عرضه اولین خودرو با پلتفرم ایرانی در سال ۲۰۲۰
نخستین نشست سازندگان پلتفرم جدید ایران خودرو، دیروز در شرایطی در سالن ساپکو این شرکت برگزار شد که طبق اعلام مدیران این پروژه، طرح نهایی پلتفرم مربوطه تا فوریه ۲۰۱۹ (بهمن ماه ۱۳۹۸) آماده و محصولات موردنظر نیز در سال ۲۰۲۰ روانه بازار خواهند شد.پلتفرم مورد نظر طوری طراحی خواهد شد که امکان ساخت محصولات برقی، هیبریدی، هوشمند و حتی خودکار نیز روی آن وجود دارد.
پلتفرم به زبان ساده، از مجموعه زیر بندی و جلوبندی،مجموعه شاسی و سیستم تعلیق و همچنین محل قرارگیری موتور تشکیل میشود که میتوان بدنههای مختلف با طراحی متفاوت را روی آن سوار کرد. ازآنجاکه یکی از ضعفهای اصلی خودروسازی ایران، نداشتن پلتفرم اختصاصی است، ایرانخودروییها در اردیبهشت امسال قراردادی ۱۰ جانبه را با چند شرکت مطرح دنیا به امضا رساندند تا در مسیر دست یافتن به یکی از فاکتورهای اصلی «خودروساز شدن» قرار گیرند.
این قرارداد بدون شک درصورتیکه در مسیری مناسب هدایت شده و درگیر حواشی سیاسی و مدیریتی نشود، میتواند پلی باشد برای «خودروساز شدن» کشور به معنای واقعی. در کنسرسیومی که به همین منظور میان ایران خودرو و شرکای خارجی تشکیل شده، شرکتهای «بنتلر» آلمان، «پانچ» بلژیک، «هیوندای پاورتک» کره جنوبی، «ماهله» آلمان و «پینین فارینا» ایتالیا حضور دارند و از آن سو ایرانخودرو، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه صنعتی شریف، معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری و انجمن قطعهسازان نیز طرفهای ایرانی آن بهشمار میروند.
نشست دیروز طرفین قرارداد مربوطه نیز به این منظور برگزار شد که روند اجرایی آن اعلام و از برنامههای در نظر گرفته شده برای پلتفرم موردنظر، رونمایی شود. اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، تا کمتر از دو سال و نیم دیگر، خودروسازی ایران صاحب پلتفرمی اختصاصی شده و بهواسطه آن میتواند چند محصول جدید و به روز روانه بازار کند. به اعتقاد کارشناسان، طراحی پلتفرم اختصاصی برای خودروسازی ایران، گام بزرگی است در راستای خودروساز شدن کشور به معنای واقعی کلمه، چه آنکه در حال حاضر ایران تنها نام خودروساز را یدک میکشد، اما فرسنگها با آنچه در صنعت خودرو جهان میگذرد، فاصله دارد.بر کسی پوشیده نیست که خودروسازان بزرگ دنیا همه دارای پلتفرم اختصاصی هستند و بهواسطه همین پلتفرمها، هر ساله محصولاتی جدید و به روز را روانه بازار میکنند؛ بنابراین داشتن پلتفرم اختصاصی، یکی از اصول اولیه خودروسازی بهشمار میرود و حالا صنعت خودرو ایران در مسیر دستیابی به این فاکتور مهم قرار گرفته است.
اما یکی از نکات مثبت قرارداد ۱۰ جانبه ایران خودرو، حضور شرکتهای مطرح دنیا در حوزه طراحی، در قرارداد مربوطه است که کمک میکند محصول نهایی از سطحی جهانی و به روز برخوردار باشد. بهعنوان مثال، حضور شرکتی مانند پینین فارینا که در عالم طراحی بسیار شهره است و با بزرگان خودروسازی جهان مشارکت دارد، در پروژه موردنظر، میتواند تضمینی باشد بر طراحی قابلقبول و عامهپسند و به روز پلتفرم مربوطه و اتاقکهایی که بناست روی آن سوار شوند.یا مثلا وجود ماهله آلمان با تجربیات جهانی در حوزه موتور و همچنین هیوندای پاورتک بهعنوان یک گیربکس ساز مشهور جهانی، این امیدواری را به وجود آورده که بازار خودرو کشور در آینده شاهد عرضه محصولاتی در سطح جهانی خواهد بود. با همه اینها اما یک نگرانی بزرگ نیز در مورد این پروژه وجود دارد و آن، احتمال تغییر سیاستهای خودروسازی کشور در صورت جابهجایی مدیران است. بهعبارت بهتر، با توجه به اتفاقاتی که در گذشته رخ داده، بیم آن میرود در صورت تغییر مدیران خودروسازی، تفکر ساخت پلتفرم اختصاصی نیز تغییر کرده و مدیران جدید وقعی به قرارداد فعلی نگذارند.
در این صورت، پروژه ای به این بزرگی که میتواند آینده خودروسازی کشور را به نوبه خود تضمین و رضایت مشتریان را در پی داشته باشد، به محاق رفته و کلی هزینه و وقت نیز تلف خواهد شد؛ بنابراین شرایط باید به شکلی پیش برود که حتی اگر مدیران خودروسازی کشور نیز تغییر کردند، پروژه ساخت پلتفرم اختصاصی، سر جای خود مانده و اصل آن دچار تعلیق و نابودی نشود.