روایت خبرنگار آمریکایی از گزینههای چهارگانه ایران در صورت خروج آمریکا از برجام
وزیر خارجه ایران در جمع خبرنگاران آمریکایی چهار گزینه ایران در صورت خروج آمریکا از برجام را تشریح کرده است.
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران که به آمریکا سفر کرده در روزهای گذشته چندین مصاحبه و گفتوگو با خبرنگاران آمریکایی داشته و مواضع جمهوری اسلامی ایران درباره موضوعات مختلف از جمله توافق هستهای را تشریح کرده است.
به گزارش فارس یکی از این جلسات روز شنبه با حضور شماری از خبرنگاران رسانههای مهم آمریکایی برگزار شده و آنطور که حاضرین در این نشست میگویند، موضوعات مختلفی مورد بحث قرار گرفته است.
«نیک شیفرین»، خبرنگار سایت خبری «نیوزآور» در شناسه کاربریاش در توئیتر بخشهایی از اظهارات وزیر خارجه ایران که در نشست با ۱۲ خبرنگار مطرح شده را منتشر کرده است.
«شفرین» نوشته ظریف در موضوع برجام بار دیگر موضع ایران مبنی بر اینکه مذاکره مجددی در خصوص این توافق در کار نخواهد بود را تکرار کرد.
ظریف گفته است: «ما صداهای مختلفی در ایران داریم و هر کدام گزینههای مختلفی مطرح میکنند…تصمیم ما هر چه باشد، برای آمریکا خوشایند نخواهد بود. در این مورد اجماع وجود دارد.»
آقای ظریف در این نشست، چهار گزینهای که ایران در صورت خروج آمریکا از برجام پیش رو دارد را در جمع خبرنگاران مطرح کرده است.
گزینه اول، به نوشته خبرنگار آمریکایی چنین خواهد بود: «ماندن در توافق و همکاری با اروپاییها برای منزوی کردن آمریکاییها.»
شفرین میگوید ظریف این گزینه را تقریباً مردود دانسته است. طبق این روایت، وزیر خارجه ایران گفته است: «این [گزینه] بسیار بعید است. اینکه ایران از مزایای توافق برخوردار شود مهم است و ایران به هیچ وجه به صورت یکجانبه توافق را اجرا نخواهد کرد.»
گزینه دوم، رجوع به ساز و کارهای حل اختلاف، طبق مفاد مندرج در برجام است. در صورت رجوع به این گزینه، کمیسیون مشترک بازهای ۴۵ روزه برای بحث در خصوص موضوع خواهد داشت که این به طرفهای اروپایی فرصت میدهد برای قانع کردن آمریکا به ماندن در برجام تلاشی دوباره کنند. این روند احتمالاً موفقیتی نخواهد داشت و ایران بار دیگر غنیسازی را آغاز خواهد کرد.
گزینه سوم، این است که ایران بدون توجه به فرایندهای برجام فوراً برنامه هستهای خودش را آغاز کند. ظریف درباره این گزینه گفته است: «آمریکا به هیچ وجه نباید نگران این باشد که ایران اقدام به تولید سلاح هستهای کند، اما ما قاطعانه برنامه غنیسازی خودمان را پیش میبریم.»
درباره گزینه چهارم، ظریف بدون توضیح بیشتر گفته است: «برخیها هم حرفهایی درباره توسل به اقدامات شدیدتر میزنند.»
خبرنگار آمریکایی نوشته ظریف درباره این گزینه توضیح بیشتر نداده اما تحلیلگران مسائل ایران میگویند این گزینهها میتواند خروج ایران از معاهده انپیتی، غنیسازی بالای ۲۰ درصد، جلوگیری از دسترسیهای آژانس و اعلام ارتش آمریکا به عنوان سازمان تروریستی را شامل شود.
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهوری آمریکا قرار است روز ۱۲ ماه می (۲۲ اردیبهشت) تصمیم خود را درباره برجام اعلام کند. وی در بیانیهای در دیماه به کنگره آمریکا و کشورهای اروپاپپ ضربالاجل داد تا ۱۲۰ روز آینده توافق هستهای را مطابق میل او اصلاح کنند، وگرنه او آمریکا را از توافق خارج خواهد کرد.