موج جدید انتشار کرونا؟
بررسیها نشان میدهد که از ابتدای اسفندماه تا روز گذشته، سه روند حرکتی در آمار مبتلایان بیماری کووید-۱۹ مشاهده میشود. روند مبتلایان این بیماری از ابتدای اسفند تا میانه این ماه، صعودی بوده است. پس از رسیدن به آمار بیش از ۱۲۰۰ مبتلا در یک روز در تاریخ ۱۶ اسفند ماه، این روند نزولی شد و تا ۱۹ اسفندماه نیز این کاهش مبتلایان روزانه تداوم پیدا کرده است.
اما پس از این تاریخ روند ابتلای روزانه این بیماری صعودی شد، به نحوی که در تاریخ ۲۳ اسفندماه میزان مبتلایان با ثبت رقم ۱۲۸۹ نفر، بیشترین سطح روزانه را ثبت کرد. با توجه به این روند صعودی در روز گذشته، میزان فوتیها در یک روز ۸۵ نفر ثبت شد که بیشترین رقم فوتیها از ابتدای آماردهی بوده است.
به گزارش دنیایاقتصاد، در نتیجه بهنظر میرسد که موج جدید در روند صعودی آمارها در روزهای اخیر شکل گرفته و در روزهای آینده نیز تداوم دارد. اگرچه شیوع این بیماری در برخی استانها نظیر قم و گیلان به شکل پایدار رسیده، اما شیوع این بیماری در برخی استانها نظیر اصفهان، خراسان رضوی، آذربایجانشرقی و مازندران بیشتر از روزهای قبل شده است؛ بنابراین نیاز است که مراقبتهای بهداشتی و سیاستهای مهار در این استانها تشدید شود. همچنین براساس آخرین آمارها نسبت کل فوتیها به کل مبتلایان در ایران تا روز گذشته به رقم ۵/ ۴ درصد رسیده که نسبت به روزهای قبل افزایش نسبی را تجربه کرده است.
رکورد بیشترین مبتلا در یک روز
تا پیش از آمار روز گذشته، بیشترین آمار مبتلایان در یک روز مربوط به ۱۶ اسفندماه بود که ۱۲۳۴ نفر در یک روز گزارش شده بود. آمار ۲۳ اسفندماه نشان میدهد که میزان مبتلایان روزانه به رقم ۱۲۸۹ نفر رسیده و بیشترین سطح ابتلا از ابتدای اسفندماه بوده است. درحالیکه از ۳ اسفند تا ۱۶ اسفند روند مبتلایان صعودی بود، از این تاریخ تا ۱۹ اسفند ماه، میزان مبتلایان روند نزولی را در پیش گرفت و در این روز به ۵۹۵ نفر در یک روز رسید. اما از تاریخ ۱۹ اسفند تا تاریخ ۲۳ اسفندماه دوباره موج جدیدی در میزان مبتلایان شکل گرفته به نحوی که تعداد مبتلایان روزانه دوباره به سطح بالاتر از ۱۲۰۰ نفر رسید.
بهنظر میرسد که با افزایش قدرت شناسایی این روند در روزهای آینده نیز تداوم داشته باشد و رکوردشکنیهای روزانه در هفته آینده نیز تداوم داشته باشد. از سوی دیگر، این امکان وجود دارد که افزایش جابهجاییها در هفته پایانی اسفندماه این روند را تشدید کند؛ بنابراین هفته آینده، در روند شکست یا تشدید آمار مبتلایان از اهمیت بالایی برخوردار است. در مجموع تا پایان روز گذشته، مجموع مبتلایان کشور به بیماری کووید-۱۹ به رقم ۱۱ هزار و ۳۶۴ نفر رسیده است. این آمار ایران را پس از کشور چین و ایتالیا در رتبه سوم بیشترین میزان مبتلایان قرار میدهد.
بیشترین آمار فوتیها
در روز گذشته، علاوه بر رشد میزان مبتلایان نسبت به روزهای گذشته، میزان فوتیها نیز با ثبت رقم ۸۵ نفر در یک روز به بیشترین سطح از ابتدای آماردهی رسید. در روز ۲۲ اسفند ماه، میزان فوتیهای روزانه معادل با ۷۵ نفر گزارش شده بود و این آمار در روز ۲۳ اسفند ماه، افزایش ۳/ ۱۳ درصدی را ثبت کرده بود. البته رشد فوتیها کاهش داشته، زیرا در روز ۲۲ اسفند رشد روزانه فوتیها به میزان ۱۹ درصد گزارش شده بود. نکته دیگر اینکه میزان فوتیهای روزانه نسبت به ۵ روز قبل، تقریبا دو برابر شده است. در روز ۱۹ اسفندماه میزان فوتیهای روزانه ۴۳ نفر گزارش شده بود.
در مجموع آمارها نشان میدهد کل فوتیهای ایران براساس ابتلا به بیماری کووید-۱۹ به رقم ۵۱۴ نفر رسیده است. از این حیث نیز ایران، پس از چین و ایتالیا، رتبه سوم بیشترین آمار فوتیها را ثبت کرده است. البته بهنظر میرسد که با افزایش شیوع در سایر کشورها و کاهش روند ابتلا در ایران، این روند در هفتههای آینده تغییر کند. اگر سیاستهای مناسب برای شناسایی و جداسازی افراد مبتلا در ایران شکل گیرد، میتوان مانند تجربه چین و کرهجنوبی، روند افزایش بیماری را کنترل کرد.
کاهش نسبت فوتی به ابتلای روزانه
براساس آمارهای منتشر شده در روز گذشته، نسبت فوتی به ابتلای روزانه در ۲۳ اسفندماه به رقم ۶/ ۶ درصد رسیده است. این رقم در روز ۲۲ اسفندماه ۷ درصد گزارش شده بود. در نتیجه طی یک روز از سطح این نسبت کاسته شده است. اما در آمارهای تجمعی روند صعودی مشاهده میشود. براساس آمارها نسبت کل فوتیها به کل مبتلایان تا ۲۳ اسفندماه به رقم ۵/ ۴ درصد رسیده است. به بیان دیگر، از میان هر ۱۰۰ بیمار که جواب آنها مثبت اعلام شده است، بهطور متوسط ۵/ ۴ نفر فوت شدهاند. این نسبت با توجه به افزایش میزان درگذشتگان در هفته جاری رشد کرده است. از سوی دیگر، با توجه به اینکه هنوز بخش قابل توجهی از مبتلایان شناسایی نشدهاند، این نسبت باید کمتر از سطح کنونی باشد و حتی شاید به رقم کمتر از ۳ درصد برسد. برخی معتقدند که اگر تمام مبتلایان این بیماری شناسایی شوند، نرخ مرگ و میر حتی میتواند به کمتر از یک درصد نیز برسد.
تغییر چهره استانها
روز گذشته آمارهای مبتلایان جدید به تفکیک استانهای کشور نیز منتشر شد. نکته قابلتوجه این است که آمار تهران با رقم ۳۰۳ نفر و آمار قم با ثبت رقم ۴۲ نفر در هر دو روز ۲۲ و ۲۳ اسفندماه یکسان گزارش شد. استان تهران مانند روزهای گذشته، بیشترین سطح مبتلایان روزانه را ثبت کرده است. در مجموع تا روز گذشته، استان تهران با ثبت رقم ۲۹۷۶ نفر بیشترین آمار را در اختیار دارد. میزان کل مبتلایان قم نیز در روز گذشته ۸۸۸ نفر گزارش شده است. پس از استان تهران بیشترین میزان ثبت شده از مبتلایان در استان مازندران گزارش شده که در روز ۲۳ اسفندماه ۱۹۲ بیمار جدید کووید-۱۹ را معرفی کرده است.
این درحالی است که در روزهای قبل از آن میزان مبتلایان در این استان تقریبا یک سطح کاهشی را سپری میکرد و بهنظر میرسد که موج جدید شیوع بیماری در این استان وجود دارد، عکس این موضوع در استان گیلان گزارش شده است. در این استان، آمار مبتلایان جدید در روز گذشته به ۷۱ نفر رسیده و به نسبت به روزهای قبل شرایط بهتری را تجربه کرده است. بهنظر میرسد که منع رفت و آمدها در این استان، باعث ایجاد این روند نزولی بوده است.
در روز گذشته استان اصفهان و خراسانرضوی هرکدام با ثبت رقم ۱۱۰ نفر در روز، نقش مهمی در بالا رفتن آمار روز ۲۳ اسفند ایفا کردند؛ بنابراین بهنظر میرسد که شیوع بیماری کووید-۱۹ در این استانها تشدید شده است. در آذربایجان شرقی نیز آمارها نشان میدهد در روز گذشته ۹۷ آمار جدید ثبت شده است، این درحالی است که در روز قبل از آن این آمار تنها هفت نفر گزارش شده بود؛ بنابراین با توجه به این آمار شیوع بیماری در این استان نیز گسترش داشته است.
بهنظر میرسد در مجموع برخی استانها مانند اصفهان، خراسانرضوی و آذربایجانشرقی در روزهای آینده با روند صعودی در ابتلا به این بیماری روبهرو خواهند بود و نیاز است که تدابیر لازم در جهت کنترل آن در این استانها اتخاذ شود. در واقع نقطه ثقل بیماران استانی از برخی استانها نظیر قم و گیلان، به این استانها منتقل شده است.