واکنش آمریکا به اقدام متقابل ایران در قبال تداوم اتهام زنیها علیه برنامه هستهای خود
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به اقدام متقابل ایران در قبال تداوم اتهام زنیها علیه برنامه هسته ای خود واکنش نشان داد.
محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی روز دوشنبه در جمع خبرنگاران در تهران درباره همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصریح کرد: دوربینهای برجامی برای رفع آن اتهامات بود و اگر قرار است اتهامات پابرجا بماند دیگر دلیلی برای وجود دوربینهای برجامی نیست. دوربینها به دست خود آژانس جمع شده، پلمپ شده و در تأسیسات نگهداری میشود تا روزی که به این سند برگردند.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا عصر دوشنبه به وقت محلی در واشنگتن مدعی شد ما در گذشته نیز اعلام کردیم که تصمیم ایران برای خاموش کردن دوربین های آژانس بین المللی انرژی مرتبط به برجام و پاسخ شفافیت کمتر این کشور به خواسته آشکار جامعه جهانی مبنی بر شفافیت بیشتر بسیار تاسف آور است.
وی بدون اشاره به اتهام زنی ها و زیاده خواهی های واشنگتن و حامیانش علیه برنامه هسته ای ایران ادعا کرد این اقدامات تنها چالش های بازگشت متقابل به برجام و حل بحران هسته ای را که ایران مسوول ایجاد آن است، پیچیده تر خواهد کرد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مدعی شد بر اساس بخشی از هرگونه توافق مذاکره شده، ایران باید هرگونه اطلاعات و شفافیت را که از نظر آژانس ضروری باشند، ارائه دهد.
اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در حالی است که رئیس سازمان انرژی اتمی ایران روز دوشنبه با اظهار تاسف از لفاظیهای صورت گرفته علیه برنامه هستهای ایران، گفت: جمهوری اسلامی هرگز فعالیتهای پنهان و غنیسازی خارج از چارچوب و بدون هماهنگی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نداشتیم. ایجاد ظرفیت آب سنگین یا دیگر زیرساختهای صنایع اتمی ایران، با هماهنگی آژانس بوده و اکنون هم تحت نظارت آژانس است.
اسلامی تصریح کرد: کسی این تصور اشتباه را نداشته باشد که آژانس بر فعالیتهای هستهای ایران در حال حاضر نظارتی ندارد، آژانس هماکنون هم مطابق ضوابط پادمانی مستقر است و نظارت خود را انجام میدهد.
وی افزود: این دوربینهای فراپادمانی بوده و به توافق نامه برجام مربوط است که در صورت بازگشت به این سند و اطمینان ایران از عدم شیطنت غرب، جمهوری اسلامی برای آنها تصمیم خواهد گرفت.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در حالی که مذاکرات رفع تحریم ها در انتظار تصمیم سیاسی دولت بایدن است، مدعی شد ما یک تصمیم سیاسی گرفته ایم مبنی بر اینکه اگر ایران آماده بازگشت به برجام باشد، آمریکا نیز این کار را انجام خواهد داد.
این مقام آمریکایی مدعی شد ما مدت ها پیش این تصمیم را گرفته ایم، یک توافق چندین ماه است که بر روی میز قرار دارد، و اگر ایرانی ها جدی باشند با این توافق موافقت خواهند کرد اما ممکن است این کار را انجام ندهند.
وی ادعا کرد که در هفته های اخیر ایرانی ها اقدامی انجام نداده اند که نشان دهد آنها علاقه مند به بازگشت به برجام هستند. هر روزی که آنها تاخیر کنند به ما نشان می دهد که ایرانی ها آماده و جدی نیستند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در عین حال مدعی شد که آمریکا در این زمینه تاخیر نکرده است.
وی تصریح کرد ما همزمان برای هر دو سناریوی بازگشت متقابل یا عدم بازگشت متقابل به برجام آماده می شویم.
این مقام آمریکایی درباره گفتگوهای امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه با آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران و بیانیه کاخ الیزه مدعی شد: برداشتن گام رو به جلو بر عهده ایران است تا آمادگی خود برای تعامل سازنده و کنارگذاشتن خواسته های خارج از برجام و همچنین گفتگو با حسن نیت در مورد توافقی را که مدتی است روی میز قرار دارد، نشان دهد.
وی ادعا کرد که بیانیه رئیس جمهوری فرانسه مانند پیام های ما به ایران است که بطور مستقیم به آنها اعلام کرده ایم. ما برای بازگشت به برجام بر اساس اقدام متقابل آماده ایم. ایرانی ها باید اقدام مشابه انجام دهند اما تا امروز چنین چیزی را از ایرانی ها شاهد نبوده ایم.
این اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در حالی است که ویکتوریا نولاند معاون سیاسی وزیر خارجه آمریکا عصر جمعه به وقت محلی در اجلاس امنیتی آسپن گفت: ایران هنوز میز مذاکره را ترک نکرده است و درحالی که میتوانستند در طول این ماه ها که یک توافق آماده بوده، مذاکرات را ترک کنند، اما آنها این کار را نکردند.
بر اساس گزارش ها، معاون بلینکن تصریح کرد: جالب است که ایران هنوز میز مذاکره را ترک نکرده است. باید ببینیم چه اتفاقی رخ خواهد داد.
این مقام آمریکایی با تکرار ادعاهای سایر مقامات کشورش در عین حال مدعی شد: اگر ایرانی ها بخواهند این توافق روی میز است.
وی افزود: تنها یک تصمیمگیرنده در ایران وجود دارد و میتواند نفت ایران را به بازار بازگرداند اما اگر توافق را نپذیرد ما فشار را افزایش خواهیم داد.
مذاکرات قطر، هفتم و هشتم تیر ماه بعد از سه ماه و نیم وقفه در پی مذاکرات وین، میان ایران و آمریکا به صورت غیرمستقیم و با تسهیلگری اتحادیه اروپا برگزار شد.
مقامهای آمریکایی در ادامه بازی مقصرنمایی خود اصرار دارند که ایران را عامل تعلل در رسیدن به توافق نهایی و شکست احتمالی مذاکرات نشان بدهند درحالیکه تهران خواسته های خود را براساس توافق سال ۹۴ و تجربه نقض عهد طرف غربی تنظیم کرده است.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در مقاله ای در واشنگتن پست پیش از سفرش به منطقه، با از انتقاد از سلفش دونالد ترامپ، بصراحت در این باره نوشته است: “در رابطه با ایران، ما با متحدان و شرکای خود در اروپا و سراسر جهان متحد شدیم تا انزوای خود را از بین ببریم. اکنون این ایران است که منزوی شده است تا زمانی که به توافق هستهای بازگردد. ”
وی به اقدام ضد ایرانی صدور قطعنامه در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در ماه ژوئن سال جاری میلادی (۲۰۲۲) اشاره و اذعان کرد: دولت من به افزایش فشار دیپلماتیک و اقتصادی ادامه خواهد داد تا زمانی که ایران آماده بازگشت به پایبندی به توافق هستهای ۲۰۱۵ (برجام) باشد؛ همانطور که من همچنان آماده انجام این کار هستم.
به گزارش ایرنا، ایران در واکنش به مقاله رئیس جمهوری آمریکا در روزنامه واشنگتن پست می گوید: تأکید آقای جو بایدن بر پیگیری سیاست فشار اقتصادی و دیپلماتیک علیه ایران، متناقض با اظهار تمایل مستمر آمریکا برای احیای توافق سال ۲۰۱۵ و در مسیر سیاست شکست خورده فشار حداکثری دولت ترامپ علیه جمهوری اسلامی ایران است.