ابراز نگرانی سازمان ملل از تنشزایی آمریکا با ایران

سخنگوی سازمان ملل از آغاز گفتوگوهای غیرمستقیم میان ایران و ایالات متحده استقبال کرده و آن را گامی مثبت برای کاهش تنشها میان دو کشور دانست.
«استفان دوجاریک» سخنگوی سازمان ملل روز دوشنبه به وقت محلی اعلام کرد: سازمان ملل نگران تشدید تنشها میان ایران و آمریکا است و امیدوار است که این دو کشور بتوانند با کمک میانجیها به توافقی از طریق گفتوگوهای غیرمستقیم دست یابند.
او تأکید کرد: «ما به طور جدی نگران افزایش تنشها در منطقه خلیج فارس و روابط پرتنش میان ایران و ایالات متحده هستیم. نسبت به اخبار مربوط به احتمال آغاز مذاکرات غیرمستقیم با واسطهگری طرف ثالث واکنشی مثبت نشان دادهایم و امیدواریم از این فرصت برای کاهش تنشها بهره گرفته شود.»
دوجاریک همچنین در خصوص وضعیت جنگ در اوکراین گفت: از ادامه بمباران شهرهای اوکراین توسط روسیه، از جمله حملات اخیر به خارکیف، خرسون، دنیپرو و حمله مرگبار به کریویریه، به شدت نگرانیم.
او یادآور شد: «حملات علیه غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی، طبق قوانین بینالمللی بشردوستانه ممنوع است و چنین اقداماتی باید در هر نقطهای از جهان فوراً متوقف شوند.»
سخنگوی سازمان ملل همچنین حمایت خود را از درخواست دبیرکل این سازمان برای برقراری آتشبس پایدار اعلام کرد و افزود: «ما از هرگونه تلاش معنادار برای دستیابی به صلحی عادلانه، پایدار و فراگیر که به حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی اوکراین احترام بگذارد و در چارچوب منشور ملل متحد و قوانین بینالمللی باشد، حمایت میکنیم.»
در این میان، دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، که در دوره دوم ریاستجمهوری خود بارها نسبت به توافق با ایران ابراز امیدواری کرده بود، در تاریخ ۴ فوریه ۲۰۲۵ (۱۶ بهمن ۱۴۰۳) با امضای یادداشتی ادامه سیاست فشار حداکثری علیه تهران را اعلام کرد، با این حال مدعی شد که همچنان آماده گفتوگو با رئیسجمهور ایران است. او با اشاره به تردید در امضای این یادداشت گفت: «برای ایران شرایط دشواری است. امیدوارم مجبور به استفاده جدی از آن نشویم. باید دید آیا میتوانیم به توافقی برسیم یا نه.»
با وجود ادامه سیاست فشار، ترامپ در تاریخ ۷ مارس ۲۰۲۵ (۱۷ اسفند ۱۴۰۳) طی گفتوگویی با شبکه فاکس بیزینس اعلام کرد که نامهای خطاب به رهبر ایران ارسال کرده و در آن خواستار مذاکره شده است.
در ادامه این تحولات، انور قرقاش، مشاور دیپلماتیک رئیس امارات متحده عربی، در تاریخ ۲۲ اسفند ۱۴۰۳ با همراهی یک هیأت رسمی وارد تهران شد و طی دیداری با سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، نامه ترامپ به رهبر انقلاب را به وی تحویل داد.
عراقچی نیز در تاریخ ۷ فروردین ۱۴۰۴ اعلام کرد که پاسخ رسمی ایران به نامه ترامپ، روز چهارشنبه ۶ فروردین، از طریق عمان به طرف آمریکایی ارسال شده است. وی گفت: «در این نامه مواضع رسمی ایران در قبال شرایط جاری و پاسخ به پیام آقای ترامپ بهطور کامل تشریح شده است.»
او تصریح کرد: «سیاست قطعی جمهوری اسلامی همچنان بر پرهیز از مذاکره مستقیم تحت فشار و تهدید نظامی است. با این حال، مذاکرات غیرمستقیم همانگونه که در دولتهای پیشین انجام شده بود، قابل ادامه است.»
به گزارش ایرنا، در حالی که واشنگتن همچنان اظهارات متناقضی در قبال برنامه هستهای ایران دارد و از یکسو تهدید به اقدام نظامی میکند و از سوی دیگر دعوت به مذاکره مستقیم را مطرح میسازد، مقامهای ایرانی بارها تأکید کردهاند که تنها گفتوگوهای غیرمستقیم را ممکن میدانند.