کنسرت خیابانی همایون شجریان به کجا رسید؟
چهار ماه از پیشنهاد همایون شجریان برای برگزاری کنسرت رایگان خیابانی گذشته و اکنون دیگر امیدها برای وقوع چنین اتفاقی به حداقل رسیده است.
یک بار دیگر پیشنهاد کنسرت خیابانی رایگان از سوی همایون شجریان به بن بست رسید. حالا جز اینکه به روزهای سرد زمستان نزدیک میشویم و منطقا برگزاری کنسرت خیابانی امکان زیادی ندارد، مسئولان دفتر موسیقی ارشاد در پاسخ به پیگیریهای روزنامه شهروند میگویند که مراجع ذیصلاح در نیروی انتظامی با برگزاری کنسرت رایگان خیابانی مخالف هستند
تابستان امسال همایون شجریان در مواجهه با شرایط بد اقتصادی آمادگی خود را برای برگزاری کنسرت رایگان خیابانی اعلام کرد. او در اینستاگرام خود نوشت: “عزیزان، در این ایام که چون سیاوش در گذر از آتش هستیم، سراپا در خدمتم تا بدون هیچ انتفاعی کنسرت خیابانی گسترده برای شما عزیزان اجرا کنم.” او هم مثل خیلیهای دیگر مثل محمد معتمدی از سالهای قبل به فکر برگزاری کنسرت خیابانی بود و این پیشنهاد راسال ٩٢ هم داده بود: “حاضرمسال آینده برای هر کس که دلش بخواهد، اجرای خیابانی داشته باشم.”
در گوشیهای یواشکی
در عمل خیلی هم تفاوتی ندارد، چه آن زمان که هیچکدام از مسئولان واکنش در خور توجهی به حرفهای او نداشتند و چه حالا که از دفتر موسیقی وزارت ارشاد، خانه موسیقی، شهرداری تهران گرفته تا اعضای شورای شهر همگی از پیشنهاد دوباره او استقبال کردند، هیچ اتفاق مثبتی رخ نداد. حالا بعد از گذشت ٤ ماه از پست اینستاگرامی همایون شجریان، از در گوشیهای مدیران دفتر موسیقی یا مسئولان روابط عمومی پلیس شنیده میشود که مراجع ذیصلاح و مثلا پلیس اماکن تهران تمایل چندانی برای پیگیری مجوز کنسرتهای خیابانی ندارند. بنابراین نهتنها همایون شجریان بلکه حتی بقیه خوانندگان مثل فرزاد فرزین، حمید هیراد، رضا صادقی، امیرحسین گلاب و … که بعد از او، از برگزاری کنسرت خیابانی رایگان برای مردم گفتند، نمیتوانند اجرای خیابانی داشته باشند مگر در برنامههای مناسبتی شهرداری در مناسبتهای خاص.
طبق نظر دفتر موسیقی وزارت ارشاد که در پیگیری با خبرنگار “شهروند” این دفتر با مجوز شعر ترانه که به این مرکز مرتبط است مشکلی ندارد، اما نهادهای ذیصلاح برای ارایه مجوز کنسرت خیابانی موافقت نکردند نه صرفا برای شخص خاصی، کلا با این جریان مخالفت هستند.”
نامه نگاریهایی که جواب نداد
ظاهرا بعد از جلسات روابط عمومی و رئیس سازمان زیباسازی و برخی دیگر از مدیران فرهنگی شهرداری تهران با همایون شجریان، نامه نگاریهای شهرداری با دفتر موسیقی وزارت ارشاد به بن بست خورده بود، اما مثل همین حالا که نه پلیس و نه دفتر موسیقی مسئولیت گفتوگوی رسمی و صریح دراینباره را برعهده نمیگیرند، آن زمان هم هیچکس حاضر نشد به صراحت از مخالفت حرف بزند.
دفتر موسیقی ارشاد قبلا سه شرط را برای برگزاری کنسرت اعلام کرده بود:” تقاضای مدیر سالن یا مکان برگزاری، اعلام آمادگی سرپرست گروه و عنوان قطعات و سپس ارایه محتوای موسیقایی آثار قابل اجرا در کنسرت.” بعد محتوای کنسرت از سوی همایون شجریان به دفتر موسیقی اعلام شد و ابوالفضل رفیع، مدیر فرهنگی معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران هم در نامه به دفتر موسیقی نوشت:
” در صورت صدور مجوز برگزاری کنسرت درخواستی آقای همایون شجریان و انجام هماهنگیهای لازم با مراجع قانونی ازجمله نیروی انتظامی و شورای تأمین استان توسط آن اداره کل محترم، اقدامات و هماهنگی لازم جهت برگزاری کنسرت مذکور در بوستان ولایت توسط این اداره کل انجام خواهد شد.”
پاسکاری و سکوت
تقریبا تمامی شرایطی که وزارت ارشاد خواسته بود،رعایت شد اما باز هم سکوت و پاسکاریها ادامه پیدا کرد و بعد هم فرا رسیدن ماههای محرم و صفر ماجرا را به حاشیه برد. خوانندگان هم هر کدام برای تورهای کنسرت خود به کشورهای اروپایی رفتند و دیگر خبری از آن وعدههایشان نشد. چند روز قبل هم جعفری، مدیر برنامه رضا صادقی درباره سرانجام این ماجرا به “شهروند” گفت: “هر زمانی که نهادهای متولی همکاری کنند، رضا صادقی برای کنسرت رایگان آماده است اما بههرحال باید یک نهادی در استانداری، شهرداری یا دیگر بخشهای مرتبط دیگر متولی برگزاری شود.”
رضا صادقی قبلا از برگزاری کنسرت رایگان در جنوب گفته بود. همان زمان فریدون همتی، استاندار هرمزگان در گفتوگو با “شهروند” تلویحا موافقت خود را با برگزاری کنسرت اعلام کرد اما آن طور که از حرفهای مدیر برنامه رضا صادقی بر میآید، ظاهرا در آنجا هم اماکن موافق برگزاری کنسرت خیابانی نیست.
شهریور ماه هم که محمد معتمدی در بوستان آب و آتش کنسرت برگزار کرد، با مشکلاتی مواجه شد. او گفته بود بعد از آن کنسرت، مجوز اجرای دیگر به او نمیدهند، اگر چه سرهنگ نوروزی، رئیس پلیس پیشین اماکن تهران حرفهای معتمدی را رد کرده بود. حالا در روزهایی که رئیس پلیس اماکن تهران تغییر کرده است و مسئول جدید آمادگی پاسخگویی به این سوال را ندارد، چکیده پاسخ منابع “شهروند” به “شهروند” همین است: “با توجه به تجهیز فرهنگسراها، سالنها و تالارها برای اجرای گروههای مختلف، توصیه اماکن این است که اجراهای این چنینی هم در همین مراکز برگزار شود.”