هنوز نتوانستیم از ظرفیتهای اقتصادی چین و روسیه استفاده کنیم
یک کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه موانعی بر سر راه تعاملات تجاری ما با روسیه و چین وجود دارد، گفت: هنوز نتوانستیم از تمام ظرفیتهای اقتصادی در روابط با این دو کشور استفاده کنیم.
محمود شوری کارشناس مسائل روسیه در گفتگو با مهر، در خصوص لزوم توسعه روابط تجاری با روسیه و چین در برهه کنونی که اروپاییها نتوانستند به تعهدات برجامی خود پایبند باشند اظهار داشت: در شرایط فعلی انتظار می رود کشورهایی مانند روسیه و چین که از پیوندهای کمتری به لحاظ اقتصادی و تجاری با آمریکا، نسبت به اروپاییها برخوردارند و حتی تضاد و اختلافاتی هم با آمریکا در موضوعات سیاسی دارند، بیشتر به کمک ایران بیایند تا ما هم بتوانیم از ظرفیتهای آنها استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه موانعی بر سر راه تحقق این امر وجود دارد، گفت: یکی از موانع اینکه، روسیه و چین هم چندان دست بازی برای همکاری و ارتباطات تجاری با ایران ندارند و مهمتر از آن هم عدم توانمندی ما در توسعه و افزایش سطح تعاملات تجاری با این دو کشور است.
شوری ادامه داد: این نکته را باید مد نظر داشته باشیم که نحوه تعامل روسیه و چین با ایران متفاوت است، ما به روسیه نفت صادر نمیکنیم و اساساً در حوزه انرژی شریک مناسبی برای ما به حساب نمیآیند و این عکس آن چیزی است که در روابط میان تهران و پکن شاهد هستیم. اما چینیها به طور سنتی از خریداران نفت ما بوده و انتظار میرود با توجه جایگاه سیاسی و اقتصادی این کشور در سطح بینالملل و نوع تفکر مستقلی که چینیها دارند، حمایت بیشتری را از ایران داشته باشند ولی به هر حال آنها هم ملاحظات خود را دارند.
این کارشناس مسائل بینالملل افزود: درست است که ما از این دو کشور برای افزایش روابط و همکاریهای اقتصادی توقع داریم اما موانع جدی هم بر سر راه افزایش تعاملات تجاری ما با این دو کشور وجود دارد که نیاز به تلاش گستردهتر، برنامهریزی بلند مدت و عزم و اراده جدی برای برطرف کردن موانع احساس میشود. برخی از این موانع داخلی است و نیاز است که همتی فرابخشی داشته باشیم یعنی تلاشهایی بیشتر و بزرگتر از سطح وزارت خانهها باشد.
وی با بیان اینکه ما هنوز نتوانستیم از تمام ظرفیتهای اقتصادی موجود در روابط با روسیه و چین استفاده کنیم، تصریح کرد: با این وجود، روسیه و چین نمیتوانند جایگزین همکاریهای ایران با اروپا شوند، در واقع هر یک جایگاه و ارزش خاص خود را دارند.
شوری گفت: این موضوع قابل پیش بینی بود که با توجه به نوع روابط اروپا و آمریکا و وابستگی شدید اقتصادی آنها به آمریکا، نتوانند در مسیر انجام تعهدات برجامی خود نسبت به ایران موفق باشند و در نهایت اینکه ارتباطات تجاری خود با آمریکا را فدای ارتباط با ایران نکنند.
این کارشناس مسائل بینالملل در پایان خاطرنشان کرد: به هر حال با توجه به شرایط فعلی ایران که از یک طرف، دولت آمریکا شدیدترین تحریمهای یکجانبه را علیه ما اعمال کرده و از طرف دیگر اروپاییها هم نتوانستند تعهدات برجامی خود در قبال ایران را عملیاتی کنند و حتی در اجرای کانال مالی اینستکس هم ناتوان بودند، میطلبد که با عزمی جدی در راستای افزایش سطح تعاملات تجاری با کشورهای منطقهای، روسیه، چین و هند گام برداریم که همانطور که گفتم این نیاز به تلاشی در سطح کلان و فراتر از وزارت خانهها دارد.