تشخیص ۱۱۲۷ مورد تب دنگی در ایران

طبق اعلام مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، در سال گذشته ۱۱۲۷ مورد ابتلا به تب دنگی در کشور شناسایی شده که از این تعداد، ۹۲۲ نفر به صورت محلی در داخل کشور به این بیماری مبتلا شدهاند.
بر اساس آمارهای این مرکز، بیماری تب دنگی که تا پیش از سال ۱۹۷۰ فقط در ۹ کشور دنیا شیوع جدی داشت، اکنون در ۱۴۱ کشور از جمله مناطق آفریقا، آمریکا، مدیترانه شرقی، آسیای جنوب شرقی و اقیانوسیه گزارش میشود و روند ابتلا به آن در سالهای اخیر به طرز چشمگیری افزایش یافته است.
آمار بیماریهای تب دنگی، چیکونگونیا و زیکا در ایران
از سال ۱۳۹۵ تا پایان ۱۴۰۲، در کشور ۷۴ مورد قطعی ابتلا به تب دنگی و ۵۴ مورد چیکونگونیا ثبت شده که همگی از کشورهای دیگر وارد شده بودند. تا کنون هیچ موردی از بیماری زیکا در کشور گزارش نشده است.
در سال ۱۴۰۳، از میان ۱۱۲۷ مورد ثبتشده تب دنگی، ۹۲۲ مورد مربوط به انتقال داخلی بوده است. بیشتر این بیماران در شهرستان چابهار (۸۹۷ نفر) و بندرلنگه (۱۳ نفر) شناسایی شدهاند. همچنین ۱۲ نفر دیگر در سایر استانها، پس از سفر به چابهار به این بیماری مبتلا شدهاند.
در بین موارد وارداتی، کشور امارات با ۱۳۲ مورد، پاکستان با ۶۹ مورد، عمان، افغانستان، ترکیه و بنین هرکدام با یک مورد، منشأ سفرهای منجر به ابتلا بودند. تمامی مبتلایان ملیت ایرانی داشتهاند بهجز یک نفر با ملیت آفریقایی. تا کنون تنها یک مورد مرگ در بین بیماران وارداتی گزارش شده و حال عمومی سایر بیماران پایدار است.
موارد ابتلا به چیکونگونیا در سال جاری
در سال ۱۴۰۳، پنج مورد ابتلا به چیکونگونیا شناسایی شده که همگی سابقه سفر خارجی داشتهاند. این بیماران در شهرستانهای چابهار و تهران شناسایی شدهاند.
وضعیت پشه ناقل (آئدس) در کشور
در گذرگاههای بینالمللی زمینی، هوایی، دریایی و ریلی کشور، عملیات مراقبت و پایش حشرهشناسی برای شناسایی پشه ناقل تب دنگی انجام میشود. نخستین گزارش از حضور پشه آئدس اجیپتی در اسفند ۱۳۹۸ در بندرلنگه ثبت شد.
به گزارش مهر، در حال حاضر، پشه آئدس اجیپتی در استانهای هرمزگان، سیستان و بلوچستان (چابهار و کنارک)، بوشهر (عسلویه و کنگان) و گونه آئدس آلبوپیکتوس در استان گیلان و برخی مناطق استانهای مازندران، اردبیل و آذربایجان شرقی مشاهده شده است.