سفره یکبار مصرف بخریم یا نه؟
برخی فعالان صنفی درباره غیر بهداشتی و مضر بودن سفرههای یکبار مصرف هشدار میدهند اما در کنار این اظهارات برخی کارشناسان بر این نکته تاکید دارند که استفاده از این سفرهها هیچ گونه ضرری به همراه ندارد.
به گزارش بازتاب به نقل از ایسنا، چندی پیش رییس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان پلاستیک و نایلون نسبت به استفاده از سفرههای یکبار مصرف هشدار داد و آن را تهدیدی برای سلامتی مصرف کنندگان عنوان کرد.
سید رحیم مقیمی اصل در عین حال خاطر نشان کرده بود که تذکرهای اتحادیه مربوطه به وزارت بهداشت و درمان نتیجه نداشته و در شرایطی که استفاده از سفرههای یکبار مصرفی روند رو به رشدی داشته، به دلیل کربن به کار رفته در آنها این سفرهها تهدیدی برای سلامت مردم به شمار میروند.
البته رییس اتحادیه تولید کنندگان و فروشندگان پلاستیک و نایلون در این باره این نکته را اعلام کرده بود که وزارت بهداشت در این زمینه موضع گیری نداشته، اما برای تولید سفرههای یکبار مصرف کربن و پلیمر با یکدیگر مخلوط میشوند و در نهایت تولید این سفرهها با این شرایط موجب خواهد شد که کربنات منجر به بروز مشکلاتی در معده شده و عوارضی هم مانند ریزش مو، کوتاهی قد و تبعات منفی دیگر را به دنبال داشته باشد.
وی در عین حال عنوان کرده بود که مخرب بودن کربن به میزانی است که حتی دستگاههای تولید کننده این سفرهها تقریبا پس از شش ماه نیاز به بازسازی دارد، چرا که کربن وارد شده به این دستگاهها باعث تخریب آنها میشود.
رییس اتحادیه تولید کنندگان و فروشندگان پلاستیک و نایلون در عین حال تاکید کرده بود که متاسفانه تولیدکنندگان برای کاهش هزینه تمام شده از این ماده ارزان ولی خطرناک استفاده میکنند که گذاشتن نان یا هر ماده غذایی دیگر در این سفرهها و حتی تماس آنها با دست میتواند اثرات مخربی برای افراد به همراه داشته باشد.
اما در کنار این اظهارات، برخی فعالان عرصه پلیمر تاکید دارند آنچه که در سفرههای مربوطه به کار میرود کربنات کلسیم بوده و تفاوتی بسیار با کربن دارد.
علیرضا بهزادی یکی از فعالان عرصه پلیمر است که تاکید دارد تفاوت میان کربنات کلسیم و کربن تفاوتی بسیار بارز است که حتی با کمترین دانش در حوزه شیمی میتوان آن را تمیز داد.
به گفته او، کربنات کلسیم مادهای معدنی است که حدود چهار درصد پوسته زمین را تشکیل داده و از آن در صنایع مختلف غذایی و دارویی استفاده میشود.
وی با تاکید بر این که کربنات کلسیم هیچ گونه مشکلی به همراه نداشته و در بسیاری از داروها نیز به کار میرود، گفت: حتی از این ماده در قرصهای مختلف جهت جلوگیری از سرطان یا سنگ کلیه استفاده میشود. حال اگر چنین مادهای تا این اندازه که عنوان میشود خطرناک باشد، چگونه ممکن است در صنایع دارویی با این گستردگی مورد استفاده قرار گیرد؟!
این فعال عرصه پلیمر در عین حال عنوان کرد: از سوی دیگر کربنات کلسیم در صنایع بهداشتی و نظایر آن نیز استفاده میشود، اما در این میان باید توجه داشت که اندازه دانههای کربنات کلسیم میتواند در ابعاد مختلف باشد که ابعاد کوچک آن برای صنایع بهداشتی استفاده شده و از آن به عنوان پرکننده نیز بهره گرفته میشود. آنچه در مورد آسیب رسانی این ماده به دستگاههای کارخانهها عنوان میشود نیز مربوط به زمانی است که این ماده با حجم دانههای کوچک مورد استفاده قرار گیرد که در این شرایط پس از مدتی باعث سایش دستگاه خواهد شد.
بهزادی ادامه داد: در مورد سفرههای یکبار مصرف باید این نکته را در نظر داشت که اصلا مگر قرار است این سفرهها خورده شوند که گفته میشود مصرف کربن در آنها موجب بروز مشکلات میشود؟! علاوه بر تفاوت میان کربن و کربنات کلسیم نکته دیگر آنکه حتی اگر فرض را بر این بگیریم که عدهای بخواهند این ماده را به شکل خوراکی مصرف کنند، قطعا مشکلی ایجاد نخواهد شد، چراکه سالانه 500 میلیون قرص آسپیرین در کشور تولید میشود که ماده اولیه آنها کربنات کلسیم است. از سویی دیگر این ماده در خمیردندان، شربت معده و بسیاری داروهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرد که همین موضوع گویای بی خطر بودن آن است.
اظهارات صورت گرفته در مورد سفرههای یکبار مصرف در شرایطی است که اعضای اتحادیه یا فعالان پلیمری در این خصوص هیچ کدام مرجع قطعی برای اظهارنظر دراین زمینه به شمار نمیروند و اطلاعات دقیق و قطعی در این زمینه میتواند از سوی وزارت بهداشت یا سازمان استاندارد اعلام شود.