گزگز دست و پا میتواند علائم سرطان باشد؟

    کد خبر :1005222

احتمالاً همه شما حداقل یک بار تاکنون دچار احساس گزگز، شلی و یا خوابیدگی دست و پا شده‌اید. گزگز دست و پا یک مشکل شایع بوده و نیاز به نگرانی نیست و معمولاً بعد از کمی حرکت و استراحت خودبه‌خود بهبود می‌یابد. اما برخی اوقات ممکن است دلایل گزگز دست و پا نشانه یک مشکل در سلامتی نیز باشد که نیاز به توجه و درمان دارد.

اگر گزگز دست و پا به صورت پیوسته و برای مدت طولانی رخ دهد، ممکن است نشانه بیماری جدی باشد. در چنین شرایطی لازم است تا به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کرده و با تشخیص دقیق، درمان مناسبی را شروع کنید. علت گزگز دست و پاها می‌تواند تحت تاثیر موارد مختلفی باشد که در ادامه بررسی می‌شود.

تحت فشار قرار گرفتن و گیر افتادن عصب

یکی از دلایلی که ممکن است باعث به وجود آمدن احساس گزگزی در دست و پای فرد شود، فشردگی عصب است. این عارضه ممکن است در نتیجه آسیب‌دیدگی یا تورم در فرد رخ دهد. دیگر علائمی که ممکن است با فشردگی عصب همراه باشد، شامل درد و محدودیت در حرکت است.

برای درمان فشردگی عصب روش‌های مختلفی وجود دارد که می توان استراحت، مصرف دارو و فیزیوتراپی را نام برد . اگر هیچ‌کدام از این روش‌های درمانی برای فرد موثر واقع نشود، ممکن است در نهایت نیاز به عمل جراحی باشد.

سندروم تونل کارپال

یکی از بیماری‌های شایع که ممکن است از دلایل گزگز دست و پا باشد، سندرم تونل کارپال است. این حالت در نتیجه فشار و فشرده شدن عصب مدین مچ دست به وجود می‌آید. در صورتی که سندرم تونل کارپال ناشی از فشار طولانی مدت باشد، ممکن است به مرور زمان بدتر شود و برای بیمار مشکلاتی را به همراه بیاورد. به همین دلیل، تشخیص زودهنگام و درمان سریع این حالت بسیار مفید است.

درمان سندرم تونل کارپال بر اساس پیشرفت بیماری انجام می‌شود. در صورتی که حالت بیماری نسبتاً ساده باشد، از روش‌هایی مانند استفاده از یک مچ بند و یا پرهیز از انجام بعضی کارها به عنوان درمان استفاده می‌شود.

در برخی موارد، پزشک ممکن است نیاز به مشاهده آزمایش نوار عصب و عضله داشته باشد تا شدت بیماری و شیوه درمان را تعیین کند.

مصرف برخی داروها

استفاده از برخی داروها می‌تواند گاهی باعث ایجاد احساس گزگزی و بی‌حسی در دست و پا شود. این عارضه به خصوص برای افرادی که برای درمان بیماری‌های دیگر از داروهای شیمی درمانی، ایدز، فشار خون بالا، سل و بعضی آنتی بیوتیک‌ها استفاده می‌کنند قابل مشاهده است.

همچنین افرادی که مشکلات قلبی دارند و دارو مصرف می‌کنند، ممکن است دچار این مشکل شوند. اگر گزگز در دست و پاها ناشی از مصرف دارو قلب باشد، شما باید با یک پزشک قلب خوب مشورت کنید. البته توجه کنید که عدم تغییر دوز دارو یا قطع آن بدون مشاوره با پزشک، ممکن است با شرایط بدتر و تبعات ناگواری همراه باشد.

ام اس

ام اس یا تصلب چندگانه بافت، یک بیماری التهابی است که به سلول‌های عصبی مغز و نخاع آسیب وارد می‌کند. گزگزی یا بی‌حسی در پا، علائم اولیه بیماری ام اس می‌باشد. علاوه بر این، ممکن است فرد مبتلا به بیماری ام اس، حتی قبل از تشخیص، دچار گزگزی در دست و پا شده باشد.

بیماری ام اس علائم زیادی دارد از جمله مشکلات بینایی، انواع مختلف درد، اسپاسم (انقباضات و گرفتگی غیرارادی و مستمر عضلاتی)، خستگی، سرگیجه، مشکل در برقراری تعادل، مشکلات مثانه و دستگاه ادراری و… اگر فردی برای بیماری ام اس مطمئن نیست، باید با پزشک خود مشورت کند تا بتواند در صورت تایید بیماری، درمان مناسب و سریع را آغاز نماید.

کمبود ویتامین

کمبود ویتامین B یا E می‌تواند بر اعصاب و قسمت‌های دیگر بدن تاثیر منفی داشته باشد. در صورت سوء تغذیه یا رژیم غذایی نامناسب که شامل مواد مغذی کافی نیست، این مشکل نمایان می‌شود. پزشک می‌تواند با بررسی نتایج آزمایش خون، کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی حیاتی را تشخیص دهد و در صورت نیاز، مصرف مکمل غذایی را به شما توصیه کند. همچنین، مصرف مواد غذایی سالم و تازه می‌تواند موجب تأمین مواد مغذی لازم برای بدن شود.

دیابت

بالا بودن قند خون می‌تواند منجر به آسیب عصبی شود که بی‌حسی و گزگز دست و پا نیز شامل آن است. اگر علاوه بر این علائم، احساس تشنگی شدید و افزایش دفعات ادرار دارید، ممکن است دچار دیابت باشید. با انجام یک آزمایش خون ساده، پزشک می‌تواند تشخیص دهد که آیا شما به دیابت مبتلا هستید یا خیر. در صورت تأیید بیماری، پزشک می‌تواند شما را در خصوص کاهش یا جلوگیری از آسیب عصبی ناشی از بیماری دیابت راهنمایی کند.

اضطراب

استرس می‌تواند به بروز مشکلات روحی و جسمی مختلف در انسان منجر شود. در شرایط استرس شدید، ممکن است اندام‌های حساسی مانند دست و پا دچار بی‌حسی، حس گزگز و سوزش شوند و این موضوع نیز از دیگر علل گزگز دست و پاها باشد. پزشکان این عارضه را به بالا رفتن فشار خون ناشی از استرس مرتبط می‌دانند. در واقع، استرس و اضطراب باعث افزایش فشار خون در بدن می‌شوند و در نهایت جریان خون به مناطقی نظیر قلب و اندام‌های مرکزی بدن بیشتر می‌شود. در مناطقی که در موقعیت دورتری نسبت به قلب قرار دارند، جریان خون کمتر شده و این موضوع می‌تواند باعث بروز بی‌حسی و گزگزی در این اندام‌ها شود.

از طرفی، افرادی که به اضطراب و حساسیت بیشتری نسبت به علایم غیرعادی نظیر بی‌حسی اندام‌ها در نتیجه نشستن بیش از حد دارند، ممکن است به وضوح این علائم حساسیت نشان دهند. وجود این حساسیت ممکن است باعث تشدید اضطراب و بروز علائم در آنان شود که بیشتر تاثیر روحی دارد.

معمولا یک روانپزشک با تجربه میتواند به شما در درمان و کنترل اضطراب کمک کند.

سکته قلبی

گزگزی دست و پا می‌تواند یکی از علائم سکته نیز باشد. سکته قلبی علائمی  همچون موارد زیر را دارد:

♦ بی‌حسی یا ضعف در بدن

♦ احساس گیجی

♦ مشکل در تکلم

♦ مشکل در فهم

♦ تاری دید

♦ مشکل در راه‌رفتن

♦ سرگیجه

♦ از دست دادن تعادل از دست دادن هماهنگی بدن

♦ گزگز دست و پاها

اگر یک یا چند مورد از این علایم را تجربه کردید، باید بلافاصله با شماره اورژانس تماس بگیرید. همچنین به متخصص قلب مراجعه نمایید.

جمع‌بندی

گزگز دست یا پا عمدتاً ناخوشایند است، اما معمولاً توسط افراد جدی گرفته نمی‌شود. با این حال، اگر غالباً با گزگز دست یا پا مواجه هستید، می‌تواند نشانه‌ای مهم از ابتلا به یک عارضه زمینه‌ای باشد. در صورتی که با گزگزی غیرقابل توضیح دست یا پا روبه‌رو شدید، خوب است به پزشک مراجعه کنید؛ چرا که تشخیص زودهنگام دلایل گزگز دست و پا موجب رفع علائم و پیشگیری از آسیب‌دیدگی اعصاب‌ خواهد شد و باید جدی گرفته شود.

بسیاری از افراد تا دچار گز گز دست و پا میشوند ممکن است فکر کنند به بیماری های خطرناکی مثل سرطان مبتلا شده اند. معمولا افرادی که برای درمان سرطان از دارو و شیمی درمانی استفاده میکنند ممکن است دچار گز گز دست و پا شوند.  اما این مشکل دلایل مختلف دارد و حتما باید علت بررسی شود.

شما با مراجعه به کلینیک جامع پزشکی آرام و ویزیت توسط متخصصین میتوانید به پیدا کردن علت گز گز دست و پایتان بپردازید. همچنین میتوانید برای اطلاعات بیشتر به وب سایت کلینیک آرام به آدرس   www.clinic-aram.com مراجعه کنید.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید