بانک اطلاعاتی هنرمندان تهیه می شود
سیدمسعود شجاعی طباطبایی مدیر جدید مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری با اشاره به پیگیری اهداف عملیاتی، بیان کرد شناسایی و تهیه بانک اطلاعاتی هنرمندان کشور در دستور کار است.
سیدمسعود شجاعی طباطبایی مدیر جدید مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری در اولین گفتگوی خبری خود به خبرنگار مهر گفت: بگذارید در ابتدا از آقای گودرزی دیباج که در این مدت در حوزه هنری بسیار زحمت کشیدند تشکر کنم. رفتن ایشان همراه با بازنشسته شدن شان بود و صحبت های مهربانه ای با یکدیگر داشتیم که بتوانیم از این پس هم از تجربیات ارزشمندشان استفاده کنیم.
وی درباره این موضوع که در دوره مدیریت جدید شاهد چه تحولاتی در بخش تجسمی حوزه هنری خواهیم بود بیان کرد: به گمانم یک سری اتفاق ها باید در حوزه هنری به دلیل پتانسیل بالایی که دارد بیافتد. حوزه هنری در ۳۲ مرکز استان و در واقع در کل ایران شعبه دارد و این در واقع ظرفیت بالای حوزه هنری را در حوزه تجسمی نشان می دهد. برای همین در نظرم هست در وهله اول با توجه به این توانایی هنرمندان همه شاخه های هنری در همه استان ها شناسایی شوند و یک بانک اطلاعاتی جامع و دقیقی در این زمینه داشته باشیم.
طباطبایی ادامه داد: بحث بعدی این است که تمرکز کنیم روی اتفاقات موازی که در حوزه هنرهای تجسمی کشور رخ می دهد و در نهایت باعث می شود اثرات یکدیگر را خنثی کنند یا آن اثر جریان ساز و قوی را نداشته باشد. بنا داریم این موضوع را به این شکل پیگیری کنیم که بتواینم از جریان های همسو و ظرفیت های آن استفاده کنیم و در زمینه های مشخص به یک هم افزایی برسیم. در واقع همکاری و تعامل با ارگان ها و نهادهایی با وظایف موازی می تواند یک هم افزایی را ایجاد کند و جای موازی کاری را بگیرد.
هدف ما هم افزایی با دیگر ارگان ها در ایجاد حرکت های فرهنگی است
چهره سال هنر انقلاب اسلامی گفت: در حال حاضر در انجمن هنرهای تجسمی انقلاب و دفاع مقدس و بنیاد روایت فتح این اتفاق افتاده است که مسعود نجابتی مشغول به کار شده است که فرد بسیار توانمندی است و ما می توانیم با این انجمن همکاری های خوبی داشته باشیم و یا با موسساتی مانند موسسه اوج که زمینه های کاری مشترکی داریم.
طباطبایی با بیان اینکه در همین چند روز برخی از شهرستان های محروم خواهان نگاه جدی تر حوزه هنری به این مناطق شدند بیان کرد: باید مشکلاتی اگر در مراکز استان هست مرتفع کنیم. با هدف گذاری مشخص همه مراکز استانی را در یک سطح فعال نگه داریم در این راه باید از فضای مجازی هم نهایت استفاده را ببریم. در حال حاضر سایت حوزه خوب عمل می کند اما باید بهتر از این فعال شود و حتی بانک اطلاعاتی هنرمندان را در آن قرار دهیم تا برای شان ایجاد انگیزه شود، خصوصا در شاخه هایی از هنرهای تجسمی که در این سال ها کمتر فعالیت شده است باید اهتمام بیشتری به خرج بدهیم. ضمن اینکه می توانیم با کمک نهادهای دیگر بولتن های هفتگی تهیه کنیم تا به دست هنرمندان شهرستان ها خصوصا شهرستان های محروم تر برسد.
وی ادامه داد: وقتی یک هنرمندی از جهرم در یک مسابقه بین المللی حضور پیدا می کند و کارش یک سر و صدای بین المللی به پا می کند قطعا خوشحال می شود چنین بولتن هایی به دستش برسد و این کار یعنی ایجاد انگیزه برای هنرمندان.
طباطبایی همچنین با اشاره به اینکه برپایی ورک شاپ استادان در شهرهای کشور می تواند به بالا بردن توانمندی هنرمندان شهرستان کمک شایانی بکند بر توجه دوره جدید مدریت مرکز تجسمی حوزه هنری بر این امر تاکید کرد.
وی با اشاره به اینکه از سال ۱۳۶۰ به عنوان هنرجو با حوزه هنری در ارتباط بوده و از سال ۶۷ به شکل حرفه ای با این مرکز مرتبط شده است درباره گنجینه حوزه هنری که در این سال ها کمتر دیده شده است و تمهیدات مدیریت جدید برای بهتر دیده شدن این آثار اظهار کرد: واقعا این گنجینه بسیار ارزشمند است و حتی در آن نسخ خطی وجود دارد که بسیار کم دیده شده و قطعا مشتاقان زیادی دارد. برای نمایش این آثار باید راهکاری دائمی اندیشیده شود.
به دنبال اهداف عملیاتی هستیم نه ایده آلیستی
مدیر جدید مرکز تجسمی حوزه هنری با بیان اینکه نکات مدیریتی که در نظر دارد ایده آلیستی نیست بلکه به شکل عملیاتی به آن نگاه می کند گفت: حوزه فضای نمایشگاهی کافی در اختیار ندارد. حتی در برخی شهرها مثل مشهد، همدان و یا شیراز فضاهای نمایشگاهی حوزه هنری بسیار بهتر از تهران است اما در تهران فضاهای نمایشگاهی خوبی خارج از حوزه هنری مثل مرکز صبا و موزه هنرهای معاصر تهران وجود دارد که به طور مثال مرکز صبا برای برپایی نمایشگاه های بزرگ هزینه های بسیار سنگینی طلب می کند برای همین مثلا ما حتی دوسالانه کاریکاتور را هم نمی توانیم در این مرکز برپا کنیم. به گمانم برای اینکه بتوان از این فضاها ارگان ها و نهادها و حرکت های فرهنگی بزرگ بتوانند بهره مند شوند باید یک اتفاق فرهنگی رخ بدهد تا نگاه مادی از روی سر آنها برداشته شود.
تلاش داریم از فضاهای موجود در حوزه هنری که مورد غفلت واقع شده است اما می توان از آن به عنوان یک ظرفیت نمایشگاهی سود برد بهره ببریم. فضاهایی مانند سالن اندیشه حوزه هنری و سوره مهر از این جمله است. این فضاها در کنار دو نگارخانه ابوالفضل عالی و خانه عکاسان می تواند فضای نمایشگاهی را در حوزه هنری گسترش دهد و انشالله بتوانیم از ظرفیت های دیگری در خود حوزه در این راستان بهره ببریم
وی ادامه داد: در این فاصله تلاش داریم از فضاهای موجود در حوزه هنری که مورد غفلت واقع شده است اما می توان از آن به عنوان یک ظرفیت نمایشگاهی سود برد بهره ببریم، فضاهایی مانند سالن اندیشه حوزه هنری و سوره مهر از این جمله است. این فضاها در کنار دو نگارخانه ابوالفضل عالی و خانه عکاسان می تواند فضای نمایشگاهی را در حوزه هنری گسترش دهد و انشالله بتوانیم از ظرفیت های دیگری در خود حوزه در این راستان بهره ببریم.
وی همچنین یکی دیگر از هدف گذاری های دوره جدید مدیریت تجسمی حوزه هنری را برپایی همزمان نمایشگاه های تهران در مراکز استان عنوان کرد و بیان کرد: هر نمایشگاهی امکان برپایی همزمان در دیگر استان ها را دارد مگر نمایشگاه نقاشی که باید حتما اصل اثر به نمایش در بیاید که می توان این نمایشگاه ها را نیز با فاصله در دیگر مراکز استانی برگزار کرد.
طباطبایی همچنین گفت: ما به فکر همکاری با انتشارات حوزه هنری هم هستیم. این انتشارات بسیار فعال است اما متاسفانه در حوزه تجسمی فعالیت گسترده ای ندارد که در تلاش خواهیم بود تا با چاپ کتبی دو زبانه به معرفی هنر و هنرمندان ایرانی بپردازیم. در دهه اول انقلاب اسلامی که دوره پر فروغی در حوزه هنری و هنر انقلاب و دفاع مقدس بود با همت ابوالفضل عالی کتاب های فاخری چاپ شد ولی متاسفانه بعد از آن شاهد اتفاق ویژه ای نبودیم. ما تصمیم داریم قدم به قدم این حرکت ها را پیش ببریم. حتی می توانیم این کتاب ها را با حمایت آقای مختار پور که فردی دلسوز و اندیشمند است در اختیار نهاد کتابخانه های عمومی که ۳۲۰۰ کتابخانه در سراسر کشور دارد قرار دهیم و اینگونه هنر ایران در کل کشور بهتر معرفی می شود.
این کاریکاتوریست در پاسخ به این پرسش که آیا با قبول مسئولیت جدید شاهد فعالیت کمتر وی در حوزه کاریکاتور خواهیم بود یا نه گفت: من در حوزه کاریکاتور همچنان حضور دارم و این حوزه برایم بسیار جدی است. حتی به آقای عبدالحسینی در سازمان فرهنگی و هنری گفتم که با توجه به اینکه خانه کاریکاتور بعد از ۱۹ سال به جایگاه ویژه ای در جهان رسیده است و همه این خانه و سایت ایران کاریکاتور را می شناسند و از طرفی در این سمت بنده به شکل ساعتی کار می کنم و بیمه هم نیستم، بتوانم بخشی از وقتم را همچنان در این مرکز بگذارم و علاقه جدی ام که کاریکاتور است را حفظ کنم.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که برای جذب هنرمندان بیشتر به حوزه هنری چه تمهیدی اندیشیده است نیز بیان کرد: ما حرکت های بشر دوستانه و ملی بسیاری داریم که می توانیم در کنار فعالیت هایی که در حوزه هنری برایمان مشخص شده است آنها را دنبال کنیم. مثلا در همین بحث اخیر موشکی که بسیار غرور آفرین بود اگر حرکتی هنری راه بی اندازیم قطعا همه هنرمندان خوب کشور مشارکت خواهند داشت. ما باید روی مباحثی که اشتراکات ماست تمرکز بیشتری داشته باشیم. ضمن اینکه در حرکت هایی مانند آنچه در نمایشگاه پوستر اسماء الحسنی رخ داد و نمایشگاه های مشابه می توانیم مشارکت جدی داشته باشیم و هنرمندان را شناسایی کنیم و عرفی کنیم به چنین رویدادهایی.