وعده پایان «شادی» دلار
دلار آنقدر در حدود سه ماه اخیر جولان داد و رکورد زد تا اینکه خود را به کانال ۴۵۰۰ تومان رساند. رئیس کل بانک مرکزی که بارها وعده تعدیل قیمتها را داده بود این بار میگوید شادی گرانی دلار به زودی تمام می شود.
جریان افزایش قیمت دلار در چند ماه اخیر اتفاق تازهای نیست و این روزها شاید بیش از آن که متضرران گرانی این ارز پرحاشیه انتظار ارزان شدن آن را داشته باشند، خواسته خود را بر گران نشدن بیش از نرخهای موجود قرار دادهاند.
گرچه نوسان بازار و افزایش قیمت دلار در فاصله بین آبان تا پایان دیماه در هر سال تا حدی طبیعی شده و بنابه دلایلی همچون تقاضای فصلی، کاهش عرضه ارز پتروشیمیها و یا تسویه حسابهای خارجی رخ می دهد، ولی برای سال جاری روال به گونهای متفاوت بود. جریان رشد قیمت دلار از شهریور ماه شروع شد و از کانال ۳۸۰۰ حرکت کرد و در نیمه مهرماه خود را به ۴۰۰۰ تومان رساند، این زمانی بود که ظاهرا دلار در بازار ارز ایران کانال ۴۰۰۰ تومان و قیمتهای رنج ۳۰۰۰ تومان را برای همیشه ترک کرد و وارد کانال ۵۰۰۰ تومان شد. این موضوعی است که روال قیمتهای اخیر نرخهای تا ۴۵۰۰ تومان بازار و البته اظهارات سیاستگذار ارزی آن را به گونهای تائید میکند.
قیمت دلار در دو هفته اخیر به ۴۴۰۰ تومان رسید و تا آخر هفتهای که سپری شد حتی تا ۴۴۹۰ تومان هم قیمت خورد. این نرخ نشان میدهد که قیمت این ارز در پنج ماه اخیر یعنی از شهریور تا پایان دی ماه تا ۷۰۰ تومان و در کمتر از چهار ماه گذشته تا ۵۰۰ تومان گران شده است. این نوسان قابل ملاحظه ارزی همانقدر که برای بخشی از فعالان اقتصادی به ویژه واردکنندگان و در نهایت مصرف کنندگان داخلی با ضرر نسبت به قبل همراه است، رانت موجود در آن برای برخی گروهها بسیارهم خوشایند است؛ از صادرکنندگان گرفته تا دلالان و فعالان بازار ارز و البته افراد سوجویی که در میان نوسان بازار به هر طریقی خود نیز بر اوضاع نا آرام آن افزودهاند.
رئیس کل بانک مرکزی در تازهترین موضع گیری خود در قبال جریان بازار و آشفتگیهای آن، از پایان این شادی در دو ماه پایانی سال سخن گفته و خوشحالان این اوضاع را خوشحالتر از ترامپ-رئیس جمهور آمریکا- دانسته است. سیف عنوان کرده که “با کمال تعجب بعضی افراد به محض مشاهده تغییرات در قیمت ارز شتابزده تر از دلالها و سوداگران نسبت به بزرگنمایی آن اقدام میکنند به طوری که این واکنش کمتر از خوشحالی ترامپ نیست. ”
رئیس کل بانک مرکزی در عین حال که از افرادی که از نوسان و ناآرامی بازار ارز حس خوشایندی دارند گله کرده گفته که این شادیها طولانی نبوده و بر اساس روند هر ساله نرخ ارز در ماههای بهمن و اسفند با کاهش قیمت مواجه میشود.
به هر صورت اگر قرار باشد روند رشد قیمت دلار به زودی تمام و قیمتها تعدیل شود، موضوع مشخص آن است که اقتصاد ایران در چند ماه اخیر بی تاثیر از نوسانات بازار ارز و رشد قیمتی ۷۰۰ تومانی و در اهم آن بی ثباتی جریان ارزی نبوده است. گرچه در این مدت بارها مسئولان دولتی از عدم تمایل خود برای دلار بالای ۴۰۰۰ تومان و یا رئیس کل بانک مرکزی از غیر منطقی بودن دلار ۴۲۰۰ تومانی و تعدیل آن سخن گفتند، ولی در هر حال اکنون دلار در آستانه پشت سرگذاشتن کانال ۴۵۰۰ تومان است و فعالان اقتصای باید با وعده پایان شادی دلار گران این روزها را نیز سپری کنند.