دانایی فر: دولت عراق،اطلاعات ما درباره داعش را باور نمی کرد
حسن داناییفر، سفیر پیشین تهران در بغداد گفت وگویی انجام داده است.
بخشی از این گفت وگو را می خوانید:
چرا زمان حمله داعش به ایزدیها و سنجار و کردها، دولت عراق نقشی ایفا نکرد؟
احتمالا اطلاعاتی که در اختیار شما قرار دارد و به آن اشاره کردید، از نظر زمانبندی با حوادث آن زمان انطباق ندارد. اگر با دقت حوادث آن دوره را بررسی کنیم، میبینیم تا زمانی که داعش به سمت اربیل حمله نکرده بود، پیشمرگهها با داعش درگیر نشده بودند و حوادثی مانند حمله به ایزدیها، شبکها، آشوریها، مسیحیان و دیگر اقلیتهای مستقر در اطراف موصل، قبل از حمله داعش به اربیل بوده و عملا فجایع انسانی اتفاقافتاده، قبل از واکنش پیشمرگهها بوده است. اینکه دولت عراق چه کرد، فقط درباره ایزدیها نبود.
در دشت نینوا، شبکهای مسلمان و بابلیها و کلدانیها که مسیحیاند، برای همه، این مشکلات پیش آمد. برای عربهای سنی مخالف داعش هم پیش آمد. برای پلیس و ارتش هم اتفاق افتاد. البته بعدا پیشمرگهها در کنار دیگر نیروها وارد عمل شدند و با فداکاری بر فتنه داعش فائق آمدند. در اینجا بگویم که خاطراتي بسیار شنیدنی از حوادث و جلسات با مسئولان وقت در بغداد و اربیل، چند ماه قبل از حمله داعش به موصل و در ساعات اولیه حمله داعش به آنجا دارم که در یک مصاحبه دیگر با شما در میان بگذارم. حقایقی که میتواند بعضی از ابهامات در رفتارهای مسئولان در اقلیم و همچنین واکنشهای همراه با تأخیر آمریکاییها را در پدیده داعش کاملا آشکار کند.
شش ماه قبل از آنکه داعش به موصل حمله کند، به مسئولان در بغداد، احتمال قطعی حمله داعش را اعلام کردیم. گفتیم که آنها میخواهند یک حلب در عراق ایجاد کنند. ما توصیههایی به آنها کردیم، اما جدی نگرفتند. یکی از دلایلشان این بود که میگفتند چرا این خبرها را آمریکاییها به ما ندادند؟
یعنی اطلاعات شما را درست نمیدانستند؟
بله. درست نمیدانستند. من گفتم ما چه کار به آمریکاییها داریم، شاید آنها با داعش شریک باشند؟ اسم یکی، دو نفر را آوردند و گفتند آنها نمیگذارند جنگی شود. من گفتم شاید آنها خودشان عضوی از این برنامه باشند. موضع و واکنش بعضی از رهبران کرد در قبال داعش و رفتار آمریکاییها را اتفاقا در رقابتهای تبلیغاتی نامزدهای ریاستجمهوری آمریکا شاهد بودیم از جمله بعضی از افشاگریها در سطح کلان و میتوانیم به رفتار و اعمال اجرائی و میدانی آنان نیز اشاره کنیم.
اما برخی منتقد عملکرد ایران در مورد کردها هستند و معتقدند زمان حمله داعش به اقلیم کردستان جمهوری اسلامی ایران کمک نکرد.
یکی از مناطقی که ما بهطور جدی کمک کردیم، در منطقه کردستان عراق بود. در منطقه مخمور جنوب اربیل شهید دادیم. آقای بارزانی رسما بهطور مکتوب از جمهوری اسلامی تشکر کرد. چون آمریکاییها هم در بغداد و هم در اربیل وقتی داعش همه جا را گرفت، با تأخیر زمانی معنیداری وارد شدند. در سفری که آقای دکتر ظریف، وزیر محترم خارجه کشورمان در آن ایام به اقلیم داشتند، آقای مسعود بارزانی رئیس وقت اقلیم کردستان عراق در مصاحبه مطبوعاتی مشترکي رسما تشکر کرد. همچنین دو بار دیگر در دو مصاحبه از حمایتها و کمکهای جمهوری اسلامی ایران در جلوگیری از سقوط اربیل و مقابله با داعش تشکر کرد. حمایتهایی که ایران از اقلیم کرد، کمتر مجموعهای انجام داد؛ چه از نظر آموزش، تأمین نیازمندیهای فوری نظامی و اطلاعاتی و… .
منبع:روزنامه شرق