانده است.
وی با بیان اینکه اتباع بیگانه متاسفانه به دلیل ارزان بودن دستمزد نسبت به کارگران ایرانی، بیشتر مورد استقبال قرار می گیرند، گفت: این در حالی است که بسیاری از کارگران غیرایرانی فاقد کارت مهارت هستند.
شوکت افزود: آمار رسمی از تعداد حضور اتباع بیگانه در کشور وجود ندارد، به این دلیل که تعدادی از آنها به صورت غیرمجاز وارد کشور می شوند؛ اتباع خارجی از زمان آغاز ساخت مسکن مهر و رونق در ساختمان سازی، از حرفههای مختلف به ساخت و ساز هجوم آوردند اما به دلیل از دست دادن مشاغل قبلی خود حتی با وجود خروج از دوران رونق مسکن، در این صنعت ماندگار شدند و با نصف قیمت نسبت به کارگر ایرانی به فعالیت خود ادامه دادند.