روایت مقاومت در سر پل ذهاب در طرح تحقیقاتی «سالها پس از جنگ»
به گزارش بازتاب به نقل از روابط عمومیپژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، مینوسلیمیکارشناس و مجری این طرح، دوران دفاع مقدس را یکی از مهمترین برهههای تاریخی و هویت ساز ایران دانست و گفت: این دوران به دلیل ماهیت، اهداف و ابعادش پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی غیرقابل پیشبینی در جامعه ایران برجای گذاشته است.
وی با بیان اینکه روایت کردن این دوران خواه با قلم یا با دوربین، برای روح روایتگر و مخاطب چالش بزرگی است افزود: تلاش نویسندگان دوران دفاع مقدس توصیف آن شرایط برای مخاطب است، شرایطی که دیدهاند و یا موقعیتهایی که با ذهن خلاق خود میسازند.
او اظهار داشت: اما روایتگری که پشت دوربین ایستاده روایت گری زنده است به نحوی که او موقعیت ویژه ای را تفسیر و توصیف میکند و برشی از حقیقت خاموش را نشان میدهد.
این پژوهشگر با اشاره به اینکه روایت این عکسها این امکان را به محقق میدهد تا به شکل جامعی به جهان تجربیات دیگر انسانها دست یابد تصریح کرد :این پژوهش در تلاش است که به تهیه مجموعه عکس و تفسیر آنها با عنوان سالها پس از جنگ بپردازد.
وی هدف این پژوهش را به تصویر کشیدن سالهای پس از جنگ و تغییرات آن در شهرستانهای سرپل زهاب و قصرشیرین اعلام کرد و گفت: تغییراتی که بر زندگی اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و خانوادگی مردمان این مناطق تاثیر برجسته ای گذاشته اند و جـزء پـردوام تـرین پدیدهها هستند و خاطرات استواری را در ذهن کسانی که که آنها را تجربه میکنند، باقی گذاشته اند.
این پژوهشگر با بیان این مطلب که برای پژوهش خود از روش عکاسی و مستند سازی بهره برده است اعلام کرد که در حال حاضر این پژوهش در مراحل نهایی خود به سر میبرد .
میراث دفاع و استقلال
علیرضا حسن زاده رییس پژوهشکده مردم شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری نیز در ارتباط با این طرح پژوهشی گفت: یکی از موضوعات مهم مورد مطالعه در پژوهشکده مردم شناسی موضوعی است که ما آن را با عنوان میراث دفاع و استقلال باز میشناسیم و شهادت و جانفشانیهای مردم ایران را در دفاع از سرزمین خود در بر دارد.
او افزود : دفاع مقدس نیز یکی از این دورههای مهم در دفاع از سرزمین و استقلال کشور است که در آنها مردم و اقوام ایران در برابر متجاوزان ایستادند و سرزمین خود را از تعدی و تجاوز دشمنان ایران حفظ کردند.
وی گفت :از این رو میتوان به ابعاد هویتی و فرهنگی این بخش از تاریخ معاصر ایران که آکنده از شهامتها و شهادتهای جوانان شجاع ایرانی است از منظر مردم شناسی پرداخت.
رییس پژوهشکده مردم شناسی یکی از فعالیتهای اساسی و راهبردی این پژوهشکده را شناخت وقایع مهم و هویت بخش در جامعه دانست و اظهار داشت: شناخت تاثیرات میراث جنگ تحمیلی با عنوان یکی از عناصر هویت بخش جامعه ما را در برنامه ریزهای راهبردی کشور در تمامیبخشها (فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی) یاری خواهد رساند.
کمک به برنامه ریزان مناطق جنگ زده
نازی موسوی مدیر گروه مردم شناسی اجتماعی نیز در این مورد گفت: نتایج این پژوهش میتواند برنامه ریزان مناطق جنگ زده را در برنامه ریزی در مورد مهاجران جنگ زده، اثرات زیست محیطی، فرهنگی، اجتماعی و حل مشکلات وسیع اجتماعی و اقتصادی، مشکلات توانبخشی، آشفتگیهای جمعیتی و نزول سطح و کیفییت زندگی به سبب کمبودهای فراوان ناشی از جنگ، یاری رساند.
به گفته وی، این مناطق در حال حاضر در مسیر رشد و توسعه یافتگی قرار گرفته اند..
یکی از برنامههای پژوهشکده مردم شناسی، مطالعه و پژوهش به لحاظ اهمیت موضوع برای کشور و پژوهش در مورد دوران دفاع مقدس است. این طرح میتواند به عنوان مطالعه ای بنیادی و جزیی از سند برنامه استراتژیک و طرح جامع توسعه پایدار در مطالعات انسان شناسی و جزیی از برنامههای تخصصی و کاربردی دانش انسانی و مردم شناختی پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مطرح شود.