چرا رییس دولت نهم و دهم به جای پاسخگو بودن، طلبکار شده؟
موج سواری محمود احمدی نژاد روی مسائل حساسیت زا و مورد توجه مردم در روزهای اخیر به اوج خود رسیده است.
به گزارش انتخاب، اخیرا ویدئویی از احمدی نژاد توسط رسانه های حامی او در فضای مجازی منتشر شده که در آن به تعریف و تمجید از کوروش هخامنشی، پرداخته است. او در سخنرانی مذکور با بیان اینکه «کوروش که یک مرد مومن و یک جوان پاک ایرانی بود» می گوید: «دوهزار و چند صد سال قبل پیروان حضرت موسی که موحدان زمان بودند آمدند از کوروش بزرگ کمک خواستند، که آقا ما تحت ستم هستیم قومی در این همسایگی هستند که اینها ظلم و ستم می کنند، اجازه نمی دهند ما موحد باشیم، اجاره نمی دهند ما خدای بزرگ را پرستش کنیم، در سرزمینی که به نوعی تحت اداره کوروش بود، حرکت کرد ؛ رفت، آنها را آزاد کرد، بدون اینکه یک نفر کشته بشود، با تدبیر و مدیریت، با ذکاوت، و بعد هم رفت آزاد کرد و منشور صادر کرد.»
این اظهارات درست در آستانه روز هفتم آبان مصادف با سالروز تولد کوروش منتشر شده است. اینکه نظر واقع احمدی نژاد در مورد کوروش چیست و آیا او می توانست با همین جملات امروزی اش حمایت های دوره اول ریاست جمهوری خود را به دست بیاورد یا خیر، سوالی است که پاسخ به آن کار چندان دشواری نیست.
آنچه مسلم است اینکه نظرات او به وضوح و به صورت عامدانه در تقابل با نظرات اصولگرایان حامی وی قرار دارد. احمدی نژاد پیش از این هم روی موضوع کوروش مانورهای مشابهی داده بود. او سال گذشته در سفری به استان فارس در مقبره کوروش حاضر شد و چند عکس یادگاری گرفت.
او در دوران ریاست جمهوری خود نیز کمی پس از آغاز دولت دومش و در روزهایی که شکاف میان او و اصولگرایان کلید خورده بود، کوروش را «شاه جهان» نامید. احمدینژاد روز ۲۱ شهریور 89 در مراسم رونمایی از منشور کوروش گفت که این منشور، «منشور عشق» است و کوروش «شاه جهان».
نامه به اوباما و ترامپ
احمدی نژاد سه سال پس از پایان دوران ریاست جمهوری خود نامه ای عجیب خطاب به باراک اوباما نوشت که احتمالا تنها مصرف داخلی آن مدنظر بوده است. این نامه دو صفحه ای در مردادماه سال 95 بدون هماهنگی با ارگانهای مربوطه از جمله وزارت امور خارجه و شورای عالی امنیت ملی به زبان فارسی نوشته و به دفتر حافظ منافع آمریکا در سفارت سوییس در تهران تحویل داده شد. او در این نامه از اوباما خواست تا حکم توقیف دو میلیارد دلار امول ایران را ابطال کند؛ احتمالا تصور او و مشاورانش این بود که نامه مذکور جو مثبتی در داخل کشور ایجاد و احمدی نژاد را در قامت «قهرمان» ملی معرفی می کند که از هیچ کوششی برای کمک به «مردم» کشور دریغ نمی کند. غافل از اینکه نمونه های متعددی از تعرض به حقوق مردم ایران توسط آمریکایی ها و در دوران ریاست جمهوری خود احمدی نژاد رخ داد و او در قامت رییس دولت کاری برای رفع آنها انجام نداده بود.
همین قصه در مورد ترامپ نیز تکرار شد. احمدی نژاد اسفندماه 95 در نامه به ترامپ او را به مردم داری و مبارزه با فساد فراخواند. بر کسی پوشیده نیست که نامه های مذکور بیش از آنکه قرار باشد بر رفتار اوباما و ترامپ تاثیری بگذارد وظیفه دیگری در افکار عمومی داخل کشور دارد.
بحران موسسات مالی
اما نمونه اخیر اقدامات مشابه احمدی نژاد، و سوءاستفاده او از جو ایجادشده در جامعه به موضع گیری او در خصوص موسسات مالی بازمیگردد. اخیرا فیلمی از محمود احمدینژاد منتشر شده که در آن در خصوص مؤسسات مالی و اعتباری که ورشکست شدهاند صحبت میکند و بهنوعی از دولت و مسئولین گله و شکایت میکند که چرا به مالباختگان و این مؤسسات رسیدگی لازم نمیشود.
معضل مذکور ماه هاست گریبانگیر بسیاری از سرمایه گذاران این موسسات از جمله کاسپین، فرشتگان و … شده و در دوره های مختلف از جمله انتخابات، از آن سوءاستفاده هایی نیز شد.
این موج سواری احمدی نژاد درست همان موضوعی است که در توئیت وزیر پیشین ارشاد هم بدان اشاره شده. علی جنتی در واکنش به اظهار دلسوزی احمدی نژاد هشدار داده که او در تلاش است با استفاده ابزاری از اعتراضات مردمی بر موج نارضایتی سپرده گذاران موسسات اعتباری سوار شود.
نکته قابل تامل دیگر اینکه بسیاری از موسسات مذکور در دولتهای نهم و دهم در سراسر کشور رشد کرده و بدون مجوز رسمی از بانک مرکزی شروع به رشد و فعالیت کردند. در واقع انتقاد و ژست حق به جانب و طلبکارانه احمدی نژاد در مورد این موسسات در شرایطی است که سنگ بنای این معضل در دوران مدیریتی خود او گذاشته شد.
غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی، نماینده رشت در این زمینه گفته بود: من واقعاً تعجب میکنم که چرا احمدینژاد آنقدر راحت به شعور مردم توهین میکند. قاطبه این مؤسسات، در زمان ریاست ایشان و بدون مجوز شروع به فعالیت کردند.
به گفته او، در دوران احمدینژاد هیچ نظارتی بر مؤسسات مالی و اعتباری صورت نمیگرفت. از همان زمان مشخص بود که به دلیل عدم نظارت و مجوز، این مؤسسات درنهایت پول مردم را به قولی بالا میکشند.
تردیدی نیست که در مورد این موسسات، انتقاداتی به برخی مسئولین دولت روحانی هم وارد است و ماجرا باید به گونه ای مدیریت می شد که حل مشکل تا این حد مشمول مرور زمان و فرسایشی نمی شد.
اما این موضوع کاملا از نوع رفتار احمدی نژاد مجزاست؛ به نظر می رسد بهتر است احمدی نژاد به جای آنکه اکنون دایه مهربانتر از مادر شود خود پاسخ دهد چرا فضا برای رشد این موسسات در دولت او بدون مجوز بانک مرکزی تا این حد فراهم شده بود.