با ۷ نشانه اصلی کمبود زینک در بدن آشنا شوید
زینک یا روی یک ماده ی معدنی ضروری است که برای حفظ سلامت خود به آن نیاز داریم. این ماده علاوه بر آنکه به رشد بدن و ترمیم زخم ها کمک می کند، در عملکرد مناسب سیستم ایمنی بدن نقش دارد و از لخته شدن خون و مشکلات تیروئیدی جلوگیری می کند. امروزه کمبود زینک به مشکلی بزرگ در سراسر دنیا، حتی کشورهای پیشرفته تبدیل شده است، تا جایی که کبود این ماده پنجمین عامل ابتلا به بیماری ها است. بنابراین آگاهی از علائم این کمبود ضروری است. با ۷ نشانه ی کمبود زینک آشنا شوید.
۱- دیر رشدی یا کم رشدی
برآورده نشدن استانداردهای رشد بدن از جمله ناکارآمدی سیستم ایمنی می تواند از نشانه های کمبود زینک باشد. تحقیقات بر روی ورزشکاران نوجوان، به ویژه ژیمناست ها نشان داد کمبود زینک منجر به کم شدن تعریق و کاهش جذب بعضی مواد غذایی می شود.
۲- بدخلقی
کم بودن انرژی، افسردگی و بیماری هایی مثل اختلال کم توجهی-بیش فعالی می توانند در اثر کمبود زینک باشند. هر زن و مرد بالغی روزانه نباید بیشتر از ۴۰ میلی گرم زینک مصرف کند اما میزان آن بسته به سن و شرایط بدنی مثل بارداری یا شیردهی، متفاوت است. برای جلوگیری از کمبود زینک باید یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید. با یک رژیم غذایی متعادل شامل سبزیجات، میوه های تازه، غلات کامل، پروتئین های کم چرب و چربی های سالم می توانید بدن خود را به خوبی تغذیه و سلامتی آن را حفظ کنید.
۳- کند بودن روند ترمیم زخم ها
زینک عنصری ضروری است که تأثیرات مختلفی در عملکرد بدن دارد. کند بودن روند بهبود زخم ها یکی از نشانه های تر کمبود زینک است.
۴- خشک و سخت شدن پوست
مشکلات پوستی، به ویژه ضایعات پوستی هم می تواند یکی از نشانه های کمبود زینک باشد. اگر مشکوک به کمبود این ماده هستید، حتما به پزشک مراجعه کنید. نشانه های کمبود این عنصر می تواند بسیار گسترده و عمومی باشد، مثل شکم درد، ریزش مو، بی اشتهایی و کند بودن روند بهبود زخم ها. به علاوه ممکن است این کمبود باعث افسردگی و یا بروز اگزما یا درماتیت در شما شود، به ویژه اگر این مشکلات پوستی در اطراف دهان یا مقعد به وجود بیاید.
۵- اسهال
اسهال یکی از رایج ترین نشانه های کمبود زینک است. اگرچه علائم کمبود این ماده در هر کس متفاوت است اما با وجود این کمبود، مشکلاتی مثل اسهال و تهوع ناگهانی را بیشتر از معمول تجربه می کنید.
۶- حالت تهوع
حالت تهوع هم می تواند نشانه ی کمبود زینک باشد و هم نشانه ی سوء مصرف آن. این سوء مصرف بیشتر در خصوص مکمل های دارویی حاوی زینک رخ می دهد و در اثر مواد غذایی نیست. مثلا در صورتی که هر روز یک تن خرچنگ بخورید چنین اتفاقی می افتد. اگرچه مسمومیت در اثر زینک موجود در مواد غذایی اتفاق نادری است، اما باید به خاطر داشته باشید که عوارض سوء مصرف این ماده فراتر از حالت تهوع و اسهال است. این مسأله می تواند صدماتی جدی به جداره ی معده وارد کند و ریسک بروز کم خونی را بالا می برد.
۷- بی اشتهایی
بی اشتهایی ای که با تضعیف بویایی و چشایی همراه باشد می تواند از نشانه های کمبود زینک باشد. در این حالت شما علائمی شبیه به اختلال آنورکسی (بی اشتهایی عصبی) را تجربه می کنید. نشانه های این کمبود می تواند روی عملکرد ذهنی شما از جمله نحوه ی یادگیری و لذت بردن تان تأثیر بگذارد. عصبی بودن و سخت شدن تمرکز هم از دیگر نشانه های کمبود این عنصر است.
چطور زینک بیشتری مصرف کنیم ؟
مواد غذایی بسیار لذیذی وجود دارد که سرشار از زینک هستند از جمله غذاهای دریایی مثل صدف خوراکی و خرچنگ، گوشت گاو، مرغ و بره، مغزهایی مثل بادام و حبوباتی مثل نخود و لوبیا قرمز، محصولات کاکائویی و تخم کدو. توجه داشته باشید که بهترین روش برای دریافت مواد مغذی، مصرف ان ها از طریق مواد غذایی است. با این کار می توانید از متعادل بودن وضعیت بدن تان و تغذیه شدن به اندازه ی آن مطمئن شوید. با این حال، کسانی که گیاهخوار هستند و یا آلرژی غذایی یا اختلالات معده ای روده ای شدیدی دارند می توانند از مکمل های دارویی حاوی زینک استفاده و از کمبود این ماده در بدن خود جلوگیری کند. اگر تصمیم دارید از مکمل های زینک استفاده کنید، ابتدا حتما با یک پزشک مشورت کنید تا جلوی عوارض مضر یا ناخواسته ی مصرف این ماده را بگیرید.