هر چند وقت یکبار باید حولههای خود را بشویید؟
حولههایی که برای خشک کردن بدنمان استفاده میکنیم، استفاده زیادی دارند و در طول این فرآیند، میکروبهای زیادی به خود جذب میکنند. اما چقدر باید صبر کنیم تا آنها را به ماشین لباسشویی بیندازیم؟
بازتاب– شاید امروز بدن خود را با یکی از آنها خشک کردهاید. اما چقدر آن حولهای که با آن خود را خشک کردهاید تمیز بوده است؟ بسیاری از ما آنها را هر هفته یکبار به ماشین لباسشویی میاندازیم، در حالی که یک مطالعه از ۱۰۰ نفر نشان داد که حدود یکسوم از آنها فقط ماهی یکبار این کار را انجام میدهند. طبق یک نظرسنجی در بریتانیا، برخی از افراد حتی اعتراف کردهاند که تنها سالی یکبار حولههای خود را میشویند.
با این که الیاف نرم حولهها ممکن است هیچ نشانهای از کثیفی نداشته باشند، آنها محیط مناسبی برای رشد میلیونها میکروب هستند. تحقیقات نشان دادهاند که حولهها میتوانند به سرعت با باکتریهایی که معمولاً روی پوست انسان یافت میشوند آلوده شوند، همچنین باکتریهایی که در روده ما یافت میشوند نیز روی آنها حضور دارند.
حتی پس از شستشو، بدن ما هنوز پوشیده از میکروب است و شاید تعجبآور نباشد که وقتی خود را خشک میکنیم، برخی از این میکروبها به حوله منتقل میشوند. اما میکروبهای روی حولهها از منابع دیگری نیز به آنها منتقل میشوند؛ قارچها و باکتریهای موجود در هوا میتوانند در حین آویزان بودن حوله روی الیاف آن بنشینند. برخی از باکتریها نیز از آبی که برای شستشوی حولهها استفاده کردهایم میآیند.
در ژاپن، برخی خانوادهها حتی از آب حمام استفاده شده برای شستن حولهها در روز بعد استفاده میکنند. یک مطالعه از محققان دانشگاه توکوشیما در ژاپن نشان داد که در حالی که این کار صرفهجویی در مصرف آب است، بسیاری از باکتریها از آب حمام، پس از شستشو به حولهها و لباسها منتقل میشوند.
و برای کسانی که ترجیح میدهند حولههایشان را در همان اتاق توالت خشک کنند، خبری ناخوشایند وجود دارد: هر بار که توالت را فلش میکنید، احتمالاً حولههای نزدیک به آن با باکتریهایی از توالت و ذرات مدفوع خانوادهتان به طور سبک پوشانده میشوند.
با گذشت زمان، این میکروبها میتوانند به صورت بیوفیلم روی حولهها جمع شوند که حتی ممکن است ظاهر حولهها را تغییر دهند. بعد از دو ماه، حتی با شستشوی منظم، باکتریهایی که بر روی الیاف حولههای پنبهای زندگی میکنند، میتوانند باعث کدر شدن ظاهر آنها شوند.
آیا باید نگران باکتریهای موجود روی حولهها باشیم؟
الیزابت اسکات، استاد زیستشناسی و معاون مرکز بهداشت و بهداشت محیط در دانشگاه سیمونز بوستون، بر این باور است که بررسی بهداشت حولهها میتواند اطلاعات ارزشمندی در خصوص نحوه انتقال میکروبها در محیط خانه ارائه دهد.
اسکات تأکید میکند: «میکروبها بهطور طبیعی روی حولهها نمینشینند؛ هر چیزی که روی حولهها قرار گیرد و ممکن است به سلامت ما آسیب برساند، غالباً از بدن انسان منشأ میگیرد.»
در واقع، پوست انسان میزبان بیش از هزار گونه باکتری است که بسیاری از آنها مفید بوده و در تقویت سیستم ایمنی و محافظت از بدن در برابر باکتریهای مضر نقش دارند. با این حال، برخی از این باکتریها میتوانند در صورت انتقال به نواحی دیگر، نظیر زخمها، خطراتی برای سلامت به همراه داشته باشند.
برای کاهش خطر انتقال بیماریها، بهویژه در رابطه با حولههایی که بهطور مداوم برای خشک کردن دستها استفاده میشوند، ضروری است که دقت بیشتری به خرج دهیم. همچنین حولههایی که در آشپزخانه برای خشک کردن ظروف یا دستها بهکار میروند، میتوانند منبع انتقال میکروبهای مرتبط با بیماریهای گوارشی باشند.
شستن منظم حولهها و حفظ خشکی آنها از جمله اقداماتی است که میتواند از رشد میکروبهای مضر جلوگیری کند. توصیه میشود که حولهها حداقل یکبار در هفته شسته شوند و برای شستشو از دمای بالای ۴۰-۶۰ درجه سانتیگراد و مواد شوینده ضد میکروب استفاده گردد. البته، باید توجه داشت که شستشوی مکرر حولهها با دمای بالا ممکن است به محیط زیست آسیب برساند، بنابراین بهتر است از روشهای متعادلتری برای شستشو بهره برد.
تفکر در خصوص بهداشت حولهها نهتنها میتواند به کاهش انتقال بیماریها کمک کند، بلکه در مقابله با یکی از بزرگترین تهدیدات بهداشتی جهان نیز مؤثر است. طبق گفته اسکات و همکارانش، باکتریهای مقاوم به آنتیبیوتیک، نظیر MRSA، میتوانند از طریق تماس با سطوح آلوده منتقل شوند.
اسکات به بهداشت خانگی به چشم یک نوع ایثارگری نگاه میکند، مشابه واکسیناسیون. هر اقدام کوچک برای حفاظت از خود، به حفاظت از اطرافیان نیز کمک میکند.
در نهایت، توجه به بهداشت حولهها، همانند سایر اصول بهداشتی، میتواند به پیشگیری از بیماریها و کاهش مصرف آنتیبیوتیکها منجر شود.
منبع bbc