تکلیف گردشگران قزوین چه میشود؟
در شرایطی که بخشنامه چهار سال قبل میراث فرهنگی بر تعطیلی فقط ششروزه موزههای زیر نظر سازمان پیشین و وزارتخانه امروزِ میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در طول سال تاکید دارد، تعدادی از موزههای زیر نظر این وزارتخانه در استان قزوین به جز روزهای پنجشنبه و جمعه به طور کامل تعطیل هستند.
به گزارش ایسنا، ۱۶ خرداد سال ۱۳۹۴ بود که معاونت میراث فرهنگی سازمان وقت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در بخشنامهای به همه استانها و کاخموزههای کشور اعلام کرد «تعطیلی هفتگی موزهها و اماکن تاریخی تحت پوشش سازمان میراث فرهنگی و گردشگری لغو میشود و از این به بعد موزهها فقط در شش روز از سال تعطیل خواهند بود.»
علاوه بر تعطیلی کاخموزهها پیش از تصویب این طرح، موزههای زیر نظر سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در سراسر کشور یک روز در هفته یعنی روزهای دوشنبه و فقط کاخ گلستان برای از دست نرفتن زمان گردشگران در روزهای یکشنبه تعطیل بودند. اما با تصویب این طرح و تاکید بر فعال بودن موزهها حتی در شرایطی که برخی موزهها و کاخموزهها مانند کاخ گلستان با کمبود راهنما و نگهبان در طول سالهای نخست مواجه بودند، فعالیت موزهها به طور دائم ادامه داشت.
هرچند سایت اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین نیز همپای خبرهایی که برای افزایش یا کاهش ساعتِ بازدید موزهها در دو نیمه سال در سایت اصلی این وزارتخانه منتشر میشود، برنامههای خود را اعلام میکند، اما هیچ خبر یا اطلاعرسانیای از تعطیلی موزههای زیر نظر این سازمان به چشم نمیخورد.
از سوی دیگر بر اساس دیدههای خبرنگار ایسنا و به گفته کسبه و محلیهای برخی مناطق تاریخی قزوین مانند عمارت عالی قاپو یا برخی از آبانبارهایی که در اختیار میراث فرهنگی است، معمولا این بناها تعطیل هستند مگر در زمانهایی که تورها یا تعداد زیادی از گردشگران وارد این بناها میشوند.
هرچند به گفته برخی فعالان میراثی استان، همه موزههای این استان به جز «چهلستون» و موزه «شهر» در این شرایط قرار گرفتهاند و از سوی دیگر دو موزه «سنگ» و «دریچهها» که هر دو در مسجدجامع عتیق قرار دارند، با تعطیلی مواجه شدهاند؛ اتفاقی که بر سر دو موزه مشارکتی «باغستان» و «عاشوراییان» نیز در طول یک سال گذشته آمده است.
اما خوشبختانه هنوز دو موزه مشارکتی «مردمشناسی قجر» و «فرهنگ و آموزش» همچنان به فعالیت خود ادامه میدهند و دیگر موزههاو بناهای تاریخی فعالِ زیر نظر وزارتخانه میراث فرهنگی فقط روزهای پنجشنبه و جمعه برای حضور گردشگران فعالاند.
این تعطیلیها در شرایطی در موزههای زیر نظر وزارتخانه میراث فرهنگی رخ میدهد که دو سال بعد از ابلاغ این طرح، جبار کوچکینژاد – رئیس فراکسیون گردشگری مجلس – در اعتراض به همان تعطیلی ششروزه موزهها نیز گفت: «قانونی برای اینکه مراکز گردشگری و تاریخی همزمان با تعطیلات رسمی یا در ایام خاصی تعطیل باشند وجود ندارد و اگر چنین اتفاقی انجام شود قطعا تخلف است و مجلس میتواند به این موضوع وارد شود و از طریق سازمان میراث فرهنگی پیگیری کند.
معتقدم به جای اینکه بخواهیم صورت مسئله را پاک کنیم باید روش کار تعریف کنیم. به عنوان مثال اگر در ایامی مانند عاشورا و یا شهادت ائمه (ع) این مراکز فعالیت دارند میتوانند برنامههای فرهنگی خاصی را هم درنظر بگیرند و در واقع به مناسبت همان روز فرهنگ عمومی مجموعه را تغییر دهند نه اینکه بخواهند فعالیت خود را متوقف کنند.»
در بخشنامه چهار سال قبلِ معاون میراث فرهنگی تاکید شده بود؛ «موزهها، کاخموزهها و اماکن فرهنگی- تاریخی تحت پوشش سازمان میراث فرهنگی در روزهای ۱۴ خرداد به مناسبت رحلت حضرت امام خمینی(ره)، بیست و یکم ماه رمضان به مناسبت شهادت حضرت امام علی (ع)، بیست و پنجم شوال به مناسبت شهادت حضرت امام جعفر صادق(ع)، نهم و دهم محرم به مناسبت تاسوعا و عاشورای حسینی و بیست و هشتم ماه صفر به مناسبت رحلت حضرت رسول اکرم(ص) و شهادت حضرت امام حسن مجتبی (ع) تعطیل است.»
محمدرضا کارگر – مدیر اداره کل موزهها – که گویا برای نخستینبار این خبر را میشنود، تاکید میکند این مساله را بررسی و به این وضعیت رسیدگی میکند.
با این وجود و در شرایط تعطیلی کنونی برای موزههای زیر نظر میراث فرهنگی در استان قزوین و در شرایطی که به طور دائم تاکید میشود که این موزهها همیشه فعال هستند، تکلیف تورها و گردشگران خارجی و داخلی که برای روزهای تعطیل به این استان تاریخی سفر میکنند، چه میشود؟