تهاتر کالا با نفت؛ برنامه جدید ایران

با توجه به دستور حسن روحانی- رئیسجمهوری- درباره هماهنگی دستگاهها برای افزایش صادرات و تامین کالاهای مورد نیاز، جلسه مشترکی با حضور وزرای نفت، جهاد کشاورزی، صمت و همچنین رئیس کل بانک مرکزی تشکیل که بر اساس آن تهاتر کالا با نفت برنامه جدید ایران در دوران تحریم اعلام شد.
پیام ویژه این جلسه، هماهنگی کامل تیم اقتصادی دولت و وزرای اقتصادی برای مواجهه با اقدامات دشمن در جنگ اقتصادی تحمیلی است. بر اساس اطلاعات منتشر شده، تهاتر از جمله روشهای کلاسیک مقابله با تحریمها و توسعه تجارت خارجی است که به گفته مسئولان در شرایطی که مبادلات پولی و بانکی ایران زیر سایه تحریمهای آمریکا با انواع محدودیتها مواجه شده است، میتواند گرهگشا باشد. قرار است این روش در دو مرحله اجرا شود؛ مرحله نخست آن شامل تامین کالاهای اساسی و مرحله دوم آن شامل کالاهای ضروری و مواد اولیه مورد نیاز واحدهای تولیدی خواهد بود.
در شرایطی که کشور در یک جنگ اقتصادی گرفتار آمده، نگاه دولتمردان به سمت توسعه صادرات غیرنفتی تغییر کرده، هرچند که در این میان مشکلاتی نیز بهواسطه برخی سوءاستفادهها ایجاد شده است. بانک مرکزی از ۲۵۰ صادرکنندهای حرف میزند که هفت میلیارد دلار صادرات انجام دادهاند اما حتی یک دلار ارز به کشور بازنگرداندهاند و در این میان ۷۰ صادرکننده بدحساب کارتنخواب هستند و از سوی دیگر، فعالان اقتصادی نسبت به بیهویت بودن صادرکنندگانی که موفق به دریافت کارت بازرگانی شدهاند، انتقاد میکنند.
افزون بر اینها، گفته میشود که صادرات ایران تحت تاثیر تحریمها، شیوع کرونا و بستهشدن مرزها و همچنین از آنجایی که بیشتر صادرات ما را مواد اولیه تشکیل میدهد و امروز تقاضا برای این مواد پایین آمده است، متحمل فشارهایی شده است که در نتیجه برخی پیشبینی میکنند تا پایان سال صادرات ایران حدود ۴۰ درصد کاهش یابد. از آنجایی که گره پایههای صادراتی بر رونق صادرات ایران دیده میشود، عدهای فعالان اقتصادی پیشنهاد میکنند که مراکز تجاری در کشورهای مختلف تشکیل شوند که جایی برای تهاتر ارزی (ایجاد صندوقهای تهاتر ارزی) بین صادرکنندگان و واردکنندگان کشور خودمان باشند. هماکنون نیز مسئولان دولتی در نشست فوق، از برنامه جدید ایران برای تهاتر نفت با کالا صحبت میکنند که در صورت موفقیت منجر به افزایش تجارت خارجی در نیمه دوم سال خواهد شد.
وزرا چه گفتند؟
رئیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در جلسه مشترک با وزرای نفت، جهاد کشاورزی، سازمان برنامه و بودجه و گمرک، گفت: تامین کالاهای مورد نیاز کشور اعم از کالاهای اساسی و ضروری و همچنین مواد اولیه مورد نیاز بخش تولید، اولویت نخست تهاتر کالا با نفت است. عبدالناصر همتی تاکید کرد: با اجرای این برنامه شاهد تحول بزرگی در حوزه تجارت خارجی کشور خواهیم بود و حتما تجارت خارجی در نیمه دوم سال افزایش می یابد.
به گزارش ایران جیب، وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز گفت: شرایط برای افزایش صادرات کشور در شش ماهه دوم سال جاری فرآهم است و با تدبیر میتوانیم در خصوص تامین کالاهای اساسی، مایحتاج ضروری مردم و همچنین مواد اولیه مورد نیاز بخش تولید گام های خوبی برداریم. علیرضا رزمحسینی اضافه کرد: سابقه درخشان مردم عزیز کشورمان در مقاطع حساس پس از انقلاب اسلامی، موید این امر است که با هماهنگی و همراهی همه بخش ها از شرایط سخت موجود نیز به خوبی عبور خواهیم کرد. همچنین، وزیر نفت با اشاره به موافقت رئیس جمهوری با پیشنهاد وزارت نفت برای ایجاد پنجرهای واحد بهمنظور واردات کالا از طریق صادرات نفت با هدف سرعتبخشی به کارها گفت: از هفته آینده کار عملیاتی را آغاز میکنیم. بیژن زنگنه افزود: نتیجه کار هم باید سریع به متقاضی اعلام تا تکلیف مشخص شود. او گفت: ما باید درباره چارچوب تشکیل این پنجره واحد تصمیمگیری کنیم. انشاا… از هفته جاری کار عملیاتی آغاز میشود.