کشف فرار مالیاتی بزرگ

مدیر کل دفتر بازرسی ویژه مبارزه با پولشویی و فرار مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور از وقوع ۱۸,۴۰۰ میلیارد تومان فرار مالیاتی در طول یک سال اخیر خبر داد و اعلام کرد این سازمان در حال بررسی ۱۵۰۰ پرونده صادرات صوری کالا و شناسایی خریداران آن در داخل کشور است. هادی خانی همچنین اضافه کرد: سازمان امور مالیاتی با تکمیل پایگاههای اطلاعاتی و دادههای خود، درصدد تشدید برنامههای مبارزه با فرار مالیاتی در سال جاریست.
مالیات در کنار درآمدهای نفتی، از اصلیترین ارکان تامین بودجه است. در شرایط کنونی که فروش نفت ایران تحت تحریمهای شدید آمریکا قرار گرفته و مبالغ نفتی که فروخته میشود هم با تاخیر به کشور وارد میشود، اتکای دولت برای تامین هزینهها به مالیات بیشتر شده است. از سوی دیگر، مالیات بهعنوان یکی از ابزارهای مهم ایجاد عدالت اقتصادی و بازتوزیع ثروت در جامعه شناخته میشود. از همین رو اقتصاددانان همواره بر ضرورت نگاه ویژه دولتها به موضوع مالیاتستانی در جهت توسعهیافتگی اقتصادی و اجتماعی کشور تاکید کردهاند. اکنون با توجه به شرایط جنگ اقتصادی، توجه بیشتر به ظرفیتهای داخلی برای تامین بخشی از نیازهای بودجهای لازم به نظر میرسد.
به همین دلیل میتوان سال جاری را عصر مهمی در ارتقای نظام مالیاتی در کنار فرهنگسازی و تقویت اعتماد عمومی به نهادهای حاکمیتی دانست تا در سایه آن مردم نیز در گذر از روزهای بحرانی کنونی با دولت مشارکت داشته باشند. آمار و ارقام مربوط به درآمدها و هزینههای دولت در بودجه سال ۱۳۹۸ نشان میدهد مجموع درآمدهای مالیاتی دولت در سال جاری حدود ۲۰۸ هزار میلیارد تومان است که این مبلغ نسبت لایحه بودجه سال گذشته یعنی رقم ۱۹۳ هزار میلیارد تومان، با افزایش ۱۵هزار میلیارد تومانی مواجه شده است. اگر چه کارشناسان اقتصادی تحقق کامل این میزان درآمد مالیاتی را ممکن نمیدانند اما معتقدند به شرط عدم فشار بر اشتغال و بازار کسب و کار، در صورت تحقق میتواند کسری بودجه را پوشش داده و در عین حال دولت را به هدف کاهش وابستگی بودجه به نفت نزدیک کند.
۴ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی تا پایان خرداد
به گزارش آرمان، مدیر کل دفتر بازرسی ویژه مبارزه با پولشویی و فرار مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور در ارتباط با توسعه نظارت مالیاتی در سال جاری اظهار کرد: کشف، شناسایی و پیشگیری از فرار مالیاتی و همچنین شناسایی مودیان جدید از مهمترین برنامههای این سازمان در سال ۹۸ به شمار میرود. هادی خانی ادامه داد: مهمترین سیاست نظام مالیاتی در سال جاری این است که با تکمیل پایگاه اطلاعات مودیان، کشف فرارهای مالیاتی و شناسایی فعالان اقتصادی فاقد پرونده مالیاتی، درآمدهای پیشبینیشده امسال را محقق نماید و در سالی که رونق تولید در دستور کار ارکان مختلف نظام قرار گرفته، فشار مالیاتی بر مودیان موجود را تعدیل نماید.
او همچنین درباره اقدامات صورت گرفته در راستای بازرسی مالیاتی موضوع ماده ۱۸۱ قانون مالیاتهای مستقیم نیز گفت: از زمان تصویب و ابلاغ آییننامه اجرایی موضوع ماده ۱۸۱ ق.م.م تا پایان خردادماه ۱۳۹۸، عملیات اجرایی موضوع این ماده، در خصوص تعداد ۶۰۰ مودی مالیاتی انجام شده است که رسیدگی به اسناد و مدارک به دست آمده، تاکنون منجر به شناسایی حدود ۴ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی شده است. خانی افزود: تنها در سال ۱۳۹۷، حدود ۱۱۰۰ میلیارد تومان فرار مالیاتی از طریق اعمال ماده ۱۸۱ ق.م.م شناسایی شده است.
سوءاستفاده از معافیتهای صادرات
مدیر کل دفتر بازرسی ویژه مبارزه با پولشویی و فرار مالیاتی سازمان امور مالیاتی همچنین درباره آمار فرار مالیاتی شناسایی و مطالبهشده نیز گفت: طی سه سال اخیر، حدود ۳۲ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان از محل شناسایی فرارهای مالیاتی، تشخیص و مطالبه شده است. خانی اضافه کرد: تنها در سال ۱۳۹۷، رقمی معادل ۱۸ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان از محل شناسایی فرارهای مالیاتی، تشخیص و مطالبه شده که از این رقم، ۱۴ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان مربوط به بررسی تراکنشهای سنگین و مشکوک بانکی، ۱۱۰۰ میلیارد تومان مربوط به اعمال ماده ۱۸۱ قانون مالیاتهای مستقیم و دو هزار و ۵۶۰ میلیارد تومان نیز مربوط به شناسایی فرارهای مالیاتی مربوط به سوءاستفاده از معافیتهای صادرات و مناطق ویژه و آزاد تجاری، صنعتی در زمینه محصولات پتروشیمی بوده است.
۱۵۰۰ پرونده صادرات صوری روی میز سازمان امور مالیاتی
خانی در ادامه از ایجاد شرکتهای صوری، صدور فاکتورهای جعلی، صادرات صوری، سوءاستفاده از کارت بازرگانی دیگران، استفاده غیرقانونی از معافیتهای مالیاتی و معاملات غیرواقعی در برخی صنوف بهعنوان مهمترین گریزگاههای مالیاتی یاد و تصریح کرد: با تکمیلشدن پایگاه اطلاعات مودیان، بررسی تراکنشهای بانکی، رصد اطلاعات نظام مالیات بر ارزش افزوده، بررسی صورت معاملات فصلی و بررسی اطلاعات سایر مراجع میتوان با موارد فرار مالیاتی در این حوزهها مقابله کرد. او درباره تخلفات و فرارهای مالیاتی کشفشده در حوزه صادرات کالا و خدمات نیز ابراز کرد: در این زمینه، پروندههای متعددی در رابطه با صادرات صوری کشف شده است. به گزارش سازمان امور مالیاتی، خانی بیان کرد: با همکاری کارشناسان شرکت بورس کالا و استفاده از ظرفیتهای اطلاعاتی و نظارتی و استعلام از گمرک جمهوری اسلامی ایران، تاکنون اطلاعات تکمیلی مربوط به ۱۵۰۰ فقره صادرات صوری شرکتهای متخلف دریافت شده و شناسایی دقیق خریداران داخلی محصولات فوق به منظور مطالبه مالیات عملکرد و مالیات بر ارزشافزوده و همچنین بررسی استرداد مالیات بر ارزشافزوده کالاهای صادراتی در دستور کار قرار دارد.