هشدار زودهنگام نهاد ناظر آمریکا درباره فروپاشی نیروی هوایی افغانستان
بر اساس اسنادی که به تازگی در آمریکا از وضع محرمانه خارج شده، یک نهاد ناظر این کشور مدت ها پیش از اعلام تصمیم جو بایدن رییس جمهوری برای خروج کامل نیروها از افغانستان، هشدار داده بود که در صورت قطع آموزش و کمک های غرب، نیروی هوایی افغانستان دچار فروپاشی خواهد شد.
به گزارش سه شنبه شب ایرنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس؛ جان سوپکو بازرس کل آمریکا ویژه افغانستان در ژانویه ۲۰۲۱ و چندین ماه پیش از تسلط نیروهای جنبش طالبان بر کابل در نیمه اوت، در نامه ای به وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) تاکید کرده بود که نیروی هوایی افغانستان از توانایی ادامه فعالیت پس از عقب نشینی نیروهای آمریکا برخوردار نخواهد بود.
این گزارش به ویژه به ناتوانی آمریکا برای آموزش کارکنان پشتیبانی افغان اشاره کرده که موجب ناتوانی نیروی هوایی افغانستان برای نگهداری هواپیماهایش بدون کمک پیمانکاران آمریکایی می شود.
حمایت هوایی ارتش ایالات متحده از نبرد ۲۰ ساله نیروهای حکومتی افغانستان با رزمندگان طالبان، اهمیت زیادی داشته و قطع آن به همراه ناتوانی نیروی هوایی افغانستان برای پرکردن این خلاء، عامل کمک کننده به پیروزی گسترده طالبان در پی عقب نشینی آمریکا بود.
دفتر بازرس کل به آسوشیتدپرس گفته است که محرمانه اعلام شدن گزارش سیگار، بسیار کم رخ می دهد، اما حتی در این صورت هم یک نسخه غیرمحرمانه از آن در مدت ۲ ماه توسط پنتاگون منتشر می شود. این دفتر از علت طول کشیدن انتشار نسخه غیرمحرمانه این گزارش در وزارت دفاع به مدت بیش از یک سال و یا انتشار آن پنج ماه پس از به قدرت رسیدن طالبان، ابراز ناآگاهی کرد.
سیگار که از هنگام تاسیس در ۲۰۰۸ وظیفه پیگیری و مستدسازی هزینه ها و پیشرفت آمریکا را در افغانستان به عهده داشته، در گزارش های متعددی به فساد مالی، شکست های مقام های سیاسی افغان و آمریکا و ضعف درونی ارتش افغانستان اشاره و برای بهبود وضع پیشنهادهایی کرده است.
واشنگتن ادعا کرده که از هنگام تهاجم سال ۲۰۰۱ به همراه متحدانش به افغانستان برای سرنگون کردن حکومت طالبان و درگیری های طولانی متعاقب آن، بیش از ۱۴۵ میلیارد دلار برای بازسازی افغانستان و نزدیک به یک تریلیون دلار برای فعالیت های نظامی در این کشور هزینه کرده و میلیاردها دلار نیز صرف بازسازی و تقویت نیروهای نظامی این کشور شده است.
بایدن در ماه آوریل در پی توافق دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا با طالبان، اعلان کرد که نزدیک به سه هزار نیروی باقیمانده کشورش به همراه ۷۵۰۰ نظامی ناتو از آمریکا خارج می شوند که آغازی بر فروپاشی سریع نیروهای مسلح افغانستان بود.
نیروهای طالبان در ۱۵ اوت (۲۴ مرداد ماه) در پی گریز اشرف غنی رئیس جمهوری مورد حمایت امریکا از کابل، وارد این شهر شده و قدرت را در دست گرفتند.
این سند به تازگی انتشار یافته سیگار حاکی است که با وجود هزینه هشت میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلاری ایالات متحده میان ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۹ برای تقویت و توسعه نیروی هوایی افغانستان و یگان نخبه ویژه ان، این نیروها از آمادگی کامل رزمی برخوردار نبوده اند.