تب خرید ارز نسبتا فروکش کرد/فروش ارز در بازار رونق گرفت
اگرچه تب خرید دلار به منظور سرمایهگذاری اندکی فروکش کرده است، اما هنوز هم حباب دلار تخلیه نشده و به نظر میرسد که باید چند روزی را زمان داشت تا بتوان قیمت را به حد منطقی خود رساند. بازار عرضه و تقاضای دلار، از دو روز گذشته و با اظهارنظرهای مداوم رئیس کل بانک مرکزی و مسئولان دولتی و مجلس، با کاهش تقاضا نسبت به اوج معاملات ارز در هفتههای گذشته رسیده است. خلوتی چهارراه استانبول هم به خوبی این موضوع را تائید میکند.
در واقع، با ورود بانک مرکزی به تنظیم بازار ارز، بالاخره خط مشی بازار از سوی سیاستگذار ارزی کشور مشخص شد و البته اعلام پی در پی کاهش قیمت در روزهای آتی و مکفی بودن ذخایر ارزی کشور برای ورود به بازار، تا حدود زیادی اطمینان برای سودآوری سرمایهگذاری را از دلالان و سرمایهگذاران بیتجربه و خرد گرفته است که دلار طی روزهای آ ینده، باز هم گران میشود.
اکنون بسیاری از افرادی که در هفتههای گذشته در بازار ارز سرمایهگذاری کلان کردهاند، تنها به رصد دورادور بازار بسنده کرده و روند تحولات را بررسی میکنند؛ به همین دلیل هم اکنون بازار ارز در هالهای از ابهام فرو رفته تا بتواند در مورد آینده آن تصمیم بگیرد؛ البته این رویکرد کاملا در مورد سرمایهگذاران خرد برعکس است؛ یعنی درست همان افرادی که برای خرید ارز، به صورت هیجانی و به امید افزایش قیمت روانه بازار شده و سرمایههای خرد خود را در این راه وارد کردهاند؛ رفتاری کاملا متفاوت دارند.
به همین دلیل، آنها از ترس کاهش بیشتر قیمت که اتفاقا حتما هم رخ خواهد داد، وارد بازار شده و اقدام به فروش ارزهای خریداری شده خود میکنند؛ بنابراین طبیعی است که در روزهای آینده، این عملکرد به افزایش عرضه خریداران قبلی در بازار هم منجر شود؛ چراکه نااطمینانی از آینده قیمت، بسیاری از خریداران را نسبت به فروش ارزهای خریداری شده به عنوان سرمایهگذاری، ترغیب کرده و شرایط را به نحوی پیش میبرد که روانه بازار شده و ارز را بفروشند؛ بنابراین باید انتظار داشت که به واسطه جو روانی و افزایش عرضه در بازار، قیمت کاهش یابد.
گزارش میدانی مهر از برخی صرافیها حکایت از آن دارد که اکنون بسیاری از صرافان شروع به خرید دلار کردهاند و البته با قیمت بسیار پایینتری نسبت به نرخ فروش آن، آمادگی خود را برای خرید ارز از مردم اعلام میکنند؛ بنابراین اکنون تابلوی برخی صرافیها که طی روزهای اخیر با چراغ خاموش، پشت ویترین خودنمایی میکرد؛ اکنون روشن شده و قیمت خرید ارز را اعلام میکند؛ اما هنوز قیمت فروش، عددی را نمایش نمیدهد.
یکی از صرافان گفت: روند کاهش قیمت در بازار آغاز شده و حتی اگر مقاومتهایی در بازار برای جلوگیری از کاهش آن وجود داشته باشد؛ بالاخره طی روزهای آینده شکسته خواهد شد؛ چراکه بانک مرکزی عرضه ارز را در بازار بالا برده و اکنون ۲۵۰ صرافی، به گفته مقامات دولتی ارز میفروشند.
وی میافزاید: مردم عادی که خریدهای ۳ تا ۷ هزار دلاری طی روزهای گذشته داشته اند، اکنون بیشتر از سایران وارد بازار شده و میخواهند ارزش سرمایههای خود را حفظ کرده و دلارهای خود را با علم به اینکه طی روزهای آینده، قیمت کاهش خواهد یافت، به بازار عرضه میکنند؛ بنابراین همین امر، قیمت را کاهش میدهد؛ چراکه عرضه در بازار زیاد است و البته به لحاظ روانی هم، سرمایهگذاران خرد را برای فروش دلارهای خود از ترس کاهش قیمت، تهییج میکند.
به هرحال اکنون در بازار کف و سقف قیمتی دلار هنوز مشخص نیست و همین امر، ابهام را در مورد نگهداری منابع ارزی خرد، نزد مردم بیشتر کرده و بر همین اساس باز هم سرمایهگذاران خرد ضرر کرده و از رفتار هیجانی خود متضرر میشوند؛ بنابراین ممکن است این بار هم، همان سپرده گذاران موسسات غیرمجازی که فرشاد حیدری، معاون نظارتی بانک مرکزی آنها را یکی از عوامل افزایش نرخ دلار در بازار میداند؛ باز هم ضرر کرده اند.
او اعلام کرده بود که تزریق خطوط اعتباری بانک مرکزی به سپرده گذاران موسسات اعتباری غیرمجاز، منجر به این شده تا این نقدینگی وارد بازار ارز شود و جو بازار را به هم بریزد؛ اما اکنون همان سپرده گذاران باز هم از ناحیه سرمایهگذاریهای هیجانی ضرر خواهند کرد.