مدعیان بهشت
اعضای شورای شهر تهران برای تعیین تکلیف مدیریت شهری پایتخت فهرستی نام ۲۸ نفر را لیست کردند. هر عضو شورای شهر میتوانست تا ۵ نفر را اعلام کند. با معرفی این گزینهها، ۲۸ نفر در ماراتن رسیدن به کلید شهر قرار گرفتند. روز سه شنبه بر سر نامزدهای این لیست رای گیری میشود و از هفت نفری که بالاترین رای را به دست آوردند، برنامه خواسته میشود. این ۲۸ نفر عبارتند از:
۱-افشانی |
۸- ترک نژاد |
۱۵- خواجه نصیر |
۲۲- مناف هاشمی |
۲-علی اوسط هاشمی |
۹- تقی زاده |
۱۶- مصطفی سلیمی |
۲۳-حجت اله میرزایی |
۳- انصاری لاری |
۱۰- تندگویان |
۱۷- عارف |
۲۴-سید جعفر موسوی |
۴- مرتضی بانک |
۱۱- محمود حجتی |
۱۸- فرشید گلزاری |
۲۵- رضا ویسه |
۵- بیطرف |
۱۲- سید محمود حسینی |
۱۹- حسینی مکارم |
۲۶- مرعشی |
۶- پنجه فولادگران |
۱۳- حقانی |
۲۰- مهرعلیزاده |
۲۷- واعظ مهدوی |
۷- تبادار |
۱۴- حناچی |
۲۱- مقیمی |
۲۸- محسن هاشمی |
از نکات قابل اشاره آن است که نام برخی از استانداران کنونی دولت حسن روحانی در لیست به چشم میخورد. دو نفر از اعضای اصلاحطلب شورای شهر چهارم نیز در این لیست ۲۸ نفره حضور پیدا دارند. اما چالش برانگیزترین نامهایی که در این لیست بود نام محمدرضا عارف، رئیس فراکسیون امید مجلس و محسن هاشمی، رئیس شورای کنونی شهر است. حضور نام این دو در فهرست نامزدهای شهرداری تهران در حالی است که گفته میشد هردوی آنها درخواست کرده بودند نامشان در بین نامزدها نباشد.
البته محسن هاشمی در گفت و گویی با ایرنا گفته بود که اسحاق جهانگیری موافق شهردار شدن اوست؛ «اتفاقا یکی از موافقان حضور بنده در شهرداری تهران بعد از استعفای آقای نجفی، معاون اول رئیسجمهور هستند که چند بار هم با بنده صحبت کرده و هم در جلسه جلسه سران اعتدال و اصلاحات نیز این مسأله را مطرح کرده است. بنده نیز به ایشان به صراحت گفتم که اگر با دوستان شورا به این تصمیم برسیم تنها توقع و انتظارم حمایت کامل دولت و سایر دستگاههای مؤثر نظام از شهرداری برای حل معضلات بزرگ شهر است و در هیچگونه استفاده تبلیغاتی و سیاسی از این مسئولیت ورود نمیکنم چه رسد به کاندیداتوری ریاست جمهوری.»، اما شورای شهر با یک رای گیری به همه حرف و حدیثها پایان دادند. علی اعطا، سخنگوی شورای شهر در توئیتر خود نوشت: به دلیل این که خروج هاشمی از شورای مستلزم استعفای ایشان است واستعفا باید در شورا شهر پذیرفته شود به خواسته ایشان رای گیری اسمتزاجی انجام شد که براساس آن نظر شورا این است که آقای هاشمی در شورا بماند.
عارف و هاشمی از لیست حذف شدند
اعطا درباره تصمیمات امروز صبح شورا به فرارو میگوید: فهرست ارائه شده جمع بندی نیست بلکه مجموعهای از پیشنهادات اعضای شورای شهر است. هر عضو شورای شهر ۵ نفر رامعرفی کرد. مشخص هم نیست که هر کدام از این ۲۸ نفر، توسط چند نفر معرفی شدند. اما هرکدام حداقل توسط یک عضو معرفی شده است.
سخنگوی شورای شهر درباره عارف و محسن هاشمی نیز ادامه میدهد: آقای عارف خودشان خواسته بودند که اسمشان نوشته نشود. با این حال یک نفر از اعضای شورا ایشان را پیشنهاد داده است. با توجه به صحبتی که امروز در صحن شورا مطرح شد قرار بر این شد که آقای محسن هاشمی هم از شورا خارج نشوند. به عبارتی این لیست ۲۶ نامزد عضو دارد.
محسن هاشمی: اگر فرد مطلوبی پیدا نشود و بار دیگر به من رجوع کردند، مخالفت نمیکنم
با این حال محسن هاشمی، در حاشیه جلسه شورای شهر تهران در جمع خبرنگاران گفت که اگر بار دیگر به او رجوع شود نه نمیگوید. هاشمی گفته: ریس شورای شهر در واکنش به اینکه یکی از گزینههای شهرداری تهران بوده، افزود: اجازه دهید، من در این رابطه صحبت نکنم چرا که موضوع جلسه امروز نبود. اما اگر خبرنگاران جداگانه بپرسند پاسخ میدهم. اما همه بداند که در شورای شهر تهران، برای اینکه عضوی از شورا خارج بشود حتما باید رای همه اعضای شورای شهر تهران برای خروج داشته باشد.
وی ادامه داد: در جلسه هم اندیشی امروز رای گیری استمزاجی و مخفیانه صورت گرفت مبنی بر اینکه من در شورا بمانم یا به شهرداری بروم. نتیجه محرمانه این رای گیری در اختیار من است و به این نتیجه رسیدم که اعضا علاقه زیادی دارند من در شورا بمانم. ریس شورا با بیان اینکه هرکس برای کاندیدا نشدن دلیلی دارد، ادامه داد: یکی مریض است، یکی هم مثل من اعضا علاقه ندارند شهردار شود، اما میتواند در شهر راه رود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا مایل است شهردار تهران شود یا خیر گفت: شهردار منتخب مستقیم شوراست. پس نمیتوان به طور قاطع گفت: مردم تهران میخواهند من شهردار شوم. مهم این است که انسجام شورا حفظ شود. وی افزود: نمیخواستم به خاطر نظر خودم اختلاف ایجاد کنم و طبیعت ما هاشمیها هم این نیست که اختلاف ایجاد کنیم. امیدوارم شورای شهر به گزینه مطلوب برسد و نیازی به حضور من نباشد، اما اگر فرد مطلوبی پیدا نشود و بار دیگر به من رجوع کردند، من مخالفت نمیکنم. تا سه بار میشود رجوع کرد؛ تاکنون دوبار رجوع کردند.
فقط حناچی و واعظ مهدوی توانمندند
یاشار سلطانی، روزنامه نگار در ارتباط با لیست شورای شهر به فرارو میگوید: من از فهرست شورای شهر فقط دو نفر را توانمند میدانم. وقتی که ما اعلام میکنیم شهرداری که تا کنون در اختیار اصولگرایان بوده، قرار است به صورت اصلاح طلبانه اداره شود، باید این تعریف را داشته باشیم که مدیریت شهری اصلاحطلبانه چیست. مدیریت شهری اصلاحطلبانه با مدیریت شهری اصولگرایانه قاعدتا فرق میکند. من جز دو نفر از این لیست مابقی را افراد توانمندی نمیدانم. هرکدام از این افراد اگر قرار است انتخاب شوند باید معاونینی قوی داشته باشند. این روزنامه نگار معتقد است پیروز حناچی و واعظ مهدوی از دیگر اعضای لیست قدرتر هستند.
این روزنامه نگار با اشاره به قرار گرفتن نام استانداران در لیست میگوید: بعضی از اعضای شورای شهر متوجه نیستند که شهرداری با استانداری متفاوت است. شهرداری یک دولت کوچک است. استانداران خیلی شهر و و مشکلات آن را نمیشناسند. آیا استاندار درباره ریز مشکلات شهری تخحصص دارد؟ شهرداری یک جای کاملا اجرایی است و در مقابل استانداری کار اجرایی نمیکند بلکه سیاستگذاری میکند.
سلطانی با اشاره به دیگر اعضای لیست میگوید: مثلا آقای حسینی مکارم، سرپرست کنونی شهرداری تهران یکی از گزینه هاست. من نمیدانم چه کسی او را معرفی کرده است. آقای مکارم در حوزه مالی میتواند فعالیت کند. در سطح پایینی هم کار کرده و فقط در دوره شهرداری آقای نجفی به معاونت رسید. او در مورد مسائل شهری مثل حمل و نقل یا خیلی مسائل دیگر چه میداند؟
اتفاقات در پشت پرده میافتد
او با اشاره به نامزدی دو عضو سابق شورای شهر نیز در لیست نامزدهای شورا میگوید: تندگویان و حقانی کسانی هستند که اتفاقا باید سال گذشته نامشان در لیست امید قرار میگرفت. اشتباه بزرگ دو سه نفری که لیست امید را بستند این بود که حقانی و تندگویان را در لیست نگذاشتند. آقای حقانی یک ربع قرن سابقه مدیریت دارد. اما شهردار باید یک مقدار جوان و چابک باشد. شهردار باید از صبح تا شب کار کند. آقای حقانی تجربه بسیار بالایی دارد و در دوره آقای کرباسچی هم قائم مقام بود. من برای تجربه ایشان هم احترام قائلم، اما ای کاش سن ایشان چند سال پایینتر بود.
یاشار سلطانی در پاسخ به این که «پیشبینیتان انتخاب چه کسی است؟» میگوید: متاسفانه بازی خیلی پشت پرده شده است. برخلاف آنکه اصلاح طلبان شورای شهر را در دست گرفته اند، چندپارچگی عجیب و غریبی در شورا دیده میشود که حتی سیستم اداری شورا هم گاهی دچار مشکل میشود.
تهران مدیریت میدانی میخواهد
محمد حقانی، که یکی از نامزدهای لیست امروز شوراست، نیز در گفت و گو با فرارو میگوید: دوستان لطف کردند اسم من را هم نوشته اند. اگر به مراحل بعدی راه پیدا کنم برنامه ام را خواهم داد و با توجه به تجارب ۳۰-۴۰ ساله گذشته، تلاشم را به کار خواهم گرفت. دولت اصلاحات در شهرداری بیشتر از سه سال فرصت ندارد. شکوفایی مورد نظر برای شهر با یک مدیریت میدانی حاصل میشود نه با یک مدیریت پشت میزی.
این عضو سابق شورای شهر ادامه میدهد: من اکثریت قریب نامزدهای لیست امروز شورای شهر را میشناسم. همه آنها افراد موثر و به درد بخوری هستند، اما بعضی از آنها هم با مسائل شهری و شهرداری بیگانه اند. در حالی که شهرداری یک نوع مدیریت میدانی نیاز دارد. همه افراد از مدیران سطح بالای کشور هستند. بعید هم میدانم که برنامهای که از سوی نامزدها ارائه میشود خیلی با هم متفاوت باشد.
حقانی با تاکید اینکه رویکرد شهردار آینده باید مبارزه با فساد باشد میگوید: همکارانم در شهرداری تهران قریب به یقین افراد درستی هستند. مطمئن باشید اگر از نیروهای خود شهرداری استفاده شود و آنها در مسئولیتهای مدیریتی قرار بگیرند این رویکرد عملی خواهد شد. نیروهای شهرداری هم مطلع هستند و هم تجربه دارند. اما متاسفانه در چندین سال اخیر کنار گذداشته شده بودند. مضاف بر این شهرداری باید منطبق با برنامههایی که در شورای شهر تصویب میشود حرکت کند. اگر قرار است تغییری به وجود آید باید به اطلاع و تصویب شورا برسد.