چگونگی واکنش والدین به سیگار کشیدن نوجوانان
اگرچه خانوادهها نقش حیاتی در کاهش تمایل فرزندان به استفاده از مواد مخدر و سیگار دارند، باید والدین این واقعیت را بپذیرند که نمیتوانند به طور کامل و بهطور دائم نوجوانان خود را کنترل کنند تا از مصرف سیگار و مواد مخدر اجتناب کنند. چراکه علاوه بر تأثیرات خانواده، همسالان و جامعه نیز نقش بسزایی در رفتارهای فرد دارند.
یک متخصص روانشناسی کودک و نوجوان در خصوص علل سیگار کشیدن در میان نوجوانان و نحوه برخورد والدین با این موضوع توضیحاتی ارائه داد.
لیلا صادقی در گفتگو با ایسنا، در مورد دلایل تمایل نوجوانان به سیگار کشیدن گفت: شرکتهای تولیدکننده سیگار به دلایل مختلف، هدف اصلی خود را نوجوانان و سپس جوانان قرار دادهاند.
اگر فردی سیگار کشیدن را از دوران نوجوانی شروع کند، احتمالاً در بزرگسالی نیز به مصرف سیگار ادامه میدهد، که این مسئله به نفع شرکتهای تولیدی است. این شرکتها بهطور هوشمندانهای در تلاشند تا نوجوانان را به سمت استعمال سیگار سوق دهند.
وی افزود: هرچند خانواده تأثیر زیادی در جلوگیری از گرایش فرزندان به مواد مخدر و سیگار دارند، والدین باید این نکته را بپذیرند که نمیتوانند به طور کامل نوجوانانشان را از دنیای مواد مخدر و سیگار دور نگه دارند. این بهخاطر تأثیر همسالان و فضای اجتماعی است که نوجوانان در آن قرار دارند.
این متخصص روانشناسی همچنین به تأثیرات روزافزون رسانهها و فرهنگ جامعه بر نوجوانان اشاره کرد و اظهار داشت: امروزه نفوذ فیلمها، خوانندگان و جو غالب جامعه بر نوجوانان بیشتر از تأثیر والدین است. والدین باید این حقیقت را درک کنند و تصور نکنند که تنها با گفتن جملاتی مانند «حواست باشه سمت سیگار نری» یا «مراقب باش بهت سیگار ندهند»، وظیفهشان را انجام دادهاند. این نوع صحبتها کافی نیست. والدین باید از طریق مدیریت رفتار، ارائه توصیههای مفید و داشتن ارتباطی سالم با فرزندان، بر تصمیمگیریهای آنان تأثیر بگذارند. آگاهیبخشی و ایجاد فضایی مثبت در زندگی فرزند نیز نقشی کلیدی دارد.
صادقی در پایان تصریح کرد: والدین میتوانند با آشنایی بیشتر با دوستان نوجوانان، درک دغدغهها و اطلاع از مکانهایی که فرزندانشان به آنجا میروند، در جریان زندگی آنها قرار گیرند و نقش حمایتی مؤثری ایفا کنند.