تهدیدات ترامپ چگونه مانع سرمایهگذاری در ایران میشود؟
بسیاری از شرکتهای بین المللی نفت همزمان با تهدیدات ترامپ برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران، برای سرمایهگذاری در این کشور دچار تردید شدهاند.
به گزارش فرارو به نقل از والستریتژورنال، قرار بود صنعت نفت و گاز ایران پس از امضای توافق هستهای، ارتقا یابد، اما در مقابل، بخش انرژی ایران در حال ضعیف شدن است.
همزمان با تهدیدات ترامپ برای پاره کردن برجام، شرکتهای بین المللی نفت به حاشیه رفتهاند. مقامات ایران پیشبینی کردند که برجام باعث سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد دلاری خارجی در نفت و گاز ایران خواهد شد، اما به گفته همایون فلکشاهی، تحلیلگر مسائل ایران در شرکت مشاوره نفتی وود ماکنزی، در خلال دو سال گذشته فقط ۱.۳ میلیارد دلار، عمدتا از چین، در بخش نفت و گاز ایران تزریق شده است.
بر اساس آمار آژانس انرژی بین المللی، ظرفیت صادرات نفت ایران پس از افزایش اولیه، در سطح فروش روزانه ۳.۸۵ بشکه در روز متوقف شده است. این میزان، بسیار کمتر میزانی بود که مقامات ایران پیشبینی میکردند.
درتهران کنفرانسی برگزار میشود که پتانسیل انرژی کشور را نشان دهد. شرکت نفتی بیپی (BP PLC) بریتانیا، شرکت انرژی فرانسوی ایدیاف گروپ (EDF Group) و شرکت آلمانی وینترشال ایجی (Wintershall AG) نمایندگانی به این کنفرانس اعزام کردند.
والستریتژورنال به نقل از افراد آگاه مدعی شد که این شرکتها، به دلیل بازگشت احتمالی تحریمهای آمریکا درباره سرمایهگزاری در ایران مردد هستند.
یک مدیر ایتالیایی که شرکتش برای سالها برای امضای یک توافق نفتی با ایران تلاش کرده، تهدیدات ترامپ را «افسردهکننده» دانست.
وینرشال نیز اعلام کرده که «به دقت تحولات» در ایران را دنبال میکند و از همه قوانین پیروی خواهد کرد.
ایران دارای چهارمین ذخایر بزرگ نفتی و بیشترین ذخایر گازی در جهان است.
بنا به گزارش والستریتژورنال، مقامات ایران گفتهاند که ورود سرمایهگذاری خارجی آهستهتر از آنچه آنها پیشبینی میکردهاند، بوده است و آمریکا را به خاطر ایجاد ترس و ابهام در نزد سرمایهگذاران، سرزنش میکنند.
بیژن زنگنه، وزیر نفت، در مصاحبهای گفت: «من راضی نیستم. اما ما تلاش میکنیم و من خوشبین هستم.»
صندوق بین المللی پول با اشاره به ابهام در برجام و تولید ثابت نفت، پیشبینی کرده که در سال جاری میلادی رشد اقتصادی ایران از ۶.۶ درصد سال گذشته به ۴.۲ درصد کاهش پیدا کند.
زنگنه گفته او توقع دارد که در هفتههای آینده با شرکتهای نفتی خارجی قراردادهایی امضا کند. رسانههای دولتی روسیه گزارش دادند که شرکتهای نفتی روسیه در حال برنامهریزی برای سرمایهگذاری در ایران هستند. برخی از شرکتهای غربی، مانند بیکر هیوز جیای (Baker Hughes GE) به امضای توافق با ایران چشم دوختهاند. این شرکت تلاش میکند تا برای تامین تجهیزات و خدمات برای شرکت توتال در پروژه گاز ایران، از نیروهای غیرآمریکایی استفاده کند.
سخنگوی بیکر هیوز گفت: «درگیری تجاری (بیکر هیوز) در ایران به آن فعالیتها محدود است. فعالیتهایی که با سیاستها، مجوزها و قوانین دولت آمریکا سازگار است.»
آمریکا هنوز همه تعاملات دلاری با ایران را منع کرده و در نتیجه، وضعیت را پیچیده کرده است، زیرا خریدوفروش نفت با دلار صورت میگیرد. بانکهای بزرگ از تامین مالی توافقات با ایران، سر باز میزنند.
این وبگاه به نقل از افراد آشنا با موضوع مدعی شد که توتال برای انتقال پول به پروژهاش در ایران، مجبور بود تا گروهی از بانکهای کوچک و کمترشناختهشده چینی، فرانسوی و ایتالیا را به کار گیرد.
توتال گفته پروژه گازیاش «طبق برنامه پیشرفت میکند» و استفاده از بانکهای کوچک، با تمام قوانین سازگار است.