امکان مناظره حسن روحانی و ابراهیم رئیسی

    کد خبر :16426
در این میان قطعا برگزاری مناظره میان رئیسی و روحانی به شفاف سازی سیاسی کمک بسیاری می کند و اجازه می دهد مردم با دیدگاه های این دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری به صورت مفصل تر آشنا شوند. اما همانطور که در ابتدا اشاره کردم احتمال اینکه چنین مناظره ای انجام شود بسیار کم است.
بعد از اینکه ابراهیم رئیسی در مناظره دوم نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری مسئله مناظره حسن روحانی با محمود احمدی نژاد را مطرح کرد، در فضای مجازی پیشنهادها و ایده‌های مختلفی مطرح شد اما شاید کمتر کسی انتظار داشت که رئیس جمهور اعلام کند که حاضر است ابراهیم رئیسی مناظره کند و او این پیشنهاد را در مناظره سوم در مقابل دوریین مطرح کرد.

در مناظره دوم نامزدهای انتخابات که از رسانه ملی به صورت زنده پخش می‌شد ابراهیم رئیسی پیشنهاد کرد تا حسن روحانی با رئیس دولت های نهم و دهم مناظره کند و سنگ های خودشان را وا بکنند. بعد از آن حسام الدین آشنا نیز به این پیشنهاد واکنش نشان داد در توییتر خود نوشت: بهتر است که آقای رئیسی خودشان با احمدی نژاد مناظره کنند تا معلوم شود دولت کار و کرامت تا چه حد با دولت های نهم و دهم دارد.

بعد از این ماجرا رسانه های حامی رئیسی در یک اقدام مشترک تلاش کردند افکار عمومی را به سمتی ببرند که پیشنهاد رئیسی بسیار مفید بوده و روحانی حاضر نیست تن به این پیشنهاد بدهد. اما در آخرین مناظره، شرایط تغییر کرد و توپ در زمین رئیسی قرار گرفت.

بعد از این ماجرا حمید ابوطالبی هم ادامه داستان را گرفت و در توییتر خود نوشت: «پیشنهاد مناظره رو در روی دکترروحانی به آقای رییسی، یک مطالبه مردمی است؛ امیدواریم با پاسخ مثبت ایشان مواجه گردد: موضوع مناظره اول: برجام وتحریم.» علاوه بر ابوطالبی، رئیس ستاد روحانی هم موضع رسمی رئیس جمهور را اعلام کرد و گفت: آقای روحانی از این مناظره استقبال می کند و امیدواریم آقای رئیسی موافقت کنند.

بعد از این ماجراها روز گذشته نماینده ابراهیم رئیسی در نامه‌ای به رئیس صدا و سیما و رئیس کمیسیون نظارت بر تبلیغات انتخابات درخواست مناظره را مطرح کرد و نوشت: با توجه به برگزاری مناظره سوم و عدم پاسخگویی به سؤالات و مطالبات واقعی مردم عزیز و طرح مطالب خلاف واقع در این مناظره، از کمیسیون نظارت بر تبلیغات انتخابات و رسانه ملی درخواست داریم مناظره‌ای با حضور جناب آقای سیدابراهیم رئیسی و جناب آقای حسن روحانی برگزار شود تا در فضای شفاف صریح و بدون واسطه مباحث لازم طرح و امکان شناخت تصمیم‌گیری را برای مردم عزیز ایران فراهم کند تا تأثیر بسزایی در فرایند آشنایی بیش از پیش ملت ایران با آرا و نظرات نامزدهای ریاست جمهوری داشته باشد تا با شناخت دقیق‌تری بتوانند آرای خود را به صندوق‌های رأی بیندازند و فضاسازی‌ها، تهمت‌ها و تخریب‌های غیراخلاقی صورت گرفته را در افکار عمومی جبران کند.

اما این نامه سریعا با واکنش حمید ابوطالبی مواجه شد و او در حساب توییتری خود خطاب به مردم نوشت: عالی‌است، ولی این نامه عدم انجام مناظره است؛ زیرا صداوسیما آن را ناقض اصل بیطرفی می‌داند. پیشنهاد دکترروحانی مناظره درحضور رسانه‌ها بود.

با همه این تفاسیر اما تحلیلگران مسائل سیاسی برگزاری این مناظره را بعید می‌دانند.

این مناظره به شفاف سازی سیاسی کمک می کند

در همین خصوص صادق جوادی حصار تحلیلگر مسائل سیاسی در گفت‌گو با فرارو عنوان کرد: گمان نمی کنم در زمان باقی مانده تا پایان زمان قانونی تبلیغات ریاست جمهوری شرایط به گونه ای باشد که امکان مناظره میان روحانی و رئیسی وجود داشته باشد. به خصوص مناظره ای که از طریق صدا و سیما انجام شود و در این رسانه پخش شود.

وی ادامه داد: با این حال اگر چنینی برنامه ای برگزار شود، آقای رئیسی با توجه به اینکه اکثریت تیم اقتصادی دولت‌های قبل در ستاد ایشان حضور دارند باید از عملکرد دولت محمود احمدی نژاد دفاع کند و این کار بسیار بزرگی است. زیرا بالاخره یک نفر پیدا شده که از عملکرد دولت های نهم و دهم دفاع کند.

این فعال سیاسی افزود: در این میان قطعا برگزاری مناظره میان رئیسی و روحانی به شفاف سازی سیاسی کمک بسیاری می کند و اجازه می دهد مردم با دیدگاه های این دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری به صورت مفصل تر آشنا شوند. اما همانطور که در ابتدا اشاره کردم احتمال اینکه چنین مناظره ای انجام شود بسیار کم است.

عضو حزب اعتماد ملی تاکید کرد: هرچند سه مناظره اخیر نشان داده است که دست بالا را آقای روحانی دارد و همیشه با تمام قوا و آمادگی و اطلاعات کافی در مناظره حضور پیدا کرده است اما با اینحال نمی توان به صورت قطعی پیروز این مناظره را تعیین کرد. زیرا در چنین مناظره هایی لازم است نامزدهای انتخاباتی با سند و مدارک معتبر انتقادهای خود را مطرح کنند.

وی ادامه داد: به عنوان مثال اگر آقای رئیسی ادعا می کنند که از نزدیکان رئیس جمهور درگیر فساد مالی است باید مدارک آن را در مناظره ارائه دهد. مردم به صرف اینکه یکی از نامزدها چنینی موضوعی را عنوان کرده است، باور نمی کنند. این موضوع برای آقای روحانی هم صدق می کند. بنابراین اگر هرکدام این دو نامزد مدارک و اسناد معتبرتری در خصوص ادعاهای خود ارائه کنند، می توانند پیروز مناظره باشند.

این روزنامه نگار اصلاح طلب اظهار کرد: به نظر من وقتی آقای جهانگیری یا آقایان زنگنه و طیب نیا و آخوندی موضوع تعویض ثروت با کاندیدای دیگر را مطرح می کنند، بلوف نمی زنند و نامزدها انتخاباتی هم به خوبی می دانند که این حرف ها از سوی دولتی ها به هیچ عنوان بلوف نیست. زیرا بار حقوقی دارد و وکیل نامزد انتخاباتی که در طرف دیگر این موضوع قرار دارد، می تواند در خواست انجام این کار را بدهد.

جوادی حصار در پایان گفت: علاوه بر این وقتی وزرای دولت عنوان می کنند که حاضر به مناظره با کاندیداها یا نمایندگان آنها هستند، به این معنی است که چیزی برای پنهان کردن ندارند و آنقدر عملکرد مناسب و شفافی طی 4سال گذشته داشته اند که حاضر هستند خودشان را به چالش بکشند. این را مردم هم متوجه می شوند و تاثیر بسیار مفیدی بر افکار عمومی دارد.

پیشنهاد مناظره جنگ روانی است

همچنین ناصر ایمانی فعال سیاسی اصولگرا در گفت‌وگو با فرارو ضمن بیان این نکته که این مناظره عملی نیست گفت: به نظر من طرح مسئله مناظره میان آقایان روحانی و رئیسی بیشتر حالت تعارفی و جنگ روانی دارد. زیرا نه تنها صدا و سیما در زمان باقی مانده آن را پوشش نخواهد داد بلکه فایده خاص هم ندارد. ما برای همین مناظره ها هم باید ابراز تاسف کنیم و با توجه به سه مناظره قبل قطعا مناظره دو نفره روحانی و رئیسی به روشنگری و آگاهی مردم کمکی نخواهد کرد.

وی اظهار کرد: شما اگر به مبدا این پیشنهاد توجه کنید هم متوجه می شوید که به قصد شفاف سازی و روشنگری انجام نمی شود. ماجرا از آنجایی آغاز شد که آقای رئیسی از اینکه دولتی‌ها هر مسئله ای را بر گردن دولت قبل می انداختند گلایه کرد و برای پایان دادن به آن موضوع مناظره آقایان روحانی و احمدی نژاد را مطرح کردند. آقای روحانی هم از فرصت استفاده کرد و گفت با توجه به اینکه اعضای تیم اقتصادی دولت در ستاد آقای رئیسی هستند با ایشان مناظره می کنند. همین مسئله نشان می دهد که آقای روحانی قصد ندارد یک مناظره در راستای شفاف سازی برنامه های و دیدگاه ها داشته باشد و قرار است ما هم شاهد ادامه بی اخلاقی از سوی کاندیداها در این مناظره باشیم.

او تاکید کرد: شاید در دو مناظره اول بی اخلاقی از سوی کاندیداهای رقیب دولت انجام شد اما در مناظره سوم دولتی ها خیلی بیشتر از خجالت آنها درآمدند.

ایمانی افزود: سوالی که مطرح می شود این است که اگر کسی در قبال ما بی اخلاقی کند آیا ما هم باید آن را با بی اخلاقی پاسخ دهیم؟ برفرض که کاندیداهای رقیب اخلاق را رعایت نکردند ولی آیا فرد دوم کشور هم باید همانگونه پاسخ دهد؟ البته رفتار کاندیداهای رقیب دولت هم باعث تاسف است اما به نظر من خیلی فرق بین رئیس جمهور و شهردار تهران وجود دارد و روحانی باید شان رئیس جمهور را حفظ می کرد.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید