احتمال بیماریهای قلبی در کودکان در معرض دود سیگار
بررسی 80 دانشآموزان 12 تا 15 ساله نشان داد که میزان CRP بزاق در کودکانی که در معرض دود سیگار هستند، بالاتر است و این میتواند پیشبینیکننده بیماریهای قلبی در آینده باشد.
سیگار کشیدن غیرفعال؛ استنشاق ناخواسته دود سیگار و قلیان توسط افراد غیر سیگاری است. کودکانی که در معرض دود تنباکوی محیط قرار میگیرند، آسیبپذیری بیشتری نسبت به بزرگسالان دارند.
پروتئین واکنشی C یا CRP پروتئینی در خون است که نسبت به بروز التهاب حساس است. این پروتئین به عنوان نشانه عفونت و بیماریهای التهابی شناخته میشود و افزایش آن به میزان مشخصی، احتمال بیماریهای قلبی را افزایش میدهد.
با توجه به این موضوع پژوهشگران با انجام مطالعه ای میزان پروتئین C موجود در بزاق کودکان را اندازهگیری کردند و میزان آن را در کودکان و نوجوانان در معرض دود سیگار، با افراد غیر سیگاری مورد مقایسه قرار دادند.
برای انجام این مطالعه ۸۰ دانشآموز ۱۲ تا ۱۵ ساله شامل ۴۰ نفر سیگاری غیر فعال که در معرض دود سیگار قرار داشتند و ۴۰ نفر غیر سیگاری، مورد بررسی قرار گرفتند.
بررسیهای این مطالعه نشان داد که میزان CRP بزاق در دانشآموزان گروه سیگاری غیرفعال به طور قابل ملاحظهای بیشتر از گروه غیر سیگاری بود.
به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ بالا رفتن CRP که پیشبینیکننده خطر بیماریهای قلبی و عروقی است، نشان دهنده این است که قرار گرفتن در معرض دود سیگار میتواند موجب بیماریهای جدی در کودکان و نوجوانان شود.
به گزارش ایسنا، این محققان میگویند: تدوین برنامههای آموزشی ضد استعمال سیگار برای والدین و سرپرستان میتواند جهت کاهش قرار گرفتن در معرض دود سیگار در خانه و جلوگیری از بروز زودهنگام بیماریهای قلبی عروقی در کودکان مفید باشد.
در انجام این مطالعه فاطمه نشاط، معصومه شیرزایی و راضیه قدسی؛ پژوهشگران گروه بیماریهای دهان، فک و صورت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، مشارکت داشتند.
یافتههای این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «تاثیر دود سیگار بر پروتئن واکنشی C بزاق در کودکان و نوجوانان» در مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد، منتشر شده است.