دیپلماسی آقای ژنرال/رایزنیهای فرمانده ارتش پاکستان در تهران
تحلیلگران سیاسی پاکستان، سفر فرمانده ارتش پاکستان به تهران را بیانگر اراده این کشور و جمهوری اسلامی ایران برای تقویت همکاریهای نظامی و امنیتی و نشانی از دیپلماسی خاموش ژنرال باجوا می دانند.
ژنرال قمر جاوید باجوا فرمانده ارتش پاکستان روز یکشنبه در راس هیاتی نظامی در سفر سه روزه وارد تهران شد .
اگرچه هیچ بیانیه ای رسمی از سوی ارتش پاکستان در خصوص اهداف این سفر اعلام نشد، اما وقتی این سفر همزمان بااعلام سیاست رئیس جمهوری آمریکا در قبال ایران و پاکستان، صورت می گیرد، حائز اهمیت بوده و موید این نکته است که دو کشور همسایه بر اساس آخرین تحولات منطقه ای در پی گسترش روابط فیمابین هستند.
تا کنون دیدارهایی بین مقامات دو کشور صورت گرفته است که تنها چهار دیدار رسمی فیمابین در سطح رسانه منعکس شده است.
سفر فرمانده نیروی زمینی ارتش پاکستان که در اصل فرمانده ارتش این کشور محسوب می شود، به تهران، بیانگر اراده این کشور و جمهوری اسلامی ایران برای تقویت همکاریهای نظامی و امنیتی است.
ژنرال «قمر جاوید باجوا» در دیدار با فرماندهان نظامی و شماری از مقامات عالی رتبه سیاسی جمهوری اسلامی ایران در تهران، راهکارهای توسعه همکاری های نظامی دوجانبه را بررسی می کند. جمهوری اسلامی ایران و پاکستان در مورد مسایل مهم منطقه ای و همچنین مرزهای مشترک با هم همکاری های امنیتی و نظامی دارند.
به گزارش ایرنا :مرزهای طولانی میان دوکشور برضرورت همکاری های امنیتی برای تامین امنیت مرزهای مشترک می افزاید، اما در سالهای اخیر به دلیل ظهور و حضور گروه های تروریستی که در خاک جمهوری اسلامی ایران اقدام به حملات تروریستی می کنند امنیت مرزهای مشترک را به مخاطره انداخته اند.
کشتار، آدم ربایی، قاچاق انسان و مواد مخدر از جمله برنامه های گروه های تروریستی در مرزهای مشترک پاکستان و ایران است که بعد از حمله تروریستی در خاک ایران به خاک پاکستان می گریزند.
جمهوری اسلامی ایران بارها در مورد پیامدهای مماشات نیروهای مرزبانی پاکستان با گروههای تروریستی هشدار داده است؛ از این رو سفر فرمانده نیروی زمینی ارتش پاکستان به تهران می تواند امیدواری به همکاری بیشتر امنیتی و نظامی برای تقویت امنیت مرزهای مشترک دو کشور را افزایش دهد.
اگر دیپلماسی ژنرال باجوا را با ژنرال راحیل شریف فرمانده سابق نیروی زمینی مقایسه کنیم تفاوتهایی در آن مشاهده می کنیم و آن اقداماتی است که وی بدور از رسانه انجام می دهد.
بر اساس نگاه و نظر کارشناسان سیاسی پاکستان، ژنرال راحیل شریف تمامی سفرهایش به خارج از کشور یا ایالت ها و مناطق مختلف با انعکاس وسیعی در مطبوعات و رسانه های همگانی و یا در شبکه های مجازی انتشار می یافت اما به نظر می رسد ژنرال باجوا سعی می کند دیدارها و اقدامات خود را بدور از هیاهو انجام دهد .
سفر ژنرال قمر جاوید باجوا به جمهوری اسلامی ایران پس از گذشت چند هفته از سفرش به عربستان صورت گرفته است، این در حالی است که هدف اصلی این سفرها هنوز اعلام نشده است.
گذشته از اهدافی که ژنرال باجوا در سفرهایش به ایران و عربستان در مدت زمان کوتاهی آن را دنبال می کند، ایجاد توازن در این سفرها نه تنها برای سیاستمداران بلکه برای ژنرال ها نیز مشکل به نظر می رسد.
ژنرال ‘طلعت مسعود’ روز سه شنبه در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا از سفر فرمانده ارتش پاکستان به ایران به عنوان گام مهم و مثبت در توسعه مناسبات تهران و اسلام آباد یاد کرد و گفت: این سفر می تواند به عنوان آغازگر فصل جدید همکاری دو کشور همسایه تلقی شود.
وی گفت:’به اعتقاد من، این سفر در روابط دو کشور بسیار مهم است و به دلیل اینکه از نخستین سفرهای فرمانده جدید ارتش پاکستان به دیگر کشورهاست، بیانگر آن است که اسلام آباد می خواهد روابط قوی تری با ایران در همه بخش ها به ویژه دفاعی برقرار کند.’
طلعت مسعود تصریح کرد که ایران و پاکستان با بیش از 900 کیلومتر مرز مشترک، باید بیش از گذشته در خصوص مدیریت و نظارت مرزها همکاری کرده و تحقق این مهم به گسترش تبادلات و تعامل دوجانبه نیاز دارد.
این تحلیلگر ارشد پاکستانی در ادامه گفت و گوی خود با ایرنا گفت:’ایران و پاکستان از تروریسم و قاچاقچیان مواد مخدر آسیب های فراوان دیده و دچار مشکل شده اند، لذا این سفر و دیدارهای فرمانده ارتش پاکستان با مقامات ایرانی، گام مثبتی است که برای بهبود همکاری بیشتر دو طرف برای مدیریت مرزها را به همراه دارد.’
دیپلمات بازنشسته پاکستانی نیز در خصوص این خبر به ایرنا گفت:در سفر ژنرال باجوا به تهران به طور حتم با مقامات تهران در خصوص امنیت مرزها و مبارزه با تروریسم و همکاری دو جانبه در این زمینه ها تبادل نظر می شود.
خالد محمود تصریح کرد:این سفر می تواند به عنوان گامی مهم و اساسی در نزدیک شدن هر چه بیشتر دو کشور و افزایش تعاملات دو کشور تلقی شود.
مدیر موسسه مطالعاتی اندیشه سازان نور نیز در خصوص ضرورت های تامین امنیت برای دو کشور همسایه گفت:در تحقق این هدف مهم نباید تنها به معانی کلاسیک امنیت توجه کرد، لذا باید به دیگر وجه های تامین امنیت پایدار نظیر اقتصاد و فرهنگی نیز توجه جدی کرد.
سعدالله زارعی گفت:دو کشور چاره ای جز افزایش و گسترش تبادلات تجاری ندارند و افزایش سطح مبادلات تجاری ایران و پاکستان در یک بازه زمانی 10 ساله و در یک برنامه عملیاتی تا مرز 20 میلیارد دلار قابل تحقق است.