۵ ترکیب برای افزایش ارزش غذایی برنج

برنج یکی از غذاهای اصلی و محبوب در ایران است و معمولاً آن را با انواع خورشتهای مختلف مصرف میکنیم. برخی از ایرانیها به خوردن برنج سفید بهتنهایی عادت دارند، اما نکته مهم این است که برنج سفید بهتنهایی ارزش غذایی بالایی ندارد و باید با افزودن مواد مغذی، ارزش آن را افزایش داد.
در این مطلب به برخی از مواد غذایی و ادویههای سالم و خوشمزهای که میتوانند بر ارزش غذایی برنج افزوده و آن را مغذیتر کنند، اشاره میکنیم.
سبزیجات مثل قرمه سبزی
یکی از سادهترین راهها برای افزایش ارزش غذایی برنج، اضافه کردن سبزیجات مختلف است. در ایران، این ترکیب را بیشتر در خورشتهایی مانند قرمه سبزی، بادمجان و کدو یا هویج پلو میبینیم. سبزیجات سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و فیبر هستند که برای سلامتی بدن ضروریاند. این مواد غذایی علاوه بر بهبود طعم و مزه برنج، بافت و طعم تازهای به آن میدهند.
آجیل مثل مرصع پلو
اگر میخواهید مقداری چربی سالم به برنج خود اضافه کنید و در عین حال به آن بافتی ترد و خوشمزه بدهید، میتوانید آجیل یا دانههای خرد شده را به برنج اضافه کنید. بادام، پسته و گردو گزینههای مناسبی هستند که علاوه بر طعم و بافت مطلوب، به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب امگا ۳، برای سلامت مغز و قلب مفیدند. این آجیلها همچنین پروتئین زیادی دارند که برنج را مغذیتر میکند. در ایران از خلال بادام و پسته در غذاهایی مانند قیمه نثار و مرصع پلو برای تقویت ارزش غذایی برنج استفاده میشود.
لوبیا یا عدس مثل عدس پلو
برای وعده غذایی مقویتر و غنی از پروتئین، افزودن لوبیا یا عدس به برنج انتخاب خوبی است. حبوباتی مانند عدس، لوبیا قرمز، لوبیا سیاه و نخود منابع عالی پروتئین و فیبر گیاهی هستند که به شما کمک میکنند مدت بیشتری سیر بمانید و انرژی کافی برای فعالیتهای روزانه داشته باشید. عدس پلو یکی از این غذاهای مغذی است که در ایران بهعنوان یک پلو مقوی و سالم مصرف میشود.
ادویهها و گیاهان
ادویهها و گیاهان علاوه بر اینکه به برنج طعم میدهند، فواید زیادی برای سلامتی دارند. بهعنوان مثال، زردچوبه که حاوی کورکومین است، خواص ضد التهابی قوی دارد و سیر نیز به دلیل تقویت سیستم ایمنی و گوارشی، افزودنی مفیدی است. گیاهان تازه مانند گشنیز، جعفری و ریحان طعم برنج را تقویت کرده و آنتیاکسیدانها و ویتامینهای اضافی فراهم میکنند. در ایران، معمولاً در خورشتها و غذاهایی که با برنج سرو میشود، از این ادویهها استفاده میکنیم و گوشتها را نیز با زردچوبه، فلفل و نمک طعمدار میکنیم.
سبزیهای برگدار
یکی از مغذیترین و سادهترین افزودنیها برای برنج، سبزیهای برگدار مانند اسفناج و گل کلم است. این سبزیها سرشار از ویتامینها و مواد معدنی مثل آهن، کلسیم و ویتامین K هستند. افزودن سبزیهای سرخشده به برنج نهتنها به آن رنگ میدهد، بلکه فیبر آن را نیز افزایش میدهد و آن را به گزینهای سالم و سیرکننده تبدیل میکند.
همشهری آنلاین